Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Естествен Великден: Боядисване на яйца с цвекло и куркума

Направете си сами природни багрила у дома Снимка: Pixabay
Направете си сами природни багрила у дома

Това занимание винаги създава настроение, провокира скрития творец в нас, а резултатът е радост за окото.

Все повече хора се насочват към природните багрила, тъй като използването на химизираната боя от магазините, примамваща с изключително ярките си цветове, често се оказва опасна за здравето.

Тези багрила обикновено се правят от продукти, които могат да се намерят във всеки хладилник или шкаф с подправки, затова не е и никак трудно да се набавят.

За да се получат цветовете по-ярки обаче е по-добре да се използват яйца с бели черупки, тъй като този метод на боядисване не е толкова агресивен и яйцата с жълтеникави черупки могат да останат доста бледи.

Ето как да си направите естествени багрила от плодове, зеленчуци и подправки у дома:

Червено

Нарежете или настържете една средно голяма глава червено цвекло и я залейте с един литър вода. Добавете 1 супена лъжица оцет и 1/2 супена лъжица сол, след което поставете суровите и измити яйца в сместа. Варете в продължение на 20 мин.

Зелено

Залейте една връзка магданоз или 1/2 кг. спанак с един литър вода и варете до оцветяване на течността. След готовност я отстранете от котлона и сложете в нея предварително сварените яйца. Дръжте ги вътре до получаване на желания цвят.

Синьо

Пасирайте 1 ч. ч. замразени боровинки, след което към тях добавете 2 с.л. оцет, 1 ч.л. сол и ги залейте с 400 мл. вода. Сварете сместа добре и добавете сварените яйца вътре. Времето, което трябва да стоят в нея е най-малко един час.

Светло синьо

За получаването на този цвят ви трябва една средно голяма червена зелка, която се нарязва. Залива се с 1 л. вода и към нея отново се добавят 2 с.л. оцет, 1/2 с.л. сол. Сместа се слага на котлона и след като се оцвети достатъчно се сваля от огъня, зелето се отстранява, а във водата се поставят вече сварените яйца. 

Жълто

За този цвят ще ви е нужна подправката куркума. Разбъркайте 3 с.л. от нея в 1 л. вода и прибавете 2 с.л. оцет. В тази смес сложете сурови яйца и ги варете до готовност и оцветяването им.

Оранжево

Това багрило може да приготвите от 1 кафена чаша червен пипер, който да разтворите в 1 л. вода. Този път добавете 3 с.л. оцет и 1 с.л. сол. Сместа варете заедно със суровите яйца около 20 мин., а след това ги оставете да престоят, за да добият желаната яркост на цвета.

Лесно може да добавите и декорация, преди да сложите яйцата в различните отвари - обрисувайте ги с восък, като за целта използвате свещ. Направете фигури, цветя или каквото ви хрумне. Използвайте въображението си, а кой знае - може да имате скрит талант.

С тези лесни предложения бихте могли да приготвите съвсем сами естествени бои в домашни условия. Това е един прекрасен момент за приближаване към природата и връщане към корените ни.

А защо традицията с боядисването на яйца е така важна?

Снимка: Pixabay

Всъщност те са един от основните символи на християнството и съществуват доста митове и легенди за това как обагрянето им в различни цветове се е превърнало в народен обичай.

Един от тях е свързана с Мария Магдалена, която се явила пред тогавашния римски император Тиберий и му съобщила, че Иисус Христос е възкръснал. Той естествено не ѝ повярвал и ѝ отвърнал, че ако казаното от нея е истина, яйцето, което тя носела със себе си, щяло да бъде червено. И така, то на мига се обагрило в червен цвят.

В българския фолклор пък яйцето е символ на новото начало така, както възкръсването на Христос в Библията. 

Според традициите ни е прието великденските яйца да се боядисват в два дни от Страстната седмица - на Велики четвъртък или на Велика събота, като този обичай се изпълнява от жените в домакинството.

Първото яйце, което трябва да е обагрено в червено, се използва за изпълняването на различни обреди за здраве и плодородие. Например с него се натъркват бузите на децата, за да бъдат винаги засмени, а след това на челата им се рисува кръст, като се е вярвало, че така ще имат божията закрила.

Да не забравяме и традиционното чукане с вече боядисаните яйца, което забавлява не само най-малките. Според традицията, този, който успее да счупи най-голям брой яйца и неговото остане цяло, ще бъде здрав и силен през цялата година.

Със сигурност ще запомним този Великден, защото ще е толкова традиционен, колкото можем да си позволим.

Затова нека не забравяме, че всичко лошо отминава и че след всяка буря, слънцето отново изгрява на хоризонта. Скоро може би отново ще живеем живот без коронавирус, но до тогава нека на спираме да оцветяваме дните си в различни цветове, точно както великденските яйца.

 

Най-четените