Супа от целина с хрупкав бекон

Здравейте,

Целината (керевиз) като че ли е леко пренебрегвана в кухнята на повечето българи.

Спомената е още от Омир - била любима храна на богинята Афродита.

Тънък стрък целина съдържа 6-7% от дневната доза от витамини А и С и голямо количество витамини B1, B2, K и РР. Целината е богата и на желязо, калий, магнезий, фосфор, фолиева киселина, каротин, фитонциди и флавоноиди.

Корените на целината съдържат до 14% протеини. За разлика от другите зеленчуци, в целината има органичен натрий, който замества обикновената сол. Солта, направена от корените на целина, подобрява усвояемостта на хранителните вещества и не се натрупва в организма.

Днешната рецепта е за свежа и бърза за приготвяне супа, с много различен и приятен вкус.

Опитайте я.

Начин на приготвяне

Обелете целината, измийте я и нарежете на сравнително еднакви по големина кубчета.

Почистете лука и го нарежет на ситно.

Сложете бекона между листа хартия за печене, притиснете с подходящ съд или решетка и запечете до хрупкавост в предварително загрята до 200 градуса фурна.

След 7-8 минута проверявайте често, за да не го препечете.

Може и да го изпържите, нарязан на кубчета.

В тенджера загрейте 2-3 с.л. и маслото и запържете лука за 6-7 минути до прозрачност.

Добавете целината, разбъркайте и гответе още 3-4 минути, като бъркате често. Сложете мащерката, разбъркайте и налейте бульона.

Посолете, подправете с малко черен пипер и сложете дафиновия лист.

Захлупете с капак, след завиране намалете котлона и варете около 15 минути до готовност на целината.

Свалете супата от котлона, извадете дафиновия лист, налейте сметаната и разбъркайте.

Пасирайте супата до гладкост.

Поднесете поръсена с прясна мащерка, хрупкав бекон и малко зехтин.

Новините

Най-четените