Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Мароканският сладък разкош с бадеми и мед

Брюати е богат на вкусове, но и лесен десерт Снимка: iStock
Брюати е богат на вкусове, но и лесен десерт

Брюати - звучи малко френско, малко италианско, а всъщност е традиционно мароканско.

Под завъртяното име се крие специалитет, който се приготвя лесно с познатите на всяко българско домакинство фини точени кори. Брюати могат да са солени - с плънка от мляно месо и изобилие от ароматни подправки и зеленчуци.

Може и да е сладко, потопено в разкошен мед и пълнено с паста от бадеми. И в двата случая брюати не се пекат, а се запържват в щедро количество олио, за да станат златни, хрупкави и различни от печените на фурна банички.

Сладките брюати с бадеми и мед са и популярна улична храна в Мароко.

Те са за бързо подслаждане или компания на мароканския чай, за прилив на сили и бодрост и за засищане преди някое богато мароканско ястие като кускус с месо и сос.

Снимка: iStock

Тестото, от което пък се правят корите, се нарича "уарка" и е важно самите кори да са наистина много тънки и фини, за да се получи десертът.

Бюрати са и невероятно предпочитани в периода на Рамадан байрам и са сочно възнаграждение след изтощителните пости.

По това време домакинствата приготвят огромни количества от баничките, заливат ги още горещи с меда, за да се напоят, и ги оставят на тъмно и хладно място. През това време вкусовете на ядките, тестото и меда се обединяват и се получава характерният за бюрати апетитен вкус.

И още нещо - не се изкушавайте да запичате баничките, вместо да ги пържите. Да, печенето ще спести някоя и друга калория, но и ще се загуби истинския марокански дух на рецептата.

А ето и как да си приготвим сладки бюрати точно като мароканците...

Снимка: iStock

Необходими продукти:

  • 1 пакет фини кори за баница
  • 1 килограм обелени бадеми
  • 2 чаши захар, може и кафява
  • 3 жълтъка
  • 1 супена лъжица масло
  • 2 чаши мед
  • Подправки за плънката - щипка сол, канела, индийско орехче, кората на половин портокал

Начин на приготвяне:

Бадемите се смилат със захарта в блендер или се счукват много фино в хаванче. За още по-силен аромат и ядков вкус могат първо да се загреят на сух тиган и след това да се смелят. После се добавят 2 жълтъка, маслото и подправките.

Корите се разделят внимателно и се режат на дълги правоъгълници.

В единия край се поставя по около супена лъжица от плънката и късият край на кората се завива към дългия. Процедурата се повтаря, докато се оформи триъгълна баничка. Краищата ѝ се залепват с малко жълтък, разбит с вода.

Баничките се пържат в поне 4-5 пръста изключително силно сгорещено олио до златисто.

Изваждат се за кратко на кухненска хартия и още топли се заливат с мед, разреден с малко топла вода. Оставят се за поне няколко часа, за да попият меда.

Брюати се сервират със силен чай и поръсени с още ядки по желание.

---

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените