Заемът, който Гърция не може да върне

Гръцката драма с кризата все повече добива чертите на трагикомедия. Докато в Европа се чудят как да спасят люлката на демокрацията, населението й най-безпардонно лансира своето алиби за злощастната си бедност.

Освен милиардите евро, гърците получиха и друг заем - на доверие, което изтича със скоростта на парите в портфейлите и банковите им сметки.

Да, Гърция има раздут публичен сектор, подправени данни за финансовото си състояние, голям бюджетен дефицит, корупция и измами. Следва заем след заем и колосално нарастване на държавния дълг.

При това положение не е чудно, че изведнъж страната изпада в немилост на финансовите пазари - защото никой не й вярва. Особено на фона на световна криза, когато рискови операции като приватизация в 12 без 5 и отпускане на сочни кредити, не са на мода.

Гърция има нужда от пари, но има ли кой да й ги даде?

През май 2010 г. ЕС и МВФ осигуряват 110 милиарда евро на Атина, за да плати на кредиторите си. Оказва се, че това не е достатъчно и следва нов заем от 130 милиарда евро.

За сметка на това Гърция трябва да съкрати 15 000 държавни служители, да намали заплатите в държавния сектор с около 20%, спирайки и 13-ата и 14-ата заплата, да увеличи пенсионната възраст на 63 години - плюс увеличение на ДДС за храни, напитки, цигари и луксозни стоки.

В резултат само за миналата година фалираха 111 000 фирми, а около 1 милион души останаха без работа. През февруари са преброени 20 000 нови бездомни, а в Атина всеки 11-ти се храни в социална кухня.

Че гърците не се винят за печалната си поза на ръба на фалита - това е комичното. Доста отблъскващо за инвеститори, туристи и донори на спасителна помощ на фона на собствената им невъзможност да си помогнат - това е трагичното.

След броени дни Атина ще бъде посетена от поредната експертна комисия на "тройката" - Международният валутен фонд, ЕЦБ и ЕС. Тогава ще стане ясно дали страната покрива тежките критерии за реформи и икономии срещу последния транш от спасителния заем - 31 милиарда евро.

Засега прогнозите са песимистични, защото Гърция загуби много време в протести, политически боричкания, обещания и извънредни избори.

Гневът в страната не е стихвал от зимата на 2010-а, поредна петдневна стачка обявиха тази седмица лекарите, които не са получили заплати, а правителството им дължи

Новият гръцки премиер Самарас се опита да издейства отсрочка за прилагането на плана - орязване на 11.5 милиарда евро, който вероятно ще посегне на здравеопазването, пенсионната система и полицията.

Получи хладен отказ и недвусмислено послание от Париж и Берлин - споразуменията трябва да се спазват и всеки ден трябва да се използва. Обеща на сънародниците си, че това ще е последната порция икономии. Но вероятно и те не са му повярвали.

Освирепелите от кризата гърци изливат гнева си върху всичко, което им падне - банки, телевизии, корпорации, Меркел.

Отскоро имат и друга мишена, която няма да им вземе порция от заплатата или да ги накара да приватизират някоя закъсала държавна компания - чужденците и имигрантите. Те сякаш са най-беззащитни, въпреки безпрецедентния си 5-хиляден протест пред парламента под мотото „Не на неонацизма. Не на ислямофобията".

Докато вътре, исторически, но не и изненадващо, кресла заемат представители на крайнодясната „Златна зора" и на радикалната левица.

Южните ни съседи изтеглиха огромен кредит на доверие. И не е ясно кога ще го изплатят.

#5 koce 04.09.2012 в 09:41:35

Не ви харесва статията. Смятате че е тенденциозна... Ами прочетете западната преса. там са много по-крайни Не само в Германия. Всичко написано е вярно, така че който не е съгласен да посочи ФАКТИ, без да голи философствания за глобализма и т.н. Гърците създават впечатление на безсрамни мързеливи лъжци и това е факт

#6 Зеленото човече 04.09.2012 в 09:47:57

Трябваше отдавна да дръпнат кранчето на Гърция. Би било страхотна, ако на всички държави в ЕС даваха по толкова пари, колкото на тях дават. И въпреки всичко те пак не могат да се оправят. Докога?

#7 Bobby_gBG 04.09.2012 в 10:17:33

Малоумниците вметсо да вдигат стачка след стачка против това че вече няма кой да им дава безвъзмездно пари, да вземат най-накрая да си седнат на задниците и да почнат да бачкат, защото както са го тръгнали, в най-скоро време ще ни "настигнат" по стандарт на живот...

