Ако сте почитатели на френската кухня, не е редно да пропускате ресторант Vacuum. Заведението се намира в един безистен на ул. Раковски и влизането в него напомня скачането в дупката на Алиса в страната на чудесата.
Само една стъпка встрани от бурната виталност с дъх на асфалт и изгорели газове и се озовавате във вътрешния двор на ресторанта, в който френската атмосфера е подчертана и ясно осезаема.
Градината е романтична останка от стара София с препратка към малкитете градчета на провинциална Франция. В нея може да обядвате дълго и да разговаряте с приятели, близки или бизнес партньори още по-дълго.
Обстановката вътре в ресторанта също не разочарова. Индъстриал-винтидж лапмите, черно-белите фотографии, преобладаващият бял цвят, топлата светлина, естественият паркет и плътните завеси от грубовата текстура създават силно усещане за уют и интимност.
Vacuum е място, на което можете да заведете семейството си за обяд по случай семеен празник, но и любовника/любовницата си, когато искате да сте скрити от злостни или любопитни очи.
Освен това е и съвършена дестинация за бизнес хранене на място, в което не желаете околните да ви притесняват с дразнещото си бърборене.
Менюто е вдъхновено от класическата френска кухня, а основните ястия се приготвят посредством съвременната кулинарна технология „sous vide" (във вакуум), превърнала се в стандарт за ценителите на висшата гастрономия по света.
Методът „sous vide" запазва вкуса, аромата и хранителните вещества на продуктите, като същевременно подчертава текстурата, формата и цвета им.
Заведението е част от Sofia restaurant week , провеждаща се с подкрепата на магазини MЕТРО.
От 10 до 16 септември всички кулинари имаха възможност да посетят ресторанта, за да опитат едно от двете тристепенни менюта с фиксирана цена от 25 лева
И не забравяйте да отбележите финала на Sofia Restaurant Week с първия по рода си Фестивал на розовия домат, организиран от магазини МЕТРО.
Събитието ще се проведе тази събота, 16 септември в Княжеската градина пред Паметника на Съветската армия, а празненството ще започне в 10:30 ч. и ще продължи през целия ден.
Първо ни сервираха салатите: микс от салати с манатарки, грозе, ядки и винегрет от горски плодове, и салата с розови домати, смокини, биволска фреска и смокинов винегрет. Личното ми предпочитание е към втората салата, тъй като никога не съм била почитател на гроздето в салата, но тук става дума за персонален вкус. Предвид сезона, вкарването на смокините в менюто е удачен ход, а комбинацията на ухаещия на Созопол плод с биволска фреска и чери домат, безспорно е успешна.
Основното ястие, което предпочетох, е пуешко филе „sous vide", сос Малтез с кокос и парченца портокал и див ориз. Ястието съдържа глутен, яйца и мляко, но стига да не сте алергични към някоя от тези съставки, едва ли наличните алергени ще ви притеснят. Пуешкото е приготвено добре, а дивият ориз произвежда особен, но сполучлив вкус в компанията на кокоса.
Другото основно ястие, което опитахме, е стек от млечно телешко „sous vide"със смокини, глазирани моркови и киноа. Телешкото беше леко алангле, качеството на месото очевидно беше добро, а глазираните моркови, които са рисковани за приготовление, бяха чудесни на вкус. Дори смеем да направим предположение, че в скоро време морковите в сос „Уорчестър" ще отпаднат от модната линия на вечерните заведения и ще бъдат изместени от глазираните.
Най-хубавото обаче, идва накрая. Неслучайно десертът се сервира последен и на него се пада свръхотговорната задача да съхрани вкуса и усещанията от обяда до следващото хранене.
Знаете, че дори след изискан обяд с превъзходна храна, поглъщането на стара поничка с бонбони MM за десерт може да подтикне стомаха ви да изпита отчаяние от живота.
Хубавото е, че във Vacuum не ни поднесоха за десерт „плезир" (от френски - „plaisir" - удоволствие), а два десертни шедьовъра. Едното предложение беше поширана круша „sous vide", крокан от бадемова бисквита, портокал и сос карамел с цитрус и шоколад.
Пошираните круши са нещо сравнително ново за българските кулинарни любители. Те се появиха в менютата на по-новаторските ресторанти едва преди няколко години, което ни навява на мисълта, че сме изгубили много през годините, в които единствените десерти в България бяха крем карамела и млякото с ориз.
Другият десерт, който ни беше сервиран, бяха шоколадовите трюфели със зелена леща върху муселин от пащърнак с бадеми и бял шоколад. Звучи като претенциозен опит за оригиналност, но когато става дума за храна, не бива да се подвеждате по думите. Тези трюфели нямат нищо общо с онези шоколадови бонбони, които се сервират в кутия от „Аванти" на офис тържествата. Става дума за ръчно приготвен шоколад в упойващо вкусовите рецептори съчетание със зелена леща и пащърнак. Балансът между сладкото и соленото е на ръба на съвършенството, а ненатрапчивият, деликатен вкус за дълго полепва по небцето.
Разбира се, регулярното меню на Vacuum предлага и много други ястия и десерти, за които нямаме преки впечатления, но ако можем да се ориентираме по онова, което предлагат в рамките на Sofia Restaurant Week, със сигурност преди Коледа бихме отишли да пробваме патешкото магре със сос от вишни и чийзкейка върху бРетонска бисквита ( с френско „Р").