Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Да преживееш без сарми и боб на Бъдни вечер? Коледата нетрадиционна!

Нека отправим поглед към едни различни коледни ястия Снимка: iStock
Нека отправим поглед към едни различни коледни ястия

Пълнени чушки с боб, бобена салата, боб чорба и още много боб под формата на различни ястия ще похапнем съвсем скоро в предстоящите празнични дни (е, може и някоя сарма за разнообразие).

В България традиционната трапеза за Бъдни вечер е ясна - всичко на масата е постно, а това понякога е равно на жива инквизиция за любителите на месото, въпреки че трябва да се лишат от него едва за няколко часа.

Но нищо, традициите трябва да се спазват и затова, когато мине полунощ, във въздуха започва да се носи миризмата на току-що сложените кебапчета на скарата и тънко нарязаната сланина, едва дочакала 25 декември.

Само че не по целия свят се разиграва подобен сценарии.

В някои силно отдалечени от България кътчета Коледа прилича на екзотична ваканция през лятото, където кокосовите орехи са не просто блян, а част от цялостния празничен интериор. Имат си и Дядо Коледа, както и празнични десерти. На други пък Белобрадият старец им е под носа и зимата си е истинска, а не като тази в България през последните 10 години.

Сега нека отправим поглед към едни различни коледни празници и тайничко да си помечтаем следващата година да сме на някоя от тези дестинации, придружени от най-любимите ни хора.

Защото какво е Коледа без най-близките ни?

Норвегия

Снимка: iStock

Много норвежци започват официалните коледни празници на 23 декември с така наречената "Малка Коледа", което включва украсяването на елхата и похапването на горещ оризов пудинг, поднесен с масло и канела. Понякога, като на игра, в него се крие бадем, а този, който го открие, получава за награда прасенце от марципан.

На самата Бъдни вечер в Норвегия празничната вечеря включва печено свинско шкембе с хрупкава коричка или ребра, а за гарнитура към тях може да се добавят свински наденички, картофи, кисело зеле и варена риба Треска, която е особено популярна в градовете по южното крайбрежие. На масата е и винаги под ръка маринованата херинга, овкусена с традиционните за страната билки.

За десерт в много от семействата се приготвя Kransekake - многоетажна торта, която наподобява коледно дърво. Прави се от бадеми, захар, яйчен белтък и често върху нея се забиват с клечки за зъби умалени варианти на флага на Норвегия.

Вечерята е придружена от много gløgg - греяно вино в норвежки стил, и тъмна бира.

Перу

Снимка: iStock

Бъдни вечер в Перу е известна като Nochebuena. Тъй като в повечето страни в Южна Америка коледните елхи не са разпространени, семействата се събират около макет на сцена от Рождество Христово и си разменят подаръци.

Основното ястие на перуанската трапеза е печеното пуешко месо. То се поднася в компанията на традиционните Тамалес, както и задушен ориз, подправен с чесън и ябълково пюре. Подобно на Южна Италия Панетоне е любимият прзничен десерт в Перу, който се сервира с пикантен горещ шоколад.

Вечерята на Бъдни вечер е придружавана от шампанско - обичано питие, чиято нежна пенливост подхожда подобаващо на топлата Коледна нощ, която обикновено перуанците продължават до изгрева на слънцето.

Филипините

Снимка: iStock

Коледа е един от най-обичаните и почитани празници във Филипините, затова се посреща пищно и с нетърпеливо вълнение.

На празничната трапеза се поднася сирене Queso de bola, цветното ястие Puto bumbóng, представляващо оцветен в лилаво лепкав ориз, приготвен на пара в бамбукови съдове и поднесен с масло и смес от захар и кокос. Хлябът е сладък, а местото присъства под формата на сушена шунка.

За украса на масата се използват ярките цветове на екзотичните плодове, чиято гледка носи допълнително празнично настроение. Семействата сядат да се хранят след вечерната литургия, която се случва до полунощ и вечерята може да продължи до сутринта, както правят и в Перу.

Следващият ден е посветен на среща с роднини и, естествено, обилен коледен обяд.

Зимбабве

Снимка: iStock

Истинските виновници за това Коледа да стигне чак до Зимбабве са европейците, затова днес тя е част от традиционния календар на страната, а местните пеят коледни песни и чакат с нетърпение Белобрадия старец.

Празникът тук е истинска лятна забава. Храната включва плодове, Садза (традиционно ястие от царевично брашно) и печено месо, което често се готви на открит огън и след това се споделя между хората.

То може да бъде от дивеч, коза или брадавичеста свиня - зависи какво се предлага "на пазара". Но най-големият специалитет на зимбабвийците за Коледа е пилето с ориз, което в нашите очи със сигурност не звучи никак специално.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
Тагове: сарми
 

Най-четените