Какво ще отговаряме за циганите

Почти по същото време преди две години премиерът Бойко Борисов обяви от Брюксел, че България няма да участва в дебатите около скандала с френската политика по репатриране на роми. Тогава проблемът беше същият – наши цигани бяха експулсирани от Франция и Париж бе длъжен да обяснява пред Европейската комисия що за политика води спрямо малцинството. ЕК заплаши и с наказателна процедура срещу Франция за дискриминационно прилагане на директивата за свободно придвижване на хора.

Тогава министърът на външните работи Николай Младенов кротко заяви, че България не е установила нарушения на европейските разпоредби при връщането на роми от други държави-членки на ЕС. Правителството си затвори очите, надявайки се скандалът да отмине и на България да не бъде поставен един въпрос, известен отскоро като NationalStrategyIntegrateMangali.

Сега обаче той пак е на дневен ред и колкото и да е под наблюдение от ЕК, Франция, където близо 2/3 от населението подкрепя експулсирането на роми в родните им Румъния и България, предприема твърди мерки по този неинтегриран въпрос, поставяйки го на най-високо европейско равнище.

Как България ще избяга сега от дебата? Още повече, че 90% от чуждестранните роми във Франция, наброяващи 15 000-20 000 души, са наши и румънски граждани и френският вътрешен министър Манюел Вал идва у нас, за да поиска да направим повече - или по-скоро Нещо, за интеграцията на ромското малцинство.

Правителството не дава индикации, че е готово с отговори. Готви се за тържествата по новите метростанции, за които ще се изсипят гости от Европа. Две години след мълчанието по темата властта отново се опитва да внуши, че няма проблем, който е очевиден. Проблемът на Франция с циганите не е етносът им, а липсата на всякаква способност за интеграция, на какъвто начин на живот са свикнали в страните, от които бягат.

Пак преди две години Time коментира, че най-добрият начин да бъдат спрени страни като Франция и Италия да депортират цигани е да се гарантира, че циганите се чувстват достатъчно добре у дома, така че преди всичко да не им се налага да емигрират натам.

Разбира се, че интеграцията зависи и от малцинствата, но ако България и Франция продължат да си подмятат цигани, просто създават още по-плодородна почва за националистите - накрая няма да са гузни те.

#2 pepe 27.08.2012 в 20:52:20

Въобще не ме интересува дали циганите се чувстват добре. Нито пък дали френския министър се чувства добре. Ако държи да се чувстват добре - да си ги отведе всичките във Франция, където е неговата юрисдикция, защото тук не е, и там да си се грижи за тях. От къде накъде циганите ще се чувстват добре, след като българите не се чувстват добре - това не е ли искане за привилегии?

#3 pepe 27.08.2012 в 21:04:11

И въобще Бойко няма какво да му се обяснява - имат проблеми със циганите във Франция - да си ги решават във Франция. И даже да му постави остро въпроса защо се депортират неоснователно български граждани. България и Румъния могат да повдигнат въпроса пред Европейския парламент - това, което французите правят е дискриминация на гражданите на двете страни. Искат отворени граници, "една Европа за всички" - ами трябва да посрещнат и отрицателните страни. Защо циганите ще са само наш проблем?

#5 Aaauaa 27.08.2012 в 21:56:20

Обединена Европа = Свободно движение на хора и капитали. Или Франция не смята циганите за хора, или си прибира и интегрира всички, които и отидат...хм...на интеграция. И изобщо - значи нащите капитали могат да ходят безвъзвратно в Гърция, а циганите ни не могат да ходят безвъзвратно (а дано) във Франция?

#9 fata morgana 28.08.2012 в 09:29:11

В момента има замисъл всички цигански катуни, които са на територията на България да се картографират. И от там да се използват вече прилагани програми за интеграция на малцинства, създаване на работни места – даване на зелена светлина на проекти в индустрията и земеделието, където ще работят цигани. В цялата картина обикновения българин и обикновения французин са потърпевши, при всички положения, независимо от това дали циганите ще са тук или там. Помощите, които ЕС ни дава за интеграция се взимат от джоба на френския данъкоплатец, който си е в правото да иска да няма цигани в градинките около блока, в който живее. После в България тези пари се „усвояват”;) И се намират способи, по които пък се смучат пари от българския данъкоплатец и най-вероятно далаверата върви в международен план, а ние си мислим, че проблемът е между България и Франция. Важният въпрос е какви точно програми и методи ще бъдат приложени по нататък. Трябва да се наблюдава дали са ефективни.

#10 Bobby_gBG 28.08.2012 в 10:23:57

Разбира се, че интеграцията зависи и от малцинствата, но ако България и Франция продължат да си подмятат цигани, просто създават още по-плодородна почва за националистите - накрая няма да са гузни те ------------------------------- И колкото повече се налагат толерастични правила, които правят малцинствата неинтегруеми, защото забраняват тоягата, ами задължават да даваш само по-голям и по-голям морков, толкова повече ще се издигат националистите. До момента в който или вземат тотално властта, или тъпаците от ляво/дясно/център и т.н. се сетят че трябва да са първо патриоти, а после леви/десни/центристи, и чрез разумни и справедливи патриотични политики направят национализма ненужен.

#11 Оня Дето Го Трият 28.08.2012 в 10:42:34

Искам някой да ми посочи един проблем решен някъде от националисти? ЕДИН ЕДИНСТВЕН! Или и те са като Бойко - все някой им пречи иначе щяха света да оправят.... Проблема с циганите не се решава нито с тояги, нито с трудови лагери! Нито с ругатни по французи и толерасти (кои са па тия?)....

#12 Чинчифон 28.08.2012 в 10:43:24

Само непоправими оптимисти гледат на циганите в България като на малцинство.

