Здравейте,
На пазара вече се появиха хубави тикви, въпреки че такива си имаме в изобилие и в държавата.
Решихме да ви предложим една прекрасна кремсупа. С малко картофи, моркови и тиква, изпечена предварително на фурна със зехтин и подправки.
Рецептата си я измислихме ние, но наистина беше много вкусна. За закачка направихме чипс от шварцвалдска шунка и пармезан, които използвахме при сервирането. Прелест.
Начин на приготвяне
Нарежете тиквата на еднакви по големина парчета, овкусете със сол, черен пипер и зехтин и разбъркайте добре.
Сложете тиквата в тава, покрита с хартия за печене, в предварително загрята до 200 градуса фурна. Печете 30 минути, докато тиквата се карамелизира.
В голяма тенджера загрейте 3-4 с.л. зехтин и запържете ситно нарязаните моркови и лук до златисто за около 7-8 минути. Посолете и подправете с черен пипер.
Сложете нарязаните на малки кубчета картофи и налейте бульона. Варете на умерен огън 15 минути и добавете изпечената тиква.
Варете още 10-15 минути, за да може тиквата да освободи вкуса и аромата си. Добавете подправките и свалете от котлона. Сложете маслото, налейте млякото и пасирайте до гладкост.
Поднесете с препечен хляб. Ние поднесохме с чипс от шварцвалдска шунка и чипс от пармезан.
За да приготвите чипс от бекон или шварцвалдска шунка, сложете много тънките резени месо в тава между два пласта хартия за печене. Отгоре сложете още една тава или друг подходящ съд, който да притиска месото.
Печете 7-8 минути в силна фурна до хрупкавост. Трябва да отбележим, че чипсът, приготвен по този начин, не е мазен.
За чипса от пармезан настържете малко пармезан на дребно. Върху хартия за печене или силиконова подложка подредете на разстояние малки купчинки пармезан.
Печете в предварително загрята фурна 2-3 минути, като наблюдавате често, за да не прегори.
Добър апетит.