Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Код "Оранжево": Седем великолепни рецепти за вечеря с тиква

Тиквата е подходяща и за солени ястия и то как! Снимка: iStock
Тиквата е подходяща и за солени ястия и то как!
Тиква с месо и зеленчуциЗапочваме с бърза подготовка на тиквата – измиваме я старателно, махаме капачето и я издълбаваме от семките. Посоляваме, ръсим с прясно смлян черен пипер, намазняваме леко и запичаме на 180 градуса, докато омекне. През това време в голям тиган запържваме голяма глава лук и малко чесън. 

Добавяме чушки на лентички и зеленчуци по избор – морков, ряпа, грах – и 500-600 грама месо по избор. Когато месото се запържи добре, слагаме щедра супена лъжица доматено пюре и чаша вода. Отново запържваме до изпаряване на водата. Пълним плънката в тиквата и печем на 180 градуса до златиста коричка. Снимка: iStock
Тиква с месо и зеленчуци

Започваме с бърза подготовка на тиквата – измиваме я старателно, махаме капачето и я издълбаваме от семките. Посоляваме, ръсим с прясно смлян черен пипер, намазняваме леко и запичаме на 180 градуса, докато омекне. През това време в голям тиган запържваме голяма глава лук и малко чесън.

Добавяме чушки на лентички и зеленчуци по избор – морков, ряпа, грах – и 500-600 грама месо по избор. Когато месото се запържи добре, слагаме щедра супена лъжица доматено пюре и чаша вода. Отново запържваме до изпаряване на водата. Пълним плънката в тиквата и печем на 180 градуса до златиста коричка.
Тиквен дипПо-лека, а и много бърза вечеря, за която белим и режем на парчета една средна към голяма тиква. Сорт – по избор. Редим в тава, застлана с хартия за печене, поръсваме със сол, черен и червен пипер, ръсим със зехтин и запичаме на 180 градуса до покафеняване на крайчетата. Изсипваме в дълбока купа.

Добавяме 220 грама крема сирене, 150 грама жълто сирене – грюер, кашкавал, пармезан – и малко бекон на ситно. Можем да добавим и лук, чесън, малко тахан, и подправяме отново на вкус със сол и пипер. Поднасяме с препечен хляб, крекери или тортила чипс. Снимка: iStock
Тиквен дип

По-лека, а и много бърза вечеря, за която белим и режем на парчета една средна към голяма тиква. Сорт – по избор. Редим в тава, застлана с хартия за печене, поръсваме със сол, черен и червен пипер, ръсим със зехтин и запичаме на 180 градуса до покафеняване на крайчетата. Изсипваме в дълбока купа.

Добавяме 220 грама крема сирене, 150 грама жълто сирене – грюер, кашкавал, пармезан – и малко бекон на ситно. Можем да добавим и лук, чесън, малко тахан, и подправяме отново на вкус със сол и пипер. Поднасяме с препечен хляб, крекери или тортила чипс.
Фритата с тикваВ голяма плоска тава, застлана с хартия за печене, нареждаме парчетата от една изчистена и обелена тиква и 2-3 средни обелени глави лук. Печем на 180 градуса до покафеняване и карамелизиране на зеленчуците. Междувременно в дълбока купа разбиваме 6 големи яйца със сол, пипер, половин чаша прясно мляко и 100 грама сирене по избор.

Изчакваме тиквата и лукът леко да се охладят, режем на груби парчета и добавяме в яйцата. Бъркаме внимателно и печем или в тиган от двете страни до златиста коричка, или на 180 градуса в тавичка, отново до златисто. Поднасяме леко охладено. Снимка: iStock
Фритата с тиква

В голяма плоска тава, застлана с хартия за печене, нареждаме парчетата от една изчистена и обелена тиква и 2-3 средни обелени глави лук. Печем на 180 градуса до покафеняване и карамелизиране на зеленчуците. Междувременно в дълбока купа разбиваме 6 големи яйца със сол, пипер, половин чаша прясно мляко и 100 грама сирене по избор.

Изчакваме тиквата и лукът леко да се охладят, режем на груби парчета и добавяме в яйцата. Бъркаме внимателно и печем или в тиган от двете страни до златиста коричка, или на 180 градуса в тавичка, отново до златисто. Поднасяме леко охладено.
Кюфтета от тикваТук започваме по същия начин – с тава, застлана с хартия за печене, в която слагаме парчетата тиква и 5-6 малки доматчета или чери домати. Запичаме до загар и слагаме в дълбока купа, в която слагаме и две яйца, 100 грама брашно, 200 грама сирене и лъжичка бакпулвер. Подправяме със сол, пипер и копър и омесваме добре.

Печем кюфтетата на силно сгорещен тиган в малко зехтин или олио, докато придобият коричка. Поднасяме с чеснов сос и салата, докато са още топли, но не и горещи. Снимка: iStock
Кюфтета от тиква

Тук започваме по същия начин – с тава, застлана с хартия за печене, в която слагаме парчетата тиква и 5-6 малки доматчета или чери домати. Запичаме до загар и слагаме в дълбока купа, в която слагаме и две яйца, 100 грама брашно, 200 грама сирене и лъжичка бакпулвер. Подправяме със сол, пипер и копър и омесваме добре.

