Национализация на Стария Несебър!

Велинград се владее от Фидел Беев и е наричан Беевград. Несебър се владее от много бейове и трябва да се нарече Бейовград. Бейовете са зейнали усти да лапат, без да извършват особени усилия и да се съобразяват с каквито и да е норми.

Като се почне от незаконните собственици на кокошарниците, ако използваме удачното сравнение на премиера, мине се през бейовете от общинския съвет, чиито автопарк и кокошарници свидетелстват за обилно и съвсем законно благоденствие, и се стигне до братя-олигарси и други единични велможи, които не бива да бъдат питани за първия милиард.

Всичко щеше още дълги години да си остане в рамките на неизчерпаемата българска търпимост, ако несебърските бейове не бяха преляли чашата на наглостта.

Първо се барикадираха пред незаконните си постройки, които държавата след толкова отлагане най-сетне се реши да събори.

После ревяха за още една зима отсрочка и за пореден път обещаха, че сами ще си демонтират.

После пък опушиха с автомобилни гуми древните стени на града.

А накрая спретнаха и подписка за изваждането на Несебър от ЮНЕСКО - за да не им пречи на кокошкарския бизнес.

Всъщност, добре, че несебърските бейове разголиха докрай срамотиите си. Само така чашата на общественото възмущение може да прелее и вече не само да подкрепя властите в опитите им да наложат законността в града, но и да ги принуждава да действат още по-мащабно и по-здраво.

Ако обаче бейовският манталитет доминира в целия град, събарянето на незаконни постройки няма да оправи нещата. Защото тези хора не разбират, че богатството на Несебър не са плетените покривки, китайските джунджурии, суперскъпите заведенийца и мутряшките хотели. А културното наследство на града, което те са готови да запалят, за да продължат да си плуят в ориенталската кочина.

Никой не отива тъкмо в Несебър просто за да си купи сувенир, да яде пица и да се пече на плажа. Сувенири, пици и плажове има навсякъде.

И ако Несебър, потънал в кичозни кокошарници, съвсем остане без това, което го няма никъде другаде, ще остане и с по-малко и по-евтини сувенири, пици и плажуваши.

Несебърлии нямат никаква заслуга за това преди 27 години градът им да влезе в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. И ако несебърските бейове не разбират, трябва ясно да им се даде да разберат, че Несебър не е техен, а на всички българи.

И ако ще правят подписки за изваждането му от ЮНЕСКО, хайде да видим какъв ще е резултатът от една национална подписка за изваждането на несебърлии от Несебър?

Последното наистина трябва да се случи, по един съвсем цивилизован начин - чрез национализация. След като несебърските бейове не могат да пазят старата цивилизация на Несебър, държавата е длъжна да го направи - в интерес на останалите граждани на страната и на цялото човечество. Като започне да отчуждава имоти и да превърне Стария Несебър в културен резерват.

Да, това ще ни струва не малко пари - на всички данъкоплатци. Но ако това е единственият начин да запазим културното си наследство, трябва да платим и тази цена. Уви, народът винаги плаща два пъти сметката.

Особено беден народ, позволил си лукса да издържа много бейове.

#1 stg 18.11.2010 в 08:15:08

статията е супер

#2 Alice 18.11.2010 в 08:49:36

Разумно е, макар и, за съжаление да не стане, защото тия пет хиляди или колкото са жителите на Несебър са способни в името на лапането си, да направят пълни простотии, каквито сътвориха досега, като лъжат, че правят туризъм... всъщност в несебър искаме да видим точно това, стария несебър, не тъпите им надстройки и бараки и българското обслужване

#3 vasil111 18.11.2010 в 09:04:51

Добре е. ... ама е нищожно. Законноста и проявата на държавност все още е в съотношение като капка речна вода попаднала в соления океан. Какви кокошарници по моретата, кви пет лева - кога булдозери ще изринат омразния лифт от х. Пионерска до Седемте езера и участъка ще бъде засят с млади борови фиданки. Същия този лифт, който стоварва тълпи от същите тези Бейовци на свещени български места.

