Хубав ден за българската демокрация

Събота, 16 ноември 2013, беше един наистина хубав ден за българската демокрация.

Феновете на най-големите ни футболни клубове отидоха на стадиона за вечното дерби - и си тръгнаха без ексцесии.

Протестиращите срещу мафията и статуквото на 24 години грабителство студенти излязоха пред най-големия университет в България, окупиран от тях, и после се прибраха вътре без ексцесии.

Покрай университета преминаха стройните редици на подкрепящите властта - хора, стоварени като карго от влакове и автобуси. И ексцесии нямаше.

Съботните митингарски изстъпления на управляващи и опозиция в два от най-големите български градове - София и Пловдив, не показаха друго, освен че партийните апарати са готови за избори.

Създадена беше добра организация, за да бъдат преместени големи групи хора от една точка в друга, да бъдат струпани там за по 2 часа, и после обратно извозени до отправната точка.

Хората вървяха толкова дисциплинирано и без да се отклоняват от маршрута на шествието, че чак жал да ти стане. Нямаше особена радост в редиците, нито кой знае какво настроение. Свършиха си работата, както им беше поръчано, и се разотидоха по родните места.

Уморени, в евтини дрехи, повечето с унил вид, радостно настроение цареше сред ромската част, доволна от разнообразието. Ако бях партиен лидер, щеше да ме е срам от пропастта, която ме дели с електората ми. Нищо, че ще ми е по-лесно заради ниските им очаквания...

Партиите унижиха избирателите си, изкарвайки ги като стадо овце, надпреварвайки се да си мерят подкрепата на кило живо тегло.

Отвратиха и нас, които останахме по домовете си в този неприветлив съботен ден, наблюдавайки как шествието от недоспали и уморени хора, с раздадени на слизане от влака/автобуса знамена и плакати се разлива из столичните булеварди.

За да може, когато Станишев/Местан/Орешарски се изправят на трибуната, за да държат речи с фалшив патос, телевизионните камери да показват "народа" пред тях, размахващ трикольорите - какъв по-добър фон. А най-забавното беше, че в редиците имаше и едни хора, дето носеха партийни плакати "Атака" от Твърдица"! Както пък, важна е бройката.

Пресцентърът на БСП дори разпространи видео, снимано от хеликоптер за 3000 лева - толкова са им стрували двата часа митинг.

Но и това е добре за българската демокрация - наистина показа колко широка и дълбока е пропастта между партийните върхушки и електората им, въпреки кежуъл аутфита на Станишев, Местан, Миков и Станишев.

Възможно ли е тези избиратели да гласуват за милионери? Да. Искрен ли е Станишев, когато казва как ще помислят за бедните? Не, защото никога не е бил гладен. Но и това е добре за българската демокрация, защото фалшът винаги личи.

Ако Ангела Меркел слезе сред своите избиратели, няма да се отличи по нищо от тях, но всяко от гореизброените лица рязко контрастира с хората, които манипулира, за да гласуват за кликата му.

И кому беше необходимо това мероприятие, издържано в безвкусен соц - а в онова време поне подобни манифестации бяха разнообразявани с деца, млади хора, песни и маршове, което придаваше малко по-жизнерадостен изглед?

За да ни покажат от БСП и ДПС, и от ГЕРБ, че могат да платят, за да стоварят няколко хиляди в някаква точка в България, била тя София или Пловдив? Ами това го знаем. Сега вече го знаят още повече хора. И това е добре за демокрацията.

#2 pixie 17.11.2013 в 13:57:18

Царе сме на безсмислените мероприятия. Като редовен данъкоплатец ме е яд за безсмислено похарчените пари, които наистина можеха да отидат за нещо много по-смислено от мерене на партийни п...шки. Най-хубавото за българската демокрация наистина беше, че всичко мина без ескцесии и никой не пострада, от обикновените хора, де. За онези с патоса в речите и кежуал стайла в облеклото не ми пука. И не би ми било жал въобще, каквото и лошо да им се случи.

#3 Citizen X 17.11.2013 в 14:45:29

Наистина, хубав ден. Ултрасите подминаха с пренебрежение т. нар. митинг. Представям си, колко жалка картинка ще да са били тия провансалски парцали, та кибритлии като червените фенове (а помежду тях има и доста измекяри, които биха налетяли за един поглед) да ги минат като малка гара...

