Здравейте,
Със сигурност и вие знаете рецепти за пататник, но вкъщи го правим по този начин.
Начин на приготвяне
Обелете картофите, измийте ги и настържете на едро ренде.
Прехвърлете в гевгир и притиснете с ръце, за да се отцедят.
В голяма купа разбийте разбийте яйцата, прибавете настърганото сирене и разбъркайте.
Добавете картофите, като изстисквате с ръце водата, ситно нарязания джоджен, черен пипер и 1 с л. сол.
Разбъркайте сместа много добре.
Разтопете маслото.
В подходящ съд за печене излейте половината масло и го разнесете добре по дъното и стените.
Изсипете картофената смес, подравнете и притиснете добре.
Сместа не трябва да е по-висока от 2- 2.5 сантиметра, за да може да се изпече добре.
Ако картофената смес е много, остатъкът изпечете в друг съд.
Печете пататника в предварително загрята до 220 градуса фурна 25-30 минути.
Трябва да се зачерви много добре и да добие хрупкава коричка и от двете страни.
Преди да разрежете, оставете да се охлади за 10 минути. Поднесете с кисело мляко с чесън и джоджен.
Пататника може да приготвите и на тиган, като разделите сместа на 2-3 части и пържите по 7-8 минути от всяка страна.
Добър апетит.