Нация от сервитьорки, продавачки, барманчета и шофьорчета

- Бате, копеле, еми, ъъ, ама, 4ерпи 6ест лева да ходиме в мола!

Това е речникът на българските тинейджъри и младежи. Те са надеждата ни, че България някога ще се оправи.

Забрави, копеле. Никъф шанс. Отглеждаме изгубено поколение, което от липса на семейни и обществени ценности прегръща ценностите на улицата.

Живеят като цигани ден за ден без ясна идея какво ще правят със себе си, важното е да са на клуб/чалготека/метъл концерт, да има некви кинти и пиячка (за другото дори не ми се говори).

Като завършат училище (1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12 - уволнениеееееееее!), ще бачкат като сервитьорки, продавачки, барманчета, шофьорчета.

Ако пък мама и тате имат парички, ще избутат „детито" да „учи вишу". И така надолу. Да си умен, интелигентен е обида за компанията.

Затова умните и интелигентните емигрират и отиват да учат в чужбина. После забравят да се върнат.

Изглежда, че пред обикновените родители има два избора - или оставяме детето да расте идиот в България, или го пращаме да се цивилизова в чужбина.

Има и трети избор - да цивилизоваме обществото и децата си тук в България. Но за целта ще трябва да се простим с две изгубени поколения - на сегашните тинейджъри и на техните родители, които също загубиха ценностите си някъде там в прехода и не знаеха на какво да научат децата си, а и нямаха време да го направят, защото се опитваха да оцелеят. И за съжаление все още се опитват.

А обществото ни ще се цивилизова някога. Все пак сме в ЕС. Може би не 20 г., а 40 ще са необходими, за да прекосим пустинята на нищетата и бездуховността.

За да не съм толкова черноглед, ето и няколко идеи, с които да съживим „сдуханата" младеж:

- Приемане на национална стратегия за развитие на българските деца и младежи, придружена със закон за меценатството и спонсорството.

- Развитие на спорта, изкуствата, занаятите, науката сред децата и младежите чрез финансиране на проекти на частни обучителни институции.

- Създаване на специални центрове за деца с таланти и привличане на български и международни специалисти, които да ги обучават и подготвят за елитни училища.

- Организиране на международни младежки събития, фестивали, концерти, изложби, състезания, за да могат нашите деца и младежи да се сравнят с връстниците си по света и да се самоамбицират за по-нататъшно развитие.

Сами трябва да отгледаме бъдещия си елит, ако не искаме и децата на децата ни да потънат в чалгата, алкохола, дрогата, риалитита и безмисленото съществуване.

#1 renig72 20.04.2010 в 15:41:39

Много актуална, свежа, умна и с чувство за хумор и стил написана статия! Браво на автора! Напипал е точно пулса ! Дръж курса!!

#2 LadyTeldra 21.04.2010 в 15:43:28

Има много истина в тази статия ,но си нямам и на идея как може да се поправи тази ситуация.С всичката простотия и чалга ,която се изсипва на главите ни днес... Най-големият проблем е ,че голяма част от младежите нямат никакви цели в живота - няма капка мотивация, амбиция да постигнеш нещо. Каквото и да в! Цялата идея е да избягаш от у-ще ,за да идеш да си бъбриш с други кифли и копеленца на кафе.... и на 30 години разведени, без работа и дом се чудят къде да се дянат , проклинайки скапаният си живот...