#8 Оня Дето Го Трият 04.09.2012 в 10:26:06

Някак си смешно е българи да поучават гърци, че трябвало да се бачка Хич не ги защитавам тия, ама държавата им изглежда по-добре от нашата откъдето и да я погледнеш. А не е само до изливането на много пари - и тук капят някакви европари, ама резултата е почти невидим. Да сравним пътищата например? О да, оправдания защо при тях е по-добре, а при нас по-зле могат да се намерят много......

#9 Doberman 04.09.2012 в 11:06:26

Гърция тепърва я чака разрухата и колкото повече насъскват ЕС срещу себе си, толкова по-зле ще стане. Всички знаем защо едно време САЩ и ЕС позлатиха гърците, но това сега е история. А те щом са се фанали на хорото, ще го играят до края и условията няма как да ги поставят те. И като никога е прав Боби за това, че с тия протести сами си го набиват по-дълбоко.

#10 John Smith 04.09.2012 в 11:13:53

"В резултат само за миналата година фалираха 111 000 фирми, а около 1 милион души останаха без работа. През февруари са преброени 20 000 нови бездомни, а в Атина всеки 11-ти се храни в социална кухня" Боби ти четеш ли??? Как да бачкат като остават без работа?? Какво? Изхода според теб е да си махнат комбайните и да жънат на ръка.100 човека жънат колкото един комбайн и има за всички работа. Трябва да се премахне автоматизацията и роботизацията и за всички ще има работа- като в Китай. Бил ли си в Индия???Знаеш ли колко човека те обслужват в заведение ,ако си поръчаш едно кафе?

#11 axsbf 04.09.2012 в 11:22:00

"Южните ни съседи изтеглиха огромен кредит на доверие. И не е ясно кога ще го изплатят." А пък през 2001 гърците изтеглиха 300 милиарда, за да излъжат за цифрите в бюджетния си дефицит и да въведат еврото. От тогава досега тази огромна сума пари е крадена от политиците, а обикновените гърци са я изяли и изсрали. Тогава никой не скачаше, че харчат повече, отколкото произвеждат. Сега ... да духат супата. Ако Бг беше попаднала в такава ситуация, отдавна да ни бяха оковали във вериги.

#12 Чинчифон 04.09.2012 в 12:12:27

Дали не ставаме смешни?Гърция е люлка на цялата съвременна цивилизация. Имената на Архимед,Хераклит,Евклид,Питагор и така нататък,красят учебниците на всички деца от Европейският съюз и от целият културен свят.И нашите собствени деца научават великите истини за света и природата от класическата им култура.А сега простотията,която я ползва свободно и безплатно си искала заемите?Ами нека тогава първо да им върне своите!По реда на отпускането!

#13 Bobby_gBG 04.09.2012 в 12:39:05

10 John Smith | 04.09.201211:13 "В резултат само за миналата година фалираха 111 000 фирми, а около 1 милион души останаха без работа. През февруари са преброени 20 000 нови бездомни, а в Атина всеки 11-ти се храни в социална кухня" Боби ти четеш ли??? Как да бачкат като остават без работа?? Какво? Изхода според теб е да си махнат комбайните и да жънат на ръка. ------------------------------ Айде поредния дебил дето пише простотии и ги слага в устите на другите. "изхода според теб е"... Не дебилче, този изход е според тебе и кухия ти мозък... След като не можеш да мислиш... Да бачкат тези дето имат работа, защото тези дето нямат работа не стачкуват - това е дефиницията на стачка. Безработните могат да излязат на протест, но не и на стачка. И докато тези тъпаци стачкуват, няма кой да работи вместо тях, и икономиката им продължава да затъва. Хубо искат пари - ама като няма кой да ги произведе тези пари, откъде ще дойдат? Та нека сега и аз така питам - а според теб какъв е изхода? Да продължават да стачкуват по цял ден, вместо да си налягат чукалата и да бачкат ли (тези дето имат работа)? Що за наглост, да произвеждаш много по-малко добавена стойност отколкото ти е заплатата, и да искаш да продължава някой да ти плаща? На какво отгоре? Чрез взимането на нови дългове? Това да не е бездънна яма? Имат 2 избора - или отказват да си плащат дълговете, фалира държавата, излиза от еврото и хипер инфлация, което ще доведе до невъзможност за внос, докато се саморегулират дълговете и. Или да спрат да си съсипват икономиката със стачки, ами който има работа да бачка, и да бачка така че да си заслужи заплатата, а не да си мисли че държавата е длъжна да го храни цял живот (като нашите цигани тука). Като всички произвеждат по-малко отколкото консумират - колко време си мислите че може да се живее на дългове? Така че като 20 години са мързеливили и живели на дългове, сега ще стоят безработни, а който има работа - да си наляга чукалата и да бачка, защото ще потънат още повече... Това тяхното е като това да си в заклещен на дъното на някой залив, да идва прилива, и ти да стачкуваш срещу настъпващия прилив, вместо да се запретнеш на работа и да се отклещиш.