#4 чарли 17.11.2013 в 15:34:26

Това не са партии , а търговски фирми. Всяка си показа стоката.

#5 Aston 17.11.2013 в 15:34:28

Не е толкова важно какъв е бил денят - ВАЖНОТО Е ЧЕ НЯМА ДЕМОКРАЦИЯ в България!

#8 Govedo13 18.11.2013 в 11:39:53

Грубо сметнато 5-10 милиона им е стувало в зависимост колко точно са плащали на участник. Не са много пари за въпросните партии. За мен е много странно защо "студентите" не са снимали със скрита камера как им се плаща на протестиращите в Пловдив и София. Нали уж са млади и прогресивни,не е много сложно да се сетят за този евтин и ефикасен метод за борба против партийните уроди или просто и те са на нечия хранилка? Факта че никой не се е постарал да покаже на светло пред цяла Европа платените протести на ДС в различните й там цветове доказва, че българите все още не са заслужили реална свобода и нормална държава. Като цяло решението продължава да е Терминал 1 или 2.

#9 кралицата 18.11.2013 в 15:02:11

Заложници сме на двама партийни лидери, които се ненавиждат и се надмерват по най-грозен начин на наш гръб - цената за това плаща българския народ. Останалите партийни и всякакви креатури гледат сеир, чакат да извличат бъдещи дивиденти.Снишили са се най-подло и няма нито един от тях,който да поеме за нещо отговорност и да говори нормално с, и за хората нормално.Това е национално безотговорно и граничи с предателство. Заложници сме и на чужди интереси - и те се надцакват на наш гръб. Използват уязвимостта на държавата ни. Хората,които видяхме от съботните т.н. митинги са употребени като стока.Живеят грозно,не са свободни в душите си,/купените не коментирам/кой знае как и с какво са ги заплашвали. Спасение за България има - нов обществен договор и връщане към земята. За дедите ни спасението е било в земята.Тя храни и защитава.Свещена е.

#10 deowin 18.11.2013 в 17:13:03

Според мен можеше някой сериозен човек да отиде на този "протест", да се свърже няколко произволни шефа на регионални агитки, и да ги спазари за протест срещу БСП и сие. Записва преговорите и после пуска записите в публичното пространство да се посмеем.

#11 Шрайка 18.11.2013 в 17:35:45

Кралице, ми аз не съм чел и стария "обществен договор", тъй че квото и да пише в "новия", се ми е тая. И земя ми не требе. Не мож ме върнА на село! Искаш да заприличам на тез дето ги иронизира аФтора? Я колко си ми е убаво, седя си, цъкъм си в Интернетя, осведомявам са, пиша против правителството или против протестиращите (в зависимост как ми е изгодно), че и заплата ми дават. Не ща, добре ми е тъй.

#12 Прокопи 18.11.2013 в 17:37:22

Деовин, Работата е като при съпрузите: да не се дебнем, че ще се хванем

#13 deowin 18.11.2013 в 18:46:53

Прокопи, то че едната страна изневерява е очевидно. Не е просто хипотеза, доказвано е многократно. А за другата страна все още се търсят парите на Сорос, с които злият евреин подкопава устоите на KLETA MAJKA BALGARIQ с неведоми за простосмъртните цели.

#14 Прокопи 18.11.2013 в 20:13:45

Тц, не е Сорос. Той е хитър лисугер и не залага на рискови предприятия.

#15 deowin 18.11.2013 в 21:39:16

>не е Сорос. Толкова по-зле. Значи от една страна имаме снимки на изневеряваща с целия отбор по ръгби, лични показания за оргии, и дъъъълга (разбирай, 130 годишна) предистория на курвенско поведение и разврат. От другата страна имаме единствено обвинения от типа на "щом аз изневерявам, няма как и другият да не го прави". А щом не е Сорос, значи дори няма подозрения за конкретното лице, с което се извършва предполагаемата изневяра. За доказателства дори не става дума.

#16 Прокопи 18.11.2013 в 22:42:45

Абе Дейо, обясняваш се някак гузно Не се притеснявай, и да си боцкал, и да са те боцкали народът ще ти го прости.

Новините

Най-четените