Елегантни, красиви, вкусни, неустоими, лесни, празнични. Това са портокалово-шоколадовите профитероли на Веси.
Не се колебайте, щом четете тези редове, значи сте в правилната посока и тя е само една - да приготвите тези вълшебни хапки с вълшебен шоколадов мус и лека сметана.
Продукти за масленото тесто:
80 грама масло, на стайна температура
70 грама пудра захар
Щипка сол
1 малко яйце
1/4 чаена лъжичка ванилов екстракт
120 грама брашно
15 грама какао
Продукти за пареното тесто (за 25 профитероли):
150 мл. вода
60 грама масло
1 супена лъжица захар
80 грама брашно
Щипка сол
2 средно големи яйца
За портокалово шоколадовия мус:
100 мл. прясно изстискан сок от портокал
210 грама черен шоколад, нарязан на парчета
3 жълтъка
40 грама захар
1 чаена лъжичка ванилов екстракт
1/2 чаена лъжичка портокалов екстракт
90 мл. сладкарска сметана
За сметаната:
150 грама подсладена сладкарска сметана
1/2 чаена лъжичка ванилов екстракт
За да приготвите масленото тесто:
Разбийте маслото, захарта и щипка сол в голяма купа с миксер до пухкавост. Добавете яйцето и ванилията и продължете да разбивате още минута.
Добавете брашното и какаото и разбийте с приставка за тесто или размесете с ръце до получаването на тесто. Омесете тестото с ръце докато стане гладко и оформете във формата на диск. Покрийте с фолио и сложете в хладилник да стегне за около 2 часа или за една нощ.
За да направите профитеролите:
Загрейте фурната на 200 C с вентилатор.
В средно голяма тенджера, сложете водата, маслото и захарта, Загрейте на средно-висока температура докато сместа започне да ври, а маслото и захарта се разтопят.
Намалете температурата на котлона и добавете брашно към врящата вода с масло, наведнъж и бързо започнете да разбърквате с дървена лъжица докато се получи гладко тесто, което се отделя от стените на тенджерката.
Махнете от котлона и добавете яйцата, едно по едно, като разбърквате добре след всяко с дървената лъжица докато получите гладко и лъскаво тесто.
Застелете плитка тава с хартия за печене.
Изсипете тестото за профитеролите в пош с голям кръгъл накрайник. Оформете средно-големи топки, еднакви по размер, на разстояние една от друга.
За да сглобите профитеролите за печене:
Извадете масленото тесто от хладилника и махнете фолиото. Поставете тестото между два големи листа хартия за печене и разточете на 3 мм.
Поставете разточеното тесто в камерата за 10 минути да стегне.
Извадете тестото от камерата и с помощта на кръгла форма за сладки изрежете достатъчно кръгове за всички профитероли - кръговете трябва да са по 5 мм по широки от топките профитероли.
Поставете по един кръг от масленото тесто върху всяка топка профитероли. Леко натиснете в центъра за да се залепят кръговете за пареното тесто. Не натискайте много (тук можете да видите снимка на този процес).
Веднага сложете във фурната и печете на 200 С около 20 минути. Намалете температурата на 180С и печете още 20 минути.
Открехнете леко вратичката на фурната и печете още 10 минути, след което изключете фурната и извадете профитеролите.Оставете ги да изстинат напълно.
За да приготвите муса:
В малка тенджерка/касеорла загрейте портокаловия сок на средно висока температура. Загрявайте до момента, в който започне да ври и снемете от котлона.
Прецедете през фина цедка и изсипете върху шоколада в малка купа. Разбъркайте добре с малка лъжичка докато шоколада се разтопи и се получи лъскава гладка смес. Оставете настрана.
В малка тенджерка разбийте яйцето и захарта до бледо жълто. Добавете ванилията и портокаловия екстракт и започнете да готвите сместа на средна температура като разбърквате постоянно, докато захарта се разтопи.
Започнете с по-ниска температура докато темперирате яйцата, след което увеличете малко температурата на котлона и гответе сместа докато се сгъсти, като бъркате постоянно.
След като сместа се сгъсти и захарта се разтопи, махнете от котлона и добавете при шоколадово-портокаловата смес.
Разбъркайте докато всичко се смеси добре и оставете да се охлади напълно. Междувременно разбийте сметаната до меки върхове, след което добавете към изстиналата шоколадова смес.
Разбъркайте с гумена шпатула и прехвърлете в пош с кръгъл накрайник.
За да сервирате профитеролите:
Разбийте и другата сметана с малко ванилов екстракт и я прехвърлете в пош с кръгъл накрайник.
Разрежете профитеролите на две и напълнете с един слой от муса и един от сметаната. Сервирайте веднага.