#13 Doberman 28.08.2012 в 11:29:31

Абе интеграция, те ако искаха да се интегрират щеше е да е добре, ама нъц. Я да дойде някой французин пред циганското фантастико в Дружба и да обясни на мургавите си братя как ще ги интегрира. И имайте предвид, че циганите там не живеят в катун. Или да отиде на женския пазар да говори за интеграция. И на двете места в рамките на десет минути интегриращият ще остане без пари, зъби и с интегриран зарзават там, откъдето обикновено се случва екстрадицията на фекална маса от организма. И какво значи "те трябва да живеят добре в собствените си страни"? Те и сега не си живеят лошо - сметки не плащат, ако някой ги погледне на криво - айде в Стразбург, ако стане зулум - петдесет души със сопи, ножове и павета в ръце обясняват как "искат мир и никого не пипат". Тия или да ни оставят сами да се оправим с интеграцията или до бус лентата на пътищата си да направят "каручка летна" и да търпят, както ние търпим заради тях. Не може да пискаш от Париж, Брюксел или Берлин, че защитаваш правата на човека, а когато тия с правата стигнат до твоята порта да ги гониш и хем да се месиш, хем да пречиш на процеса. Щото Боко, къвто и да е, ама като беше генсек в МВР и барикадира циганите във Видин с БТР-и ония не шавнаха и от тогава нищо не съм чул за тях. Да им се спрат нелегалните канали за доходи - продажба на желязо, безбандеролни цигари, проституция, наркотици. Да им се спрат водата и тока, заради които ние си плащаме по 50% от доходите, а те нищо, да им се спрат всякакви видове помощи, ако не бачкат по определено количество часове седмично и децата им не ходят редовно на училище. Да вземат чиновниците, вместо ферми във фейсбук да ги надзирават как си вършат работата и това е.

#14 Оня Дето Го Трият 28.08.2012 в 11:44:10

Добер Много ми е интересно какъв резултат точно очакваш да има ако всичко това се получи. Танкове, БТР-и - ОК, обаче крайния реултат как си го представяш, твойта гледна точка ми е интересна В идеалния случай ще имаме около половин милион разложени трупа на цигани умрели от глад. Ама тогава пък много ще миришееееее....

#15 dedogo6 28.08.2012 в 12:00:50

Да си ги интегрират у Франция.Тук са ни достатъчно.И аз не искам катуни и съборетини до жилището ми, ама пита ли ме някой?Не. Че крадели?Ми те и тук крадат, ама вече няма какво.За това са на държавна (от нашият джоб) издръжка.

#16 mima 28.08.2012 в 12:40:10

Оня, като се позамислиш ще се сетиш за поне един националист решил проблема с циганите - Хитлер. Има ли цигани в Германия - не. Но пък нещо не ми харесва неговото решение, все пак става дума за хора - крадливи и необразовани, но хора. Може да им направим някъде тяхна държава и "доброволно да ги изнесем натам", нека си се самоуправляват.

#17 Bobby_gBG 28.08.2012 в 12:41:56

11 Оня Дето Го Трият | 28.08.201210:42 Искам някой да ми посочи един проблем решен някъде от националисти? ЕДИН ЕДИНСТВЕН! -------------------------------- Например Венецуела? Въпреки че там са основно социалисти. Чрез национализация на заграбеното хората в най-богатата на петрол държава спряха да живеят в мизерия, и не им изпомпват всичките печалби в "демократичния" запад. А отговора ти на добермана - в типичен Сапунова стил, само че по твой постулат - "булгар булгар на три морета", само че този път във версията на "Злите български расисти ще избиват бедните цигани"... А добермана си го каза много точно. Само че без специални затвори за "леките" престъпления, където да са принудени да работят, просто няма как да ги издържаме като влязат всичките мангали в затвора. А и нямаме достатъчно затвори за всички дето трябва да са там.

#18 Bobby_gBG 28.08.2012 в 12:48:19

mima | 28.08.201212:40 Може да им направим някъде тяхна държава и "доброволно да ги изнесем натам", нека си се самоуправляват. --------------------------------- За разлика от евреите, мангалите не стават за самоуправление. То може би затова създадоха израел - за да разтикат колкото се може повече евреи от страните си и да се отърват от тах, ама пак не стана, защото много си останаха там. А и вече има държава управлявана от "мангали" - вика и се сомалия, това става когато има някъде мангали начело на държава...

#19 fata morgana 28.08.2012 в 12:58:02

Като споменахте „Дружба” се сетих, че има и български квартали дето трябва да се интегрират. В „Дружба” съм ходила веднъж и там и белите миришат потресаващо. В автобуса питах от първия до последния пътник къде да сляза за „Европейски бизнес център” и не получих нито един членоразделен отговор. Всички отвърнаха само с: „Ммммм” или без звук с недоумяващ поглед. Нямаше нито един във видимо прилично здраве, със здрав тен или дъх, който да не те „поразява” от половин метър. Тук сте прави, че е добре и жителите на „Дружба” да ги интегрират покрай циганите. И борбата с мизерията из гетата си е вече друга тема.

#20 Оня Дето Го Трият 28.08.2012 в 13:02:29

Правилно ли прочетох, че ми даде национализацията във Венецуела за пример? Що направо не написа национализацията в България през 1944-та, барем по-близко ни звучи....кажи ми как да не се ебаваме с Атака, като само национализации са им в главата А Добермана и ти сте написали един куп мерки за терор и тормоз над мангалите, които нито са приложими, нито биха решили каквото и да е. Казах го, от тях резултата (ако си представим, че изобщо са възможни) ще е масов глад, хуманитарна криза, половин милион разложени трупа......и много ще мирише

Новините

Най-четените