Печем кюфтетата на силно сгорещен тиган в малко зехтин или олио, докато придобият коричка. Поднасяме с чеснов сос и салата, докато са още топли, но не и горещи.
Тиквен огретенСредна по размер тиква – около 1,5 килограма – измиваме старателно, изчистваме, белим и режем на големи кубчета. Сваряваме я в подсолена вода до леко омекване, отцеждаме и изсипваме в дълбок тиган с няколко скилидки чесън. След като се запържат, добавяме 200 милилитра сметана и 250 грама пармезан и оставяме леко да се сгъсти.

Подправяме с прясно смлян черен пипер и индийско орехче. Разпределяме сместа в тава за печене и ръсим с още малко пармезан. Печем в добре загрята на 190 градуса фурна до покафеняване или около 30-40 минути. Оставяме да се охлади леко, преди да сервираме. Снимка: iStock
Тиквен огретен

Средна по размер тиква – около 1,5 килограма – измиваме старателно, изчистваме, белим и режем на големи кубчета. Сваряваме я в подсолена вода до леко омекване, отцеждаме и изсипваме в дълбок тиган с няколко скилидки чесън. След като се запържат, добавяме 200 милилитра сметана и 250 грама пармезан и оставяме леко да се сгъсти.

Подправяме с прясно смлян черен пипер и индийско орехче. Разпределяме сместа в тава за печене и ръсим с още малко пармезан. Печем в добре загрята на 190 градуса фурна до покафеняване или около 30-40 минути. Оставяме да се охлади леко, преди да сервираме.
КаддоИли тиква с кисело мляко по арабски. За която изчистваме и обелваме една средна тиква и я режем на тънки полумесеци. Нареждаме парчетата в тава, поливаме със струйка зехтин, чаена лъжичка захар и чаена лъжичка канела. Печем на 180 градуса до златисто, като междувременно правим канапето от кисело мляко.

Смесваме една кофичка гъсто кисело мляко с няколко смлени скилидки чесън, сол, черен пипер и по желание – малко лют червен пипер. Целта е сладостта на тиквата със захар и канела да е в силен контраст със соленото и подлучено кисело мляко. Поднасяме като в чиния изсипваме от млякото и отгоре подреждаме няколко парчета тиква. Снимка: iStock
Каддо

Или тиква с кисело мляко по арабски. За която изчистваме и обелваме една средна тиква и я режем на тънки полумесеци. Нареждаме парчетата в тава, поливаме със струйка зехтин, чаена лъжичка захар и чаена лъжичка канела. Печем на 180 градуса до златисто, като междувременно правим канапето от кисело мляко.

Смесваме една кофичка гъсто кисело мляко с няколко смлени скилидки чесън, сол, черен пипер и по желание – малко лют червен пипер. Целта е сладостта на тиквата със захар и канела да е в силен контраст със соленото и подлучено кисело мляко. Поднасяме като в чиния изсипваме от млякото и отгоре подреждаме няколко парчета тиква.
Пене ала водка с тикваСдобиваме се с една малка тиква от 600-700 грама, която белим, изчистваме, режем на кубчета и сваряваме до хубаво омекване в подсолена вода. След това пасираме тиквата със сол, прясно смлян черен пипер и малко босилек. В дълбок тиган запържваме няколко скилидки чесън на ситно и листо салвия.

На другия котлон слагаме пастата пене да се вари до малко преди пълна готовност. След като пастата се свари, а чесънът е добре запържен, вадим листото салвия и изсипваме тиквеното пюре, пастата, 100 грама течна сметана и 100 грама водка. Готвим до изпаряване на алкохола и сервираме пастата с настърган пармезан. Снимка: iStock
Пене ала водка с тиква

Сдобиваме се с една малка тиква от 600-700 грама, която белим, изчистваме, режем на кубчета и сваряваме до хубаво омекване в подсолена вода. След това пасираме тиквата със сол, прясно смлян черен пипер и малко босилек. В дълбок тиган запържваме няколко скилидки чесън на ситно и листо салвия.

На другия котлон слагаме пастата пене да се вари до малко преди пълна готовност. След като пастата се свари, а чесънът е добре запържен, вадим листото салвия и изсипваме тиквеното пюре, пастата, 100 грама течна сметана и 100 грама водка. Готвим до изпаряване на алкохола и сервираме пастата с настърган пармезан.

Яркооранжевите тикви ни се усмихват от всеки ъгъл. Не само защото са прекрасна есенна украса, която носи усмивки на малки и големи, а и понеже лесно се превръща в апетитно ястие.

В България най-често превръщаме тиквата в сочен десерт - тиквеник, печена тиква с мляко, разнообразни кексове и сладкиши.

Само че тиквата е подходяща и за солени ястия и то как! Сладкият ѝ леко ядков вкус подсилва и вкуса на солените продукти, било то сирена, колбаси, месо или други зеленчуци.

Даже не е необходимо дълго ровене на рецепти, сложни техники, часове около печката.

7 идеи за великолепна и бърза вечеря с тиква можете да видите горе в галерията.

___

••• А как да си направим традиционен тиквен пай - вижте тук:

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.

Най-четените