Телешки кюфтенца с карамелизиран лук

Нарежете лука на едри кубчета и го запържете в 3-4 с.л. зехтин на слаб огън, докато стане прозрачен и започне да се карамелизира. Свалете от котлона и оставете да се охлади.

Нарежете франзелата на филии, подредете в плитък съд и залейте с млякото. Оставете хляба да поеме цялата течност.

Нарежете пресния лук и ригана на дребно.

В голяма купа или кухненски робот сложете каймата, хляба, без да изцеждате течността и разбъркайте добре.

Добавете пресния лук, пресния риган, захарта, яйцата, галетата и сушения риган. Налейте марсалата и отново разбъркайте.

Овкусете сместа в черен пипер и сол и добавете охладения пържен лук. Разбъркайте и с влажни ръце или подходяща лъжица оформете кюфтенцата.

Сместа трябва да е мека, за да станат кюфтенцата хрупкави отвън и меки отвътре, но да може да се оформя с ръце.

Изпържете кюфтетата в силно загрята мазнина до хрупкавост.

От посочените продукти илизат доста на брой кюфтенца.

Може да приберете част от каймата в хладилника в добре затворен съд и да я ползвате на следващия ден.

Ние поднесохме кюфтетата с прясна паста и сос маринара.

За сос маринара ви трябват:

400 г домати

170 г доматено пюре

4 с.л. магданоз

1 скилидка чесън

Риган

6-7 с.л. зехтин

1 голяма глава лук

1 с.л. захар

Половин чаша бяло вино

Черен пипер

Сол

Най-лесно е да ползвате домати от консерва. Ако решите да приготвите соса с пресни домати, бланширайте ги и ги обелете.

Пасирайте доматите заедно с подправките и доматеното пюре до гладкост.

В дълбока тенджера запържете ситно нарязания лук в 2-3 с.л. зехтин. Добавете чесъна, а след около минута сложете доматената смес с подправките.

Гответе на средно силен огън 30-40 минути, като разбърквате периодично, докато сместа се сгъсти.

Новините

Най-четените