Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Ядки, семена, черен шоколад: Истината за суперхраните

Откъде се заражда идеята за тях и къде е границата между истината и маркетинговите послания Снимка: Pixabay
Откъде се заражда идеята за тях и къде е границата между истината и маркетинговите послания

Кейл, боровинки, ядки, зехтин - почти всеки ден чуваме за благоприятното влияние на тези и още десетки подобни на тях храни, чиито имена дори не можем да запомним. Притежавайки безброй полезни свойства за организма обаче, те обикновено са титуловани с названието "суперхрани" и може би има защо.

Редица специалисти в областта на храненето казват, че заради състава си те могат да намалят риска от сърдечни заболявания, да облекчат болката и възпаленията при артрит, да помогнат за контрола на диабета и да предпазят тялото ни от други сезонни и хронични заболявания.

Като цяло суперхраните подобряват всеки аспект от физическото и емоционалното здраве, което се дължи на високото съдържание на антиоксиданти, витамини и много други полезни хранителни вещества. Сред тях са както плодовете и зеленчуците, така и някои семена и подправки.

Излез от застоя! Влез във форма!

Скъпи читателю, този текст е част от Get in Shape³ - новото издание на инициативата на Webcafe.bg, с която искаме да те мотивираме да се откажеш от оправданията, да се сбогуваш със стреса и да влезеш във форма. В това ни партнират:

Next Level Fitnes Club, Asics, DEVIN Mineral & Vitamins, Vitabiotics, Heineken, Huawei, Спорт Тото, Reina.

Важно е да се отбележи обаче, че понякога наименованието се използва с чисто маркетингови цели.

Прекомерният прием на каквито и да било от тези храни би могъл да преобърне очаквания положителния ефект в неговата противоположна крайност. Това се получава обикновено след предоверяване към достъпната навсякъде днес непротвърдена информация, криеща не малки рискове за здравето.

Така че, ако сте решили да промените храненето си, независимо от причината, и не сте сигурни какво точно трябва да ядете, добре е да посетите специалист. Той ще направи нужните изследвания, които ще покажат от какво точно се нуждае организмът, за да бъде в отлична форма, при това без да ви навреди.

Но откъде се заражда идеята за суперхраните?

Всъщност, някои от тях се консумират от векове, а здравословният им ефект е доказан чрез множество изследвания. За пример може да се посочи синята боровинка, която е с високо съдържание на антиоксиданти. Именно те възпрепятстват развитието на свободните радикали в клетките, смятани за причина за появата на сърдечни проблеми, рак и други хронични болести.

От своя страна антиоксидантите могат да се открият във витамините C и Е, бета керотина и флавоноидите. Набавянето им чрез храната всъщност е доста лесно, ако към дневния хранителен режим се добавят повече различни по вид зеленчуци, черен шоколад и ядки.

Съществуват много различни теории за това кои точно са суперхраните.

Интересното е, че дори да не са носители на това прозвище, някои представители на растителния свят по нищо не отстъпват на превърналите се в моден тренд продукти. Да кажем, сокът от нар доказано намалява кръвното налягане, цвеклото влияе благоприятно на сърдечно-съдовата система, а с богатото си съдържание на Омега 3 масни киселини, мазните риби намаляват риска от проблеми със сърцето при предразположените към подобен тип проблеми хора.

Затова, ето и някои от храните, за чиято суперсила дори не подозирате.

Куркума

Снимка: Pixabay

Древните хора са знаели, че шкафът с подправки е нещо повече от хранилище за аромати. Куркумата например е била ценно лекарство, използвано от тогавашните лечители, а в съвременния свят вече е доказано, че този член на семейство джинджифилови може да заеме някоя от челните позиции на суперполезните храни.

Куркуминът, съдържащ се в тази подправка, е силен антиоксидант и има противовъзпалителен ефект, забавя развитието на диабет тип 2 и облекчава симптомите при артрит. Освен това някои проучвания сочат, че той може да помогне на пациенти, борещи се с различни видове рак.

Канела

Снимка: Pixabay

Канелата не просто мирише хубаво и функциите ѝ не се изчерпват до там да ароматизира сладките и виенското ви кафе.

Още древните египтяни са я прилагали по време на балсамиране, а в древната китайска медицина е използвана за лечение на сърдечни заболявания.

Всъщност, има стотици видове вечно зелени канелени дървета, но тези, от които се извлича познатата ни днес канелата, са цейлонската, растяща в Шри Ланка и касия, произхождаща от Китай и Индонезия.

И двете дървета притежават безценни ползи за здравето, благодарение на високото съдържание на антиоксиданти. Също така имат благоприятен ефект върху страдащите от диабет и различни възпалителни процеси в тялото.

Зелен чай

Снимка: Pixabay

Хиляди години назад зеленият чай е смятан за универсално природно лекарство, което помага при всеки проблем - от рак до сърдечни заболявания.

Днес проучвания от водещи здравни институти сочат, че може би това се дължи на мощните му антиоксидантни свойства. Но за основен супергерой тук може да се посочи така нареченият EGCG - полифенол, който подобрява функцията на имунната система.

Но едно изследване на American Association for Cancer Research стига още по-далеч, твърдейки, че зеленият чай играе роля при забавянето на растежа и възпаленията при рак на простата.

Червено вино

Снимка: Pixabay

Да, една от любимите алкохолни напитки, превърнала се в олицетворение на романтичните срещи, притежава неподозирани ползи за здравето.

Те се крият във външната обвивка и семките на гроздето, които са богати на полифеноли и ресвератрол, способен да помогне при предотвратяването на някои видове рак, включително този на червата.

Да не забравяме отново и антиоксидантите, които в случая намаляват риска от образуването на кръвни съсиреци.

За да има тези положителни ефекти върху организма обаче е достатъчна консумацията на една чаша вино на ден. Всяка следваща би предизвикала нищо друго, освен махмурлук на следващия ден.

Най-четените