Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

6 невероятни десерта със стар хляб

Приготвят се и с невероятна лекота: Снимка: iStock
Приготвят се и с невероятна лекота:
Хлебен пудинг с банани и шоколад4-5 филии поизсъхнал хляб могат да се превърнат в невероятен десерт. В дълбока купа смесваме 2 чаши прясно мляко, 4 яйца, чаша захар и пакетче ванилия. В друга купа омесваме филиите, нарязани на кубчета, с два банана, също на кубчета, и чаша шоколадови капки или шоколад, нарязан на много ситно.

В намазнена леко тава изсипваме хлебната смес, заливаме с млечната и печем в предварително загрята фурна на 180 градуса до златист загар. Можем да сервираме с топка ванилов сладолед, с течен шоколад или с карамелен сос. Снимка: iStock
Хлебен пудинг с банани и шоколад

4-5 филии поизсъхнал хляб могат да се превърнат в невероятен десерт. В дълбока купа смесваме 2 чаши прясно мляко, 4 яйца, чаша захар и пакетче ванилия. В друга купа омесваме филиите, нарязани на кубчета, с два банана, също на кубчета, и чаша шоколадови капки или шоколад, нарязан на много ситно.

В намазнена леко тава изсипваме хлебната смес, заливаме с млечната и печем в предварително загрята фурна на 180 градуса до златист загар. Можем да сервираме с топка ванилов сладолед, с течен шоколад или с карамелен сос.
Гулаб ДжамунДа, тези сладки топчета всъщност са от стар хляб. 8-9 филии от него се натрошават в дълбока купа и се заливат с половин чаша прясно мляко и лъжичка мед. Сместа се мачка, докато стане напълно хомогенна и лесна за работа с намокрени ръце. Правят се малки топчета и се пържат в маслена баня.

Приготвя се захарен сироп от 3 чаши захар и 3 чаши вода с малко лимонов сок и кардамон. Изстиналите топчета се заливат с горещия сироп и се сервират. Може да се добавят стафиди, настъргани ядки и други. Снимка: iStock
Гулаб Джамун

Да, тези сладки топчета всъщност са от стар хляб. 8-9 филии от него се натрошават в дълбока купа и се заливат с половин чаша прясно мляко и лъжичка мед. Сместа се мачка, докато стане напълно хомогенна и лесна за работа с намокрени ръце. Правят се малки топчета и се пържат в маслена баня.

Приготвя се захарен сироп от 3 чаши захар и 3 чаши вода с малко лимонов сок и кардамон. Изстиналите топчета се заливат с горещия сироп и се сервират. Може да се добавят стафиди, настъргани ядки и други.
Ягодова панзанелаНяколко филии стар хляб се превръщат в сладка салата за любителите на сочните десерти. Шепа-две ягоди се режат на половинки и в голяма купа леко се намачкват с вилица. Заливат се с чаша балсамов оцет и захар според сладостта им. 

Към салатата се прибавят филии хляб на кубчета, малко натрошени ядки според наличността и всичко се разбърква добре. Най-вкусно е, ако салатата престои известно време в хладилник и се сервира добре охладена. Снимка: iStock
Ягодова панзанела

Няколко филии стар хляб се превръщат в сладка салата за любителите на сочните десерти. Шепа-две ягоди се режат на половинки и в голяма купа леко се намачкват с вилица. Заливат се с чаша балсамов оцет и захар според сладостта им.

Към салатата се прибавят филии хляб на кубчета, малко натрошени ядки според наличността и всичко се разбърква добре. Най-вкусно е, ако салатата престои известно време в хладилник и се сервира добре охладена.
Шоколадови ролцаТук условието е хлябът да не е изсъхнал до степен да се рони. Иначе изпълнението е елементарно и за него всяка филия се разточва на тънко с точилка или бутилка. От едната по-къса страна се нанася течен шоколад или сладко по избор и филията се навива на стегнато ролце. Овалва се първо в разбито яйце, после в малко брашно и пак в яйце.

Ролцата се пържат в много силно загрято олио до кафеникав загар. При сервиране могат да се поръсят с ядки или с пудра захар. Ако някой иска още калории, може да получи и още течен шоколад или сладолед. Снимка: iStock
Шоколадови ролца

Тук условието е хлябът да не е изсъхнал до степен да се рони. Иначе изпълнението е елементарно и за него всяка филия се разточва на тънко с точилка или бутилка. От едната по-къса страна се нанася течен шоколад или сладко по избор и филията се навива на стегнато ролце. Овалва се първо в разбито яйце, после в малко брашно и пак в яйце.

Ролцата се пържат в много силно загрято олио до кафеникав загар. При сервиране могат да се поръсят с ядки или с пудра захар. Ако някой иска още калории, може да получи и още течен шоколад или сладолед.
Сладки шишчетаТук отново започваме с лекото разточване на филиите с точилка. Ако искаме по-красив резултат, махаме и корите, след което овалваме в 2 разбити яйца с малко захар и щипка сол. Запържваме до златист загар и след като филиите изстинат леко, режем на парчета по избор. 

На шишчета редим парче пържена филия, плодове по избор и наличност, може и малко авокадо. След това на сух тиган съвсем леко жарваме отново шишчетата и сервираме, като гарнираме с мед, течен шоколад, пудра захар или сладолед. Снимка: iStock
Сладки шишчета

Тук отново започваме с лекото разточване на филиите с точилка. Ако искаме по-красив резултат, махаме и корите, след което овалваме в 2 разбити яйца с малко захар и щипка сол. Запържваме до златист загар и след като филиите изстинат леко, режем на парчета по избор.

На шишчета редим парче пържена филия, плодове по избор и наличност, може и малко авокадо. След това на сух тиган съвсем леко жарваме отново шишчетата и сервираме, като гарнираме с мед, течен шоколад, пудра захар или сладолед.
Ка МийтаОтново полъх от Изтока, за който никой няма да повярва колко лесно се приготвя. В тиган с незалепващо покритие загряваме бучка масло и когато започне да цвърчи, в нея запържваме 5-6 тънки филии хляб от двете страни. Изваждаме от тигана и отцеждаме на кухненска хартия филиите.

В касерола кипваме 500 милилитра прясно мляко и когато заври, прибавяме супена лъжица мед и малко шафран или куркума. Когато млякото намали наполовина обема си, добавяме и малко розова вода. Сервираме филиите, полети с млечния сос, като е добре да ги оставим да се напоят малко преди поднасяне. Снимка: iStock
Ка Мийта

Отново полъх от Изтока, за който никой няма да повярва колко лесно се приготвя. В тиган с незалепващо покритие загряваме бучка масло и когато започне да цвърчи, в нея запържваме 5-6 тънки филии хляб от двете страни. Изваждаме от тигана и отцеждаме на кухненска хартия филиите.

В касерола кипваме 500 милилитра прясно мляко и когато заври, прибавяме супена лъжица мед и малко шафран или куркума. Когато млякото намали наполовина обема си, добавяме и малко розова вода. Сервираме филиите, полети с млечния сос, като е добре да ги оставим да се напоят малко преди поднасяне.

Да се хвърля хляб е грехота.

Но пък с лекота хлябът може да се превърне в невероятен десерт, за който никой няма да повярва, че е от изостанали филии.

Освен стар хляб, ще са ни необходими съвсем малко съставки, доста от които вече се намират по шкафовете. Към тях прибавяме щипка изобретателност и, ето!, на масата има сладкиш, от който всеки си сипва и пита за още.

6 такива сладки изкушения със стар хляб можете да видите горе в галерията.

 

Най-четените