Скоро четох в книгата "Френски уроци" спор на французи по темата за идеалния омлет.
Какъв тиган е необходим, колко масло трябва да се сложи, как трябва да се разбият яйцата и т.н. Авторът на книгата Питър Мейл беше приел насериозно темата и беше описал в две страници терзанията на хората във френския Прованс. Други французи пък са на мнение, че съвършеният омлет трябва да е малко "лигав".
В същия ден видях едни хубави кафяви печурки (не знам дали така се казват) и реших да ги съчетая с едни хубави яйца от прословутите "свободни" кокошки и малко масло и някои други "екстри", за да се опитам да приготвя един идеален омлет.
Не знам дали биха го харесали героите на Мейл, но на нас вкъщи ни хареса много, особено с препечени филийки и сериозно отопяване на чинията.
Техниката, която използвам за омлета, е уникална:) и сигурно би вбесила всеки един професионален готвач, но това е положението.
Нали сме Home Cusine.
Начин на приготвяне:
Почистените и измити гъби нарежете на филийки.
В загрят тиган сложете маслото и малко зехтин и задушете гъбите за около 10 минути. Не пържете прекалено дълго, за да не станат сухи.
Разбийте добре яйцата, добавете сметаната, малко марсала и подправете със сол и черен пипер.
В широк тиган сложете парченце масло и след като се разтопи, налейте яйцата. Пържете 3-4 минути като с бъркалка побутвате омлета от всички страни, за да стане пухкав. Омлетът трябва да е сочен, така че не пържете повече от 5 минути.
Поставете няколко лъжици и от плънката, настържете малко пармезан и затворете омлета.