Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Да разчупим традициите: Такос със сьомга за Никулден? Защо не!

Нещо интересно и различно, с което да зарадвате своите близки Снимка: iStock
Нещо интересно и различно, с което да зарадвате своите близки

Никулден е сред най-почитаните зимни празници. Името на Свети Николай носят над 200 хил. българи, а легендите за този ден ни връщат хиляди години назад.

Наред с останалите традиционни ястия, които се слагат на никулденската трапеза, като обреден хляб, постни сарми и жито, главната роля е отредена на шарана, често пълнен с орехи, запечен и увит в тесто.

Замисляли ли сте се обаче защо в деня на покровителя на моряците и рибарите се приготвя точно тази риба и с какво е по-специална от другите?

Едно от преданията, присъстващо в народната ни митология, разказва за момента, в който Господ поделя света между шестима братя светци. Сред тях е и Николай, на когото се падат моретата, океаните, реките и езерата. Така той става покровител на целия подводен свят.

При едно от излизанията му в открити води с негови другари обаче се извила силна буря и лодката, с която плавали, се продънила. В този момент Свети Николай започнал да се моли за спасение, след което бръкнал във водата, извадил един шаран, с който запушил дупката. Благодарение на саможертвата на рибата всички успели да стигнат до сушата невредими.

Ето как шаранът се превръща в символ на спасението и един от най-почитаните морски обитатели в българския традиционен календар. Освен това на 6 декември рибарите правят последния улов за годината, който принасят в жертва на светеца.

Затова е прието, че на този ден се яде риба и то такава с люспи, тъй като в тях се крият други поверия: например за да не "изпадне" благополучието в семейството, при почистването на рибата те не трябва да падат по земята. Ако това стане обаче, не бива да се настъпват, защото според вярванията човекът ще се разболее. Намерите ли най-голямата люспа от рибата пък, побързайте да я приберете в портмонето си. Така ще е винаги пълно с пари.

В днешно време тези поверия може да ни звучат абсурдно, но истината е, че хората в миналото силно са вярвали в тях.

Най-важното в случая е друго - да се опитваме да запазим по-голямата част от традициите ни и да ги предаваме на поколенията след нас.

Но годината все пак е доста необикновена, затова според нас не пречи (наред с някои типични ястия за Никулден) да направите нещо интересно и различно за своите близки. Защо не вместо печен или пържен шаран, който със специфичния си вкус не допада на всеки, да приготвите друг вид риба, която обичате? Така хем ще спазите традицията, хем ще се превърнете в смел експериментатор.

Направете зимна салата с риба тон или сочни рибни кюфтенца, но ако истински искате да провокирате способностите си в кухнята, опитайте тази рецепта за такос с грилована сьомга, хрупкаво червено зеле и сос "Тартар".

Грилована сьомга със салата от хрупкаво червено зеле и сос "Тартар"

Снимка: iStock

Нужните продукти за това свежо и засищащо ястие са:

8 питки за такос

400 гр. филе от сьомга

¼ глава червено зеле

1 малка глава червен лук

½ лайм

Няколко стръка ситно нарязан пресен кориандър

Сол и черен пипер на вкус

За сос "Тартар"

200 гр. майонеза

2 бр. кисели краставички

1 малка глава лук

1 с.л. кисело мляко

1 с.л. горчица

1 с.л. лимонов сок

Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

В добре загрят грил тиган се слагат овкусените със сол и черен пипер филета от сьомга, като се пекат за 3-4 минути от всяка страна. Когато са готови, се оставят настрана да изстинат и се начупват на малки парчета.

Червеното зеле се нарязва на ситно и в купа се размачква с малко сол, за да омекне леко. Лукът се реже на тънки полумесеци, след което се прибавя към зелето. Върху зеленчуците се изстисква лаймът и се поръсват с кориандъра.

Сос "Тартар" е един от класическите за рибни ястия. Приготвя се лесно като в купа се сместват наситнените кисели краставички и лук. Добавят се майонезата, киселото мляко и горчицата, рабъркват се добре и накрая се овкусяват с лимоновия сок, солта и черния пипер на вкус.

Когато сте готови с всичко, идва време за сглобяването на такосите.

В питките се слага салатата от червено зеле, няколко парчета грилована сьомга и върху всичко това се разпределят равномерно една-две лъжици от соса (или колкото ви е вкусно).

За финал готовите такос се поръсват с малко пресен кориандър и няколко капки лайм.

Най-четените