Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Лорейн Паскал - от модния подиум до призванието да бъдеш готвач

Жената, която обича лесни рецепти Снимка: Getty Images
Жената, която обича лесни рецепти

"Винаги съм обичала да ям, въпреки това нямах много опит в кухнята. Исках да правя нещо различно от моделството, защото знаех, че то не може да продължи вечно. Започнах различни курсове и няма да крия, че отне известно време докато намеря това, с което исках да се занимавам. Имах доста грешни опити, но когато се появи готвенето, се влюбих и си казах: "Това трябва да правя."

Думите са на Лорейн Паскал - бивш модел, днес по-известна със своите завидни кулинарни умения. Лекотата, с която приготвя дори не особено лесни рецепти, може да привлече вниманието и на най-големия скептик в кухнята.

В тази връзка не случайни са и имената, които носят телевизионните ѝ предавания за любители готвачи, до едно съдържащи думата "лесно". Те са известни в над 70 страни по света, а само във Великобритания книгите с рецепти, които издава, са продадени в почти 1 млн. екземпляра.

Преди обаче да се отдаде на готварската си страст Лорейн е позната на широката аудитория от най-големите модни подиуми. Успешната ѝ кариера там дори я превръща в първия чернокож модел, позирал за корицата на американското издание на списание Elle.

Но животът на Лорейн не винаги е бил така бляскав и още от много малка тя преживява трудности, които бележат бъдещето ѝ завинаги.

Родителите ѝ са от Карибите, но веднага след раждането ѝ се отказват от нея. Настанена е в дом за сираци, а на годинка и половина е осиновена от бяла двойка от британското градче Уитни, намиращо се в графство Оксфордшир. Доведената ѝ майка е медицинска сестра, а баща ѝ - преподавател в Оксфорд.

По стечение на обстоятелствата след малко повече от година двамата се развеждат и така Лорейн до 7-годишна възраст сменя още няколко осиновители. За щастие, първата ѝ доведена майка отново я прибира при себе си.

Готвачката признава, че знае самоличността на истинските си родители, но не желае да възстанови връзката си с тях.

"Знам, че имам трима братя и една сестра, дори някои от тях са в Лондон, където живея и аз, но нямам никакво желание и нужда да ги потърся. Едно семейство ми стига", казва тя.

Моделството се появява в живота на Лорейн в тинейджърска възраст. Открива я агентът, който дава началото на кариерата на Наоми Кембъл. Следват много успехи, но в някакъв момент Паскал решава, че трябва рязко да смени посоката.

Така започва търсенето ѝ, което минава през хипнотерапия и автомеханика. Когато взима първата си кулинарна диплома обаче установява, че готвенето ѝ приляга "като чифт стари дънки".

Снимка: Getty Images

Опитва се да работи в няколко лондонски ресторанта, но те някак не ѝ прилягат. Решава да се преориентира в правенето на кексове и тестени изделия и отваря собствен магазин в Ковънт Гардън. По това време се появява и първото ѝ телевизионно шоу Baking Made Easy, което се излъчва по Би Би Си. Успехът му я провокира да събере рецептите от предаването в книга, а това се превръща в нещо като традиция. Благодарение на нея всеки любител на кулинарното изкуство може да се убеди, че готвенето е по-скоро лесно и забавно, стига да се спазват някои прости правила.

Противно на очакванията Паскал обича да приготвя за себе си лесни ястия, особено когато е много заета с работата си. Част от менюто ѝ включва гриловано пиле със салца и стек гарниран със салата. Вдъхновение за рецептите си обаче открива, когато се храни навън и експериментира с различни вкусове.

"Опитвам и храни, които традиционно не са предназначени да си отиват една с друга. Харесва ми да готвя класически ястия и да ги правя малко по-пикантни. Обожавам също различните видове кухни - от тайландска до френска и испанска, но ако трябва да обобщя - обичам храна с много вкус", казва Лорейн.

Въпреки, че ѝ харесва да експериментира, тя все пак държи на здравословното хранене - старае се да яде повече пиле, риба и зеленчуци, които да ѝ носят полезните въглехидрати за деня. Е, от време на време си позволява и по парче торта, но казва, че именно тя трябва да се яде с удоволствие и без никакви угризения.

За перфектната си фигура обаче не разчита само на храната.

"Физическите упражнения са наистина важни за мен. Преди бягах по 6 км три пъти седмично, но видях, че не получавам желаните резултати. Затова започнах силови тренировки с малки тежести и останах очарована от това, което се случи с тялото ми. А и усилията са много по-малки, отколкото с тичането", споделя Паскал.

Но основното нещо, на което тя може да ни научи, е, че приготвянето на храната може да носи удоволствие. Ако сте се вдъхновили и искате да опитате нещо наистина вкусно и лесно, сме приготвили за вас рецептата на Лорейн Паскал за пилешки крилца по азиатски.

Пилешки крилца по азиатски

Снимка: iStock

Нужните продукти са:

Около килограм пилешки крилца

3 с.л. балсамов оцет

6 с.л. кетчуп

3 с.л. соев сос

2 с.л. смес "Пет подправки"

1/3 ч.л. карамфил

9 стръка мащерка

1 бр. звезден анасон

1 щипка сечуански пипер

2 с.л. мед

1 скилидка чесън

2-3 с.л. зехтин

Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Крилцата се разделят на двете им части и се поставят в купа. От изброените продукти и подправки се прави марината, като за целта се смесват последователно. Месото се натрива хубаво в нея, след което се оставя за час в хладилника.

Попилите вече сместа крилца се поставят в тавичка и се пекат на 200 градуса за около 30 мин.

Когато са готови, по желание могат да се поръсят с пресен кориандър и да се поднесат със свежа салата.

Най-коментирани

Най-четените