Брюати - звучи малко френско, малко италианско, а всъщност е традиционно мароканско.
Под завъртяното име се крие специалитет, който се приготвя лесно с познатите на всяко българско домакинство фини точени кори. Брюати могат да са солени - с плънка от мляно месо и изобилие от ароматни подправки и зеленчуци.
Може и да е сладко, потопено в разкошен мед и пълнено с паста от бадеми. И в двата случая брюати не се пекат, а се запържват в щедро количество олио, за да станат златни, хрупкави и различни от печените на фурна банички.
Сладките брюати с бадеми и мед са и популярна улична храна в Мароко.
Те са за бързо подслаждане или компания на мароканския чай, за прилив на сили и бодрост и за засищане преди някое богато мароканско ястие като кускус с месо и сос.
Тестото, от което пък се правят корите, се нарича "уарка" и е важно самите кори да са наистина много тънки и фини, за да се получи десертът.
Бюрати са и невероятно предпочитани в периода на Рамадан байрам и са сочно възнаграждение след изтощителните пости.
По това време домакинствата приготвят огромни количества от баничките, заливат ги още горещи с меда, за да се напоят, и ги оставят на тъмно и хладно място. През това време вкусовете на ядките, тестото и меда се обединяват и се получава характерният за бюрати апетитен вкус.
И още нещо - не се изкушавайте да запичате баничките, вместо да ги пържите. Да, печенето ще спести някоя и друга калория, но и ще се загуби истинския марокански дух на рецептата.
А ето и как да си приготвим сладки бюрати точно като мароканците...
Необходими продукти:
- 1 пакет фини кори за баница
- 1 килограм обелени бадеми
- 2 чаши захар, може и кафява
- 3 жълтъка
- 1 супена лъжица масло
- 2 чаши мед
- Подправки за плънката - щипка сол, канела, индийско орехче, кората на половин портокал
Начин на приготвяне:
Бадемите се смилат със захарта в блендер или се счукват много фино в хаванче. За още по-силен аромат и ядков вкус могат първо да се загреят на сух тиган и след това да се смелят. После се добавят 2 жълтъка, маслото и подправките.
Корите се разделят внимателно и се режат на дълги правоъгълници.
В единия край се поставя по около супена лъжица от плънката и късият край на кората се завива към дългия. Процедурата се повтаря, докато се оформи триъгълна баничка. Краищата ѝ се залепват с малко жълтък, разбит с вода.
Баничките се пържат в поне 4-5 пръста изключително силно сгорещено олио до златисто.
Изваждат се за кратко на кухненска хартия и още топли се заливат с мед, разреден с малко топла вода. Оставят се за поне няколко часа, за да попият меда.
Брюати се сервират със силен чай и поръсени с още ядки по желание.
---