Ако не сте знаели, британската тъмна бира Guinness не е сред най-любимите на някои от по-крайните вегани. Не, че в нея има месо или нещо подобно, но в процеса на производство се използват животински продукти. А по-точно - нещо наречено „isinglass“, продукт от сушени плавателни мехури на есетрови риби, той се използва като филтър, който избистря бирата. От него не оставят следи в самата течност, но това не пречи на силно убедените вегани да недоволстват от използването на животински продукт за направата й.
258 години след създаването на първия Guinness и две години след като компанията обеща, че започва работа по сложен процес, който да намери как да замени използването на органичния продукт, това вече е факт.
Екологичната организация PETA вече ги поздрави за успешното отваряне към нуждите на вегетарианците.
Не е ясно доколко промяната би се отразила на вкуса на британската бира, но засега тя засяга само кеговете, които излизат от пивоварната. От фирмата собственик на марката, Diageo, пуснаха съобщение през седмицата, което гласи:
„Първият етап от вкарването в производството на нашата нова филтрираща система засегна Guinness Draught бирата в кегове. Пивоварната има удоволствието да потвърди, че този етап е приключил и вече всички кегове, произведени в нашия завод и сервирани в кръчми и ресторанти по света, са филтрирани без помощта на исинглас.“
Те обещават до края на годината новата технология да бъде приложена и при кеновете и бутилираната бира, както и при другите варианти на бира Guinness.
А от сайта barnivore.com разбираме, че бирата от марката, произведена в Австралия, както и Guinness Blonde American Lager също не използват животински продукти при производствения процес. В него можете да проверите и някои от другите си любими чуждестранни марки бира и дори вино.