#14 John Smith 04.09.2012 в 12:42:55

Другарю Чинчифон,ако гърците са се сетили да патентоват Питагоровата теорема, сега нямаше да имат дългове. Целия свят щеше да им плаща та да смята триъгълници

#15 John Smith 04.09.2012 в 13:02:04

Боби, днес съм на кеф и няма да те обиждам, не се и засягам ,че ми казваш кух мозък- явно нещо си изнервен. Малко ми е криво ,че споменаваш дебил, щото така ме приравняваш с Оня, ама карай.... Дадох ти пример за откриване на работни места, махаш комбайна и назначаваш 100 човека- те бачкат със сърповете и имаш заетост. Така спираш целия научно технически прогрес и връщаш човечеството в средновековието- с яко бачкане. Изхода Боби е другаде....Не хората трябва да бачкат, а машините, като печалбата от машините се разпределя между хората които са останали без работа заради тях.Така Боби ти ще работиш по-малко, ще се образоваш повече, ще се занимаваш с децата си, ще рисуваш или квото ти се прави там. Изхода е в напредъка на технологиите, а не в "якото бачкане". И понеже в сегашната политико-икономическа атмосфера тва няма как да стане изхода е ясен -сегашната система трябва да се промени, а това става само с революции, друг път няма. Приятен ден и хапни един шоколад.

#16 Bobby_gBG 04.09.2012 в 13:02:37

Не че нещо, ама патентите не важат хилядолетия, има си ограничения във времето, след което става "общодостъпно знание"... Най-дългия "патент" е авторското право - пожизнено + колко години след смъртта от наследниците, докато другите патенти за разработки важат за до към 20 години...

#18 Bobby_gBG 04.09.2012 в 13:13:15

15 John Smith | 04.09.201213:02 Дадох ти пример за откриване на работни места, махаш комбайна и назначаваш 100 човека- те бачкат със сърповете и имаш заетост. ------------------------------------- Не не ми даде пример, ами ми сложи думи в устата, при това подплатени с доста агресивно мнение, пълно със множество ??????????? Тъй кат гледам ти си изнервения и агресивния, и съответно си получаваш заслужения агресивен отговор. Иначе - да съгласен съм с останалата част от 15-то мнение, ама за да достигнеш до момента в който машините работят вместо теб/като за 5-10 ма, а ти си гледаш живота, освен че никой не е стигнал дотам, второ трябва и да си бачкал и правил развойна дейност много много години. Само че гърците не само че не искат да бачкат, те също така не искат и да работят, мързеливят се из офисчетата на климатиците, без да вършат реална работа с която да помогнат на бачкаторите и на машините да произведат блага. Просто мързел и нищонеправене. Аз може също да седя в офиса през голяма част от деня, но не в някоя консултантска фирма или в услугите, ами в завод в производството, и от ежедневната ми работа, помагам на бачкаторите (много от тях обслужващи машини и роботи) долу в цеха работят по-ефективно, да имат по-малко брак, и да получават една всъщност доста висока за провинцията заплата за необразован бачкатор. Така че стига са стачкували тъпаците, ами да си налягат чукалата, и да направят така че шефа им да има "добавена стойност" от службата им, а не да произвеждат по-малка добавена стойност от заплатената за това заплата. Всеки който плаща повече от това което получава, рано или късно фалира. А Гърция вече стигна до това дередже, именно заради мързеливци дето "си защитават правата"... Да, правото да мързелуват си защитават...

#19 pixie 04.09.2012 в 13:16:00

Айде стига с тая Гърция! Какво сме я заоплаквали? Проблемите са си техни. Със сигурност на гърците не им дреме за нас, така че защо на нас да ни дреме за тях. То не бе Испания, то не бе Гърция. Горките. А че ние ще им плащаме заемите то си е ясно и не виждам да имаме избор. Само си чешем езиците.

#23 John Smith 04.09.2012 в 13:27:34

Пиксито е прав/а, не е въпросът в Гърция, а в системата. Ти като си инженер Боби можеш ли да направиш машина дето да замени 5 човека в цеха?

Новините

Най-четените