Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Интернационални закуски за мързеливи уикенди

Късната закуска през почивните дни може да бъде доста разнообразна Снимка: iStock
Късната закуска през почивните дни може да бъде доста разнообразна

Мързеливите уикенди!

Понякога ги чакаме с такова нетърпение, че ни се струват все по-далеч и по-далеч. През цялата седмица си представяме как ще се излежаваме до късно, ще стоим по пижама и няма да правим нищо повече от това да изминем няколко пъти разстоянието от хладилника до дивана и обратно.

Но не ви ли се случва често да се събудите в късните часове на сутринта и коремът ви да крещи за нещо с много шоколад и пържено в казан с мазнина?

Тези така наречени традиционни уикенд закуски, които често прерастват в брънчове (казано на по-модерен език), тук се свеждат до няколко вида - палачинки, мекици, бухтички и техните производни, поръсени с обилно количество пудра захар. И тъй като сладко-соленият вкус не ни е чужд, тези пухкави изкушения биват изяждани заедно с половината хладилник, включващ палка шпек, всички млечни продукти и лютеницата на баба, останала на дъното на бурканчето. Грях е да бъде изхвърлена.

Всъщност, късната закуска през почивните дни може да бъде доста разнообразна, ако погледнем какво включват менютата на останалите държави по света. Някои от тях може да пробваме да приготвим у дома, но на други определено им се губи чарът, ако не се консумират на място в съответната страна.

В този случай поглеждането в "чуждата чиния" може да послужи за вдъхновение, а почти обедната закуска у дома да се превърне в истински празник.

Та, ето как закусват в Мексико, Испания и дори Китай.

Мексиканските Чилакилес

Снимка: iStock

Не само, че е вкусно, но Чилакилес е традиционно мексиканско ястие още от времето на ацтеките. Името му, преведено буквално от nahuatl (езикът на ацтеките, предшестващ испанския) означава "люти чушки и зеленчуци".

Съвременната версия на Чилакилес се среща в две разновидности - червена и зелена, в зависимост от това какви чушки се използват и в наши дни обикновено се поднася за закуска или брънч.

Ястието е чудесен начин да се употребят остатъците от питките тортила, като се нарежат на малки триъгълници и се запържат в червена или зелена салца. Накрая се гарнират с прясна сметана (неподсладена), пържено яйце, лук и сирене Кесо фреска (вид прясно сирене). В зависимост от района на Мексико или спецификата на семейната рецепта, към ястието може да се добавят пържен боб, пиле или авокадо.

Орчата и Фартони - идеалната двойка на Валенсия

Снимка: iStock

Ако се озовете във Валенсия, задължително трябва да преживеете вкуса на този тандем. За да не се бърка с мексиканския вариант, е важно да се знае, че студената и сладка напитка Орчата във Валенсия се приготвя от тигрови ядки, познати още като чуфа или земен бадем.

Легендата за произхода на името разказва как крал Джеймс I посещава този район в Испания през 13 век. След като младо момиче му подава Орчата и я опитва, той възкликва - Aixo no es llet, aixo es or, xata!, което в превод означава "Това не е мляко, това е злато, момиче". Ето откъде се смята, че произлиза името на напитката.

За разлика от орчатата фартоните се появяват през 60-е години на миналия век. Тези кифлички със захарна глазура са измислени от семейство Поло и се оказва, че потопени в ядковото мляко се съчетават невероятно заедно.

Човек не бива да изпуска такова кулинарно изживяване.

Прелъстяващата индийска палачинка Доса

Снимка: iStock

Доса е една от класиките в индийската кухня. Тя представлява топяща се в устата палачинка, която е едновременно хрупкава, но и с плътна текстура. Към нея обикновено се сервират гарнитури с интензивен вкус.

Тестото на Доса се приготвя от леща и ориз, въпреки че се срещат много негови вариации. Към готовите палачинки може да се поднесе горещ Самбар (индийска зеленчукова яхния) или кокосово Чътни.

Днес Доса са разпространени из целия свят и се хапват както за закуска, така и за обяд, а защо не и за вечеря.

Хляб, масло и... шоколадови пръчици

Снимка: iStock

Свикнали сме да виждаме шоколадовите пръчици върху сладкиши, но в Нидерландия ги обичат и върху филийки хляб.

Тази традиционна закуска е особено любима не само на децата. Обикновено първо хлябът се намазва с масло, за да не се разпиляват поръсените отгоре пръчици. За да бъде задоволен вкусът на всеки, в страната вече се произвеждат най-различни видове от тази сладка поръска. Пръчиците са от млечен и черен шоколад или смес от двата.

Ако сте любопитни какъв е вкусът, лесно може да си приготвите тази холандска закуска вкъщи. Няма да ви отнеме повече от 3 минути.

Китайските Дим сум - въздушни, питателни и пълни с разнообразни вкусове

Снимка: iStock

Дим сум може би трябва да се провъзгласи за една от най-добрите закуски на Земята. Защо ли? Защото къде другаде може да ядете няколко ястия едновременно, завити в тесто с изящни форми, често оприличавано на малки хапки изящество?

Родното място на Дим сум е китайският град Гуанджоу, откъдето след това се разпространява в цялата страна, а впослесдствие - и по света.

Днес тези хапки имат над хиляда разновидности, приготвени с всички възможни съставки - месо, зеленчуци, екзотични подправки, бобови растения и пр. Консумират се обикновено в компанията на чай, без захар и мляко.

Начинаещите в хапването на Дим сум могат да започнат с по-безобидните му видове, като такива с плънка от скариди, дърпано свинско на барбекю или ориз например, преди да се хвърлят към по-традиционните - с пилешки крачета или шкембе.

Ако сте се вдъхновили от тези интернационални закуски и искате да приготвите нещо по-различно за закуска през уикенда, опитайте ябълковата палачинка, идващи от традиционната трапеза на Германия.

Тя е вкусна, питателна и сочна - идеалната комбинация за сладост и сила през почивните дни.

Ябълкова палачинка

Снимка: iStock

Нужните продукти са:

  • 3 с.л. масло
  • 1 ябълка
  • ½ с.л. канела
  • 4-5 с.л. захар
  • 1 ч.л. лимонова кора
  • 3 яйца
  • 2/3 чаша мляко на стайна температура
  • 2/3 чаша брашно
  • 1/8 ч.л. сол

Начин на приготвяне:

Пригответе си тиган, който може да сложите във фурната или друг подходящ съд, с диаметър 25 см.

Загрейте фурната на 230 градуса и разтопете маслото в тигана. В него сложете почистената и нарязана на филийки ябълка, две с.л. захар и канела. Разбъркайте и оставете във фурната.

Докато плодовете се готвят, смесете 2-3 с.л. захар, лимоновата кора и яйцата в блендер или кухненски робот за около минута. Добавете млякото, брашното и солта, като след всеки прибавен продукт разбърквайте добре. Сместа трябва да стане гладка и с консистенцията на боза.

Извадете тигана от фурната, изсипете готовото тесто и върнете обратно. Печете между 15 и 20 минути или до готовност на палачинката.

Сервирайте с бита сметана и любимо сладко.

 

Най-четените