Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Екзотичен и невероятно вкусен: Полезните свойства на черния боб, за които дори не предполагате

Хубавото е и че може да се използва в най-различни ястия Снимка: iStock
Хубавото е и че може да се използва в най-различни ястия

По нашите географски ширини бобът е национално богатство и неизменна част от традиционната българска трапеза.

Най-разпространеният сорт тук е белият фасул, но съществуват толкова разновидности на това растение, всяка от тях носеща своя собствена индивидуалност.

Една от тях е черният боб, като според някои той е и един доста интересен и вкусен представители от своето растително семейство.

Родината му е Южна Америка, но е пренесен в Европа по време на една от експедициите на Христофор Колумб. Благодарение на това, че се отглежда лесно, до края на XVI век този сорт фасул се разпространява навсякъде из Стария континент.

Както може да се предположи, черният боб присъства основно в традиционната латиноамериканската кухня. Добре се съчетава с екзотични подправки като канела, джинджифил, кардамон, чили, куркума и карамфил.Често може да бъде опитан в мексиканското бурито, откъдето добива и по-голямата част от световната си слава. Засилен интерес към него обаче има и в Индия, където се използва за приготвянето на различни местни ястия.

Излез от застоя! Влез във форма!

Скъпи читателю, този текст е част от Get in Shape³ - новото издание на инициативата на Webcafe.bg, с която искаме да те мотивираме да се откажеш от оправданията, да се сбогуваш със стреса и да влезеш във форма. В това ни партнират:

Next Level Fitnes Club, Asics, DEVIN Mineral & Vitamins, Vitabiotics, Heineken, Huawei, Спорт Тото, Reina.

Този сорт боб е с плътна и месеста структура, което го прави особено популярен при вегетарианския начин на хранене.

Той е чудесен начин за набавяне на дневната доза протеини, но не само това негово качество е силно ценено.

Според специализирания медицински сайт Medical News Today половин чаша черен боб има само 114 калории и е богат на витамини, фибри и нишестени въглехидрати. Ниското му съдържание на мазнини пък го правят идеалният съмишленик в различни диети хранителни режими за редуциране на теглото.

Ето още някои полезни негови свойства, заради които си заслужава да го включите в менюто си:

Помага за забавянето/ предотвратяването на загуба на зрението

Наред с всички останали ползи, черният боб има положителен ефект върху зрението. Богат на антиоксиданти, той може да действа като превенция от нарастващата с възрастта дегенерация на макулата, отговаряща за ясното виждане, чиито последствия могат да причинят значително намаляване на зрението.

Според някои проучвания хората, намиращи се в тази рискова група, биха редуцирали риска с около 25 процента, ако често консумират черен боб.

Понижава нивата на кръвната захар

Черният боб се намира в долната граница на гликемичния индекс, което означава, че почти не повлиява нивата на кръвната захар. Затова той е подходящ за диабетици и хора, опитващи се да намалят теглото си.

Когато този вид фасул бъде съчетан с ориз обаче, се случва нещо още по-интересно. Консумирани заедно, двете култури не повлияват кръвната глюкоза така, както при яденето само на ориз например. Освен това бобовата култура се отразява добре на работата на сърцето, намалявайки лошия холестерол.

С консумирането на една порция черен боб на ден пък рискът от инфаркт може да бъде намален с до 38%.

Контролира теглото

Черният боб съдържа достатъчно количество фибри, което помага за чувството на ситост. Това от своя страна намалява желанието за ядене, превръщайки фасулът във верен помощник в борбата с излишните килограми. Другата добра новина е, че поддържа теглото - една от най-привлекателните му черти, нали?

Не може да се отрекат всички полезни свойства, които притежава този сорт боб. Хубавото е, че може да се използва в най-различни ястия - от бургери до супа, затова ще ви представим един лесен и свеж начин да си приготвите съвсем сами черен фасул и да пренесете духа на Коста Рика у дома.

Гайо пинто с черен боб

Снимка: iStock

Необходимите продукти са:

  • 200 гр. черен боб
  • 200 гр. бланширан ориз
  • 1 стебло целина
  • 1 червена чушка
  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 40 мл. олио
  • 1 връзка пресен кориандър
  • 1 ч.л. суха мащерка
  • Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Накиснете боба във вода за една нощ, след което го сварете и отцедете от водата, която трябва да запазите за по-късно.

Целината, лукът и чесънът се наситняват и се запържват в олиото, докато омекнат. Добавя се нарязаната на кубчета чушка, мащерката, солта и черния пипер. Към зеленчуците се слага оризът, бобът и 500 мл. от водата, в която е врял фасулът. Готви се под похлупак, докато оризът набъбне и попие течността.

Когато ястието е готово, се сервира и поръсва със ситно накълцания кориандър.

Тагове: боб, черен боб

Най-четените