#4 strawsPulledAtRandom 18.11.2010 в 10:58:03

#6 vanko1 18.11.2010 в 11:12:03

Да опазим Стария Несебър от жителите на Несебър! Не успяхме да опазим Стария Пловдив от Георги Гергов, понеже сме едно загубено племе!

#7 schalke 18.11.2010 в 11:27:58

vasil111,какво толкова ти пречи "омразния лифт"?И аз искам в планината да има по-малко хора,но планината е за всички,не е само за богоизбрани!Специално лифта на езерата е супер,преди да го построят беше невъзможно да се качиш на езерата с малко дете,освен с някоя Уазка пред разпадане.Не е вярно,че планината е замърсена,ходя всяка година и няма такова нещо-няма разлика отпреди лифта и след него.Дъновисти и сие явно много искат да са сами,обаче и аз искам примерно като изляза в парка да съм сам,а не да се разминавам с половината град,обаче не става така,всеки е в правото си! Относно Несебър-трябва национализация,защото алчните местни опропастиха този прекрасен град с лакомията си!Браво на автора на статията! А иначе ще повярвам,че имаме държава,когато видя съборени хотели,както примерно в Турция,отнети имати както примерно в Италия и съборени ромски гета както във Франция!

#8 pueblo 18.11.2010 в 11:28:16

несебър не е това,което беше!няма и да бъде.......от година на година си залязва,това е истината.....както целия туризъм в бг

#9 vasil111 18.11.2010 в 11:55:41

естествено, че е за всички планината... малката подробност е, че до там се ходи само пеша - и баби и деца, все тая, който иска да ходи добре дошъл, иначе езерата само на снимка, кви уазки и безинови пари на 2000м.! Смисъла на "Натура 2000" е да се ограничи и забрани човешкото влияние в защитените зони. Циркус на 2200 метра не е южния парк - изсипването на 1000 души на ден около езерата е абсолютно пагубно за алпийската среда там. Отделно да не говорим колко законен е ОВОС - а за лифта, колко се изсече за построяването му и изобщо след приемането на "Натура 2000" как се пръкна лифта там. Е за тва ми е омразен...... пък и това е отделен частен случай на пагубно беззаконие, колко по мащабни проекта се реализираха къде ли не!

#10 mittag 18.11.2010 в 14:09:34

планината Е за богоизбрани.

#11 vasil111 18.11.2010 в 14:43:50

а морето?

#13 stizi 18.11.2010 в 15:24:35

Браво за статията.

#14 OrchiiDea 18.11.2010 в 15:42:07

Погнусена съм от несебърци! Все едно гледам прасета в древна църква! Срам и позор! Иначе статията е точно в десетката!

#15 tedi 18.11.2010 в 22:31:18

Наскоро попаднах на разказа на стар несебърец, от години живеещ в София. Разказваше, че не му се ходи вече в родното място, понеже е толкова бетонирано, че ако сега дойде в тая земя, Аспарух няма да има къде да си побие знамето. Срещнал свой земляк и го питал "как си", а той му рекъл "добре съм, имам 100 легла"... Та така.

#16 Бял Облак Синя Планина 19.11.2010 в 05:36:37

Някаква колективна бай-ганьовщина се е пръкнала и си вирее щастливо.., май до сега рядко бай-ганьовщината е била чак пък толкова колективна... Може би това е някакъв нов етап от сагата на глобализацията на племето ни които трябва да отмине? Дали ще има нови аналози в бъдеще, например - подписка на живущите в близост до язовир Искър (може би по-точно върху? ) за разрушаването му, с оглед опазването на правата на незаконно живеене?

#17 Pafkata 24.11.2010 в 05:22:39

Да не се скриват като тази комисия: www.burgasinfo.com/news/view/5/26693/

Новините

Най-четените