Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Лимонов пай с глазирани кайсии - смела комбинация и неповторим вкус

Лимонов пай с глазирани кайсии - смела комбинация и неповторим вкус Снимка: Webcafe

За четвърта поредна година BILLA България* развива проекта си "Градините на BILLA", в който си партнира с над 30 селектирани български производители, управляващи над 150 зеленчукови градини, оранжерии и лозя из цяла България.

По този начин, клиентите на хипермаркета имат възможност да изберат измежду разнообразни плодове и зеленчуци родно производство.

Тази седмица във всички магазини на BILLA на фокус ще можете да намерите вкусни български кайсии, произведени с много грижа. А идея за по-нестандартното им приготвяне под формата на лимонов пай с глазирани кайсии можете да намерите тук.

За тази рецепта не ви трябват презрели или недобре узрели кайсии - търсете още твърдите, но достатъчно ароматни. И тъй като сме в сезона на кайсиите, може да си „поиграете" и да ги сварите на дъхав конфитюр за зимата.

Продуктите

За лимоновия крем:

  • 120 мл прясно изцеден лимонов сок
  • 4 едри яйца
  • 150 гр бяла захар
  • 65 гр краве масло

За масления блат:

  • 170 грама краве масло
  • 350 грама бяло брашно
  • 3 супени лъжици вода
  • 6 супени лъжици олио
  • щипка сол

За глазираните кайсии:

  • 500 гр кайсии, разполовени и изчистени
  • 100 гр бяла захар
  • 1 супена лъжица масло

Първо започнете с лимоновия крем.

Смесете в купа всички продукти без маслото и разбъркайте. Варете на водна баня, докато започне да се сгъстява, като бъркате непрекъснато. Ще познаете, че кремът е готов, когато изчезне пяната, която нормално се образува отгоре при бъркане. Свалете от котлона и продължавайте да бъркате, за да не стане на "сладък омлет" по ръбчетата на купата. Добавете студеното масло на кубчета и разбъркайте, докато се разтопи. Покрийте с фолио отгоре и оставете да се охлади.

Докато кремът изстива, заемете се с масления блат. Тази рецепта е меко казано необичайна, но резултатът от нея е впечатляващ и хрупкав блат, който няма нужда да почива в хладилника или да се притеснявате, че маслото трябва да е студено или да разточвате до безкрай.

Сложете всичко без брашното в плитка касерола или малка тенджерка и сложете на котлона. Сложете брашното в удобна купа. Оставете сместа да заври и веднага свалете от котлона и залейте брашното с врялата смес. С дървена лъжица объркайте добре докато се получи меко лепкаво тесто. Доомесете с ръце, но внимавайте - леко пари.

Разстелете по дъното и страните на форма за печене с падащо дъно. Тестото ще ви е достатъчно за форма 26-28 см, но ако ви остане - направете от него малки тарталетки във формички за мъфини. С обратната страна на малък нож изрежете остатъците над ръба на формата за печене. Печете 30 мин на 180 градуса като няма нужда да покривате с хартия или да дупчите с вилица - тестото запазва формата си и не се стича при печене.

Оставете настрана да се охлади и през това време се заемете с кайсиите. Загрейте добре голям тиган и намажете с малко масло. Поставете кайсиите вътре с кожата надолу и поръсете всяка с малко захар. Когато започнат леко да "играят" в тигана от топлината, обърнете и оставете захарта да се карамелизира леко. Извадете върху хартия или в удобна тава. Ако тиганът ви не е достатъчно голям, може да се наложи да го направите няколко пъти.

Сглобете сладкиша, като извадите маслената черупка от формата, напълнете я с лимоновия крем и отгоре подредете глазираните кайсии. Може да поръсите с пудра захар преди сервиране или да полеете с малко сладко от кайсии за още по-интензивен вкус.

*В текста има продуктово позициониране.

 

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените