Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Ризото с морски дарове

Ризото с морски дарове Снимка: Стоян Георгиев

Здравейте,

Ако следите рубриката, вече знаете, че ризотото е една от любимите храни на нашето семейство.

И пак готвим ризото, този път с морски дарове.

Не забравяйте, преди да се развихрите в кухнята, че особено важно е да сте в добро настроение. Ще ви помогне чаша вино и подходяща музика - за допълнително вдъхновение.

Начин на приготвяне

Почистете и изимийте добре морските дарове. Може да оставите опашката на скаридите.

Нарежете калмарите на колелца. В 2-3 с.л. зехтин запържете до златисто нарязаният на ситно лук. Прибавете калмарите и пържете 8-10 минути, като внимавате да не се препържат.

Добавете скаридите и след като порозовеят ги извадете, преди да са напълно готови. Скаридите не трябва да се готвят много, за да не станат жилави.

Сложете ориза и бъркайте, докато стане прозрачен. Налейте малко от бульона и разбъркайте добре. След като оризът попие бульона, отново налейте.

Добавете малко настъргана лимонова кора и разбъркайте добре. Към края на готвенето добавете виното, мидите и каперсите. Отново сложете от бульона.

Когато оризът е почти готов, прибавете и скаридите и оставете за 5 минути, да се досготвят. Ръснете малко пармезан в сместа. Поднесете с лимон и още малко пармезан.

Добър апетит.

   

Най-четените