Hell`s Kitchen: какво се случва зад вратите на професионалните кухни

Всички ходим на ресторант, чували сме, че има напрежение в кухнята, но накрая пред нас е готовият продукт и не си даваме сметка за останалото. Зад летящите врати в професионалните ресторанти обаче функционира ред, в който никой няма право нито на секунда закъснение.

Трудът е разделен, йерархията е ясна, работата трябва да се свърши и оттеглянето по средата на работния ден е немислимо. Какво се случва в една професионална кухня ще разберат зрителите на NOVA TV от 27 февруари, когато започва предаването Hell's Kitchen - първият телевизионен формат за професионални готвачи у нас.

Преди началото на предаването представители на медиите бяхме сред първите, които влязохме в ресторанта и опитахме менюто на шеф Виктор Ангелов.

Седнали в ресторанта с открит изглед към работните помещения, можехме да наблюдаваме процеса и атмосферата в една професионална кухня.

Видът и вкусът говорят ясно за страстта, с която екипът на шеф Ангелов готви. Същата страст ще се изисква и от участниците. Менюто, което в началото и те ще трябва да приготвят започва с хрупкави калмари с леща и кокосово мляко и миди „Сен Жак".

Следва великолепно филе от сьомга с аспержи и сос холандес и агнешки котлети с билкова коричка, полента и рататуи. Леката точка на обяда е десертът - бине суфле с крем от маскарпоне, сироп от бъз и малиново кули.

Какво представлява Hell's Kitchen?

Подобно на американския формат, и тук шефът има последната и най-тежка дума. Той решава кой да остане и кой да си тръгне, защото залогът е личен - победителят получава работа в неговия ресторант. На мястото на известния Гордън Рамзи, в България застава шеф Ангелов, който твърди, че професионализмът е основното, което прави този формат уникален за българския ефир. Самият той ни посрещна с думите „Добре дошли! Както виждате, не се намирате на декор или снимачна площадка, а в истински изискан ресторант."

Както подобава на всяка професионална кухня, тук се използва само точната терминология, а най-важната задача за участниците е вечерята. По време на нея те ще доказват професионалните си умения в кухнята, изпълнявайки истински поръчки от гости на ресторанта. Всеки от участниците ще отговаря за определена станция - салати, месо, риба, десерти и други.

Дневните предизвикателства са другият елемент на формата. Отново, разделени на отбори - мъже и жени, готвачите ще трябва да мерят сили в задачи, свързани с бързина, ловкост, дисциплина и умението да разпознават вкусове и продукти.

„Благодарение на всички тези предизвикателства ще мога да опозная в дълбочина силните и слабите страни на участниците. Ще ги поставя на ръба на възможностите им, за да проверя как се справят в екстремни условия, ще търся точния баланс между кулинарни умения и сила на характера, за да избера накрая този, който е най-достоен за победата.

За разлика от други кулинарни предавания, тук нещата са и много лични, защото победителят ще работи в моя ресторант" - завърши той преди да се отдаде на приготвяне на специалното меню за журналистите.

Hell's Kitchen България стартира в ефира на NOVA на 27 февруари от 21:00 часа и ще се излъчва във вторник, сряда и четвъртък.

Новините

Най-четените