Жестокостта му се сломи

„Ако действително имам тази възможност и тази сила, българските граждани щяха да бъдат много по-удовлетворени от съдебната система. Но поради разделението на властите и поради това, че съдебната система е независима, тя продължава да бъде такава, но това по никакъв начин не означава, че ние не можем да говорим за проблемите, които стоят там" - Цветан Цветанов, силов вицепремиер и кръстник на неуспешни МВР акции, юни 2012 г.

„В тази държава единственият орган, който може да прецени дали едно лице е виновно или не, е българският съд" - Цветан Цветанов, обвиняем по дело за възпрепятстване на разследване и потенциален обвиняем по второ - за престъпление по служба, септември 2013 г.

И после кажете, че призовките не променят хората...

Впрочем

Катарзис като летен вирус явно върлува из политическата ни сцена. Преди срещата си с Темида в ролята на подсъдим, Цветанов тепърва ще каже много хубави неща за родните съдии, вероятно и ще се разкайва за тежките думи, с които някога е говорил по техен адрес (а имаше и цели акции, кръстени на неудобни магистрати).

Само че в живота няма копче за връщане назад. Бившият вътрешен министър няма как да поправи злините, които стори на съдебната система, докато помагаше на компрометирани или откровено некомпетентни хора да я овладеят - естествено, с мисълта, че те никога няма да се обърнат срещу него.

Дано е наясно, че скоро баретите може да го проснат по очи пред камерата. По един добре познат начин.

#1 Dam Duk 13.09.2013 в 17:41:24

Ха дано, ама надали....

#2 MacAllister 14.09.2013 в 02:01:39

Едва ли ще изяде дървото, той е на едните момче, в същото време продаде доста декари от дупето си на международната сцена - каквото и да правят ще гледат да е нежно, а предполагам и че като част от тъпата полуизмислена, полуслучила се игра на БСП-та и ГЕРБ-ве след като си изпълни главната роля сега има само малко да го поудрят театрално и да го "позабравят" чрез медиите. Казвал съм, че според мен нещата се изпуснаха от контрол достатъчно, че дори няколко персони из върхушките на БСП да прозрат, че от демокрацията и правовата държава има и смисъл, освен средство за далавера, ама не ми се вярва да са толкова уплашени, че да го "натупат" публично в съда, както всъщност му се полага за арогантността. Като се замислите внимателно "големите" му дела бяха свързани с хора, които нито виждаме, нито чуваме всеки ден лично - тратър, лоши, за които знаем кои са и какви били от медиите, но истинските му престъпления бяха в малките неща, които при други дори не стигат до медиите, но при него стигнаха - просто защото се чувстваше много прав да гради демокрация унищожавайки основите й (колкото и да са корумпирани и крехки в нашите условия). Хората никого не интересуват, а и така трябва - политикът от държавен мащаб трябва да се грижи за цялото, но не бива и да унижава индивида. Цветанов го направи много пъти - случая с докторите от Г.Оряховица беше просто беше най-видимия, но ако се поровите ще видите камари от пренебрегване на индивидуалната драма, на която той уж толкова съчувства в словата си. Всички сме маки грешници, той също - ако щете за 6-те апартамента, ако щете за разходите за обучение на дъщеря в най-скъпата страна в Европа - малки прегрешения, които трябва да карат извършващия ги поне да не си вири носа, но не и той, той не можеше, а когато му попаднеше малък грешник на пътя го стъпкваше. Всъщност какво да очакваш от човек, който с кучешки влажни очи подарява часовник на боса си в момент, в който хората очакват пресконференцията да свърши? Човекът Цветанов си е иконом по душа - вярно кученце, ама дори оня котарак, който е кмет в Аляска е само почетен - никой не слага ни куче, ни котка да вършат обществена работа, нали? Е, те са животинки, но ние и Цветанов сме хора и от нас се очаква да си знаем мястото за разлика от животиките - жалко, че този няма да бъде наказан - един от редките случаи, в които жадувам за нечие наказание - не защото съм толкова гаден, а защото има някои човешки дела, които изглеждат на пръв поглед незначителни и дори смешни, но носят зараза, която може да унищожи всички ни.

#3 азът 14.09.2013 в 11:25:32

И вратлето трябва да му се счупи...

Новините

Най-четените