#3 savage 23.04.2010 в 01:48:13

цьж

#4 savage 23.04.2010 в 01:57:00

Писах 30 реда коментар и накрая браузъра просто крашна )) Но понеже съм от младото поколение, тъп и упорит, ще го направя отново. Идеята беше, че някак си на младото поколение му писна хора, милеещи за времената, в които са имали ерекция и не са имали нужда от хапчета за кръвно да им дава морални и битови съвети, и от горе на всичко да изразява тонове не продуктивна критика. Някак си, не е редно, хора които оставят на децата си една разбита държава, неопазена по безкраен начин да са съдници .. трудно е да развалим нещо, когато нищо не е останало. Ако бяхте толкова по-добри от нас, до сега да сме разбрали, а ? Младото поколение, което аз зная, не хвърля боклуците си през прозореца, не клюкарства, разходжда се ведро и с усмихва, и вместо да хаби енергия в никому не полезни и направо безсмислени кални потоци от ропот и град от словесна атака - работи. Мхм. И не очакваме да ни похвалите, когато резултатите дойдат. Не го правим заради това. Все пак, разбирам, че хората живяли и възпитавани в комунистическо - робски идеали и морал ще приемат дори по-трудно от обикновенно тези, които идват след тях .. Спомням си за едно древно Египетско писание, в което писателя изразява опасенията си, че младия египтянин не чете изобщо, много е смотан и на къде отива Египет видиш ли .. затова не се сърдя. Аз съм на 22 години, уча в СУ, вземам стипендия, работя от 2 години по специалноста си. И образованието е екстра. Ако не беше така нямаше да можем да се реализираме толкова лесно в чужбина. Освен това е и безплатно. Ако не ви харесва, моя съвет към Вас ще е да си пиете хапчетата за кръвно по график .. 'щото фактите не мисля, че ще се променят в обозримо бъдеще ...

#5 user 23.04.2010 в 18:08:24

@savage, вярно, че на Запад бързо се реализирате..., като таксиметрови шофьори и 'компаньонки'...

#6 The_seeker 11.06.2010 в 19:01:14

@savage, само да ти кажа ,че съм работил в 2 фирми които имаха много сериозни поръчки и фалираха от Русе...в провинцията е друг филма....но навсякаде има хора като нас...просто нищо не ни обединява сега освен омразата към чалгата ако искаш може ме намериш тук http://www.facebook.com/profile.php?id=558727498&v=wall&story_fbid=133624603316991#!/profile.php?id=558727498

#7 Кикита 26.07.2010 в 02:18:22

Тръгнах да пиша един дълъг коментар, но се отказах. Няма смисъл да обяснявам неща, които така или иначе ще останат неразбрани за повечето от вас. Само едно ще кажа на автора - не си прав!!! Такива са повечето, защото вие ни направихте такива. И защото сме СИ такива. Прост народ и прост ще си останем. Просто по ваше време простотията е била с други проявления. Както "селянията" е с различни проявления у провинцията и у Софето. Аз работя като сервитьорка, и какво? Запитвал ли си се защо, а си правиш мъдри изводи? Защото не искам да живея като куче!!! Защото няма кой да ме издържа и уча, и работя. И това е работата, която ми дава хляба в ръцете. И мога да си позволя да живея като нормален човек, ползващ се от благата на 21ви век, а тъпата работа в някой офис с нищо няма да ме обогати, най-много да знам как да сменям хартията на няколко вида принтери.

#8 vasil111 26.07.2010 в 09:08:45

Няма такова нещо - статията е чисто клише. ЛИчно познавам 18 год деца - пълни отличници, максимално мотивирани за реализация и знание и приети вече. Също толкова познавам от типа описан в статията, т.е нищо не се е променило в обществото от времето когато аз кандидатствах с пълно отличие. има си ги същите типажи - барманите и шоъфорите и тези като мен - а аз съм поколението на прехода, от застаряващите и стачкуващите през 90. Не всички обаче от нас реализирани в степента, която са желали. Децата са същите - само са по съвременни и технологизирани. И когато имаше "синъо кафе", а не метростанция си казвахме там "копеле". нямаше чалга тогава - и пак си имаше простотия.

#9 vasil111 26.07.2010 в 09:08:47

Няма такова нещо - статията е чисто клише. ЛИчно познавам 18 год деца - пълни отличници, максимално мотивирани за реализация и знание и приети вече. Също толкова познавам от типа описан в статията, т.е нищо не се е променило в обществото от времето когато аз кандидатствах с пълно отличие. има си ги същите типажи - барманите и шоъфорите и тези като мен - а аз съм поколението на прехода, от застаряващите и стачкуващите през 90. Не всички обаче от нас реализирани в степента, която са желали. Децата са същите - само са по съвременни и технологизирани. И когато имаше "синъо кафе", а не метростанция си казвахме там "копеле". нямаше чалга тогава - и пак си имаше простотия.

#10 Ateist 04.08.2010 в 02:48:50

Напълно подкрепям Васил,сигурно заради съвпадението на поколенията. Простотия има6е и преди 4алгата,а и след нея пак 6те има,а глуповатата фраза на възрастните,4е "от тва поколение ни6то не става" се носи през вековете- пълна тъпня! Единствената разлика е,4е простотията е преминала в гъзария,тоест променила е малко формата си. Та нима не бяха простаци 98 % от хората живели,работели и образовали се между 1945-1989? Не са 98,а 100% - селяни ,които боготворяха един Тодор Живков с мозък и поведение на тракторист,а и останалите боклуци от БКП - до един с манталитет на агрикултурници,гроздобера4и и кранисти.

#12 Gyzolizec Hrabyr 03.05.2011 в 20:25:24

Статията не е клише. Тя е просто поредното предупреждение, че нещо (или много неща) не са наред. Нещото, което не е наред обаче, не е че имаме много барманчета и сервитьорки, работещи здраво за жълти стотинки. Дори можем да отидем много по-далеч в списъка на не толкова блестящите професии - не е бедата и че имаме твърде много сънароднички, проституиращи по магистралите на Европа. Винаги ще има хора, които са повече или по-малко близо до дъното на социалната пирамида. Ще има хора със скромни интелектуални и организационни способности. Ще има наркомани, просяци и прочие утрепки. Не е бедата и в това, че представителите на новото поколение говорят различен български от този на дядовците им. Това винаги е било така. Бедата е в промяната на ценностната система на обществото, която вкара чалгата като начин на живот в политиката и всички кръгове на обществото, които би трябвало да останат имунни към подобни влияния. Защо стана така? Защото много хора и идеи се издъниха най-мизерно. Никой персонално не носи отговорност, но всички заедно сме виновни за това. Можем да крещим, пищим и оплюваме чалгата във всичките и превъплъщения, но не можем лесно да я изличим вече. Тя е тук и ще остане за много време. Това обаче, не значи че не можем да се борим против нея. Ако искаме след 20 години да я няма, трябва да започнем сега! И точното място, от където трябва да започнем безмилостната война е ясно - това е образователната система. От там трябва да бъдат изхвърлени всички некомпетентни, немотивирани, незаинтересовани и безотговорни хора. Тъпкано е с такива на всички нива - от началното до висшето образование! Това същото образование, което се плаща от нашите пари, независимо дали имаме или нямаме деца? Кога за последно се поинтересувахме за училището на детето ни? Кога последно поискахме да се включите в събрание на училищното настоятелство? Знаем ли дали има такова въобще? А какво става с ВУЗ-а на порасналото отроче? Какъв ли пример му дават преподавателите там? Що да не организираме една-две стачки и да ги поразтърсим нафуканите доцентя? И униформи в училище, отсъствия, поведения и социалистическа дисциплина. По дяволите! Нека да е комунистическа дисциплината. Нищо че децата ще се бунтуват! Нека да научат какво е да отстояваш ценностите си чрез личен опит и срещу авторитета на целия познат ти свят. Това ще ги научи на нещо, което ще им е полезно в живота. СЛободията - тя ги учи само на чалга, както се оказва...

#14 Harry 31.01.2016 в 10:25:43

savag, така си е, позитивното мислене му е майката! И ше се оправим. На кукуво лето! И що си мислиш, че ония които ти дават акъл, нямат ерекция? Верно имаш още жълто около устата. Това, което си научил до 22г е нищо, стига ти само да си роб на някои, за да си свободен човек имаш още много да учиш и не се преподава в нито един университет, можеш да го научиш само от мъже с житейски опит и кръвно, защото са го дигнали от такива лейки, като теб. И запомни, само свободен човек може да е мъж, робите винаги са жени!

#15 goni 31.01.2016 в 11:20:55

Ле-ле-ле! Те такива деца ни требат на нас Бугарите като Саваге! Пиша го на Бугарски, оти не знам странски! Че го цитирам, не че знам какво е цитирам!!! "Аз,съм на 22, уча в СУ,вземам стипендия, работя от 2 г. по специалността си." Я, съм пълен гьон, ама да те питам! Епа, оно как работиш по специалността си като още учиш? Не те знам какво учиш! Ного знаеш за древните Египтяни, ама Бугарския ти куца! След Аз, което е обръщение се слага запетайка. Специалността се пише с две т! Да живее СУ и печените пичове!

Новините

Най-четените