Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Най-съблазнителните десерти на слънчева Гърция

Четири идеи за една сладка одисея Снимка: iStock
Четири идеи за една сладка одисея

Гърците, точно като нас, обичат да си угаждат с хубава храна.

Това означава, че след дзадзикито, сувлакито и другите пиршества за небцето идва и някой апетитен десерт.

Гръцките десерти са истинска сладка одисея, която с удоволствие ще си причиним.

А ето и четири от най-вкусните и съблазнителни сладкиши от южната ни съседка:

Портокалопита

Снимка: iStock

Тя е лесна за приготвяне, а в същото време е сочна и с невероятен цитрусов вкус и аромат. За портокалопита са ни необходими:

  • 1 пакет кори за баница
  • 4 яйца
  • 1 чаша кисело мляко
  • 1 чаша захар
  • 1 чаша олио или зехтин
  • 1 пакетче бакпулвер
  • Кората на три портокала

Корите за баница се накъсват грубо на не много малки парчета. След това яйцата и захарта се разбиват на гладък крем. Към тях се добавят останалите съставки и тестото се разбърква добре, за да има кори навсякъде.

Сместа се изсипва в намазнена тава, украсява се с резени портокали и се пече в добре загрята фурна на 180 градуса.

През това време си приготвяме захарен сироп от 3 чаши вода, 3 чаши захар и сокът на трите портокала. Когато сладкишът изстине, го заливаме с горещия сироп и оставяме да си поеме за една нощ.

Можем да сервираме с топка ванилов сладолед.

Локумадес

Снимка: iStock

Изключително лесни и сладки топчета, които можем да похапваме както за десерт, така и следобед с кафето. За тях ни трябват:

  • 350 грама брашно
  • 50 грама царевично нишесте
  • 100-150 грама захар
  • 100 милилитра зехтин
  • 1 пакет суха мая
  • Олио за пържене
  • Чаша мед и малко канела - за поднасянето

Маята се активира в малко топла вода и когато видим да се образуват малки балончета, значи е готова.

Брашното се пресява, прави се кладенче в средата и се изсипват маята, захарта, нишестето и зехтинът. Бърка се до получаването на меко, еластично и лепкаво тесто. Оставя се за около 20-30 минути да втаса, а през това време в дълбока тенджера загряваме много силно олиото.

С намазнени с малко олио ръце късаме от тестото, правим топчета и пържим в загрятото олио. Не е необходимо топчетата да са идеално оформени.

Още горещите локумадес заливаме с мед и канела. Хубави са както топли, така и изстинали.

Каридопита

Снимка: iStock

Искате богатият орехов вкус на баклава, но без чак толкова суетене? Каридопитата е вашият десерт, който се готви почти от само себе си и не изисква часове в кухнята и около печката. Нужни са ни:

  • 6 яйца
  • 200 грама захар
  • 300 грама брашно
  • 250 грама масло
  • 1 пакетче бакпулвер
  • 1 малко пакетче канела
  • 500 грама орехи - половината ситно смлени и половината, натрошени на едро

Яйцата и захарта се разбиват на гладък и пухкав крем. Към тях се прибавят брашното, бакпулверът и канелата, както и разтопеното масло. Бърка се до получаването на хомогенна смес.

Към нея се прибавят и орехите и сместа се изсипва в намаслена тава. Пече се в загрята на 180 градуса фурна до приятен загар (проверяваме дали е изпечен с клечка за зъби - ако излиза суха, значи сладкишът е готов).

Оставяме каридопитата да изстине, а през това време приготвяме захарен сироп от 2 чаши вода, 2 чаши захар и малко лимонов сок. Заливаме изстиналия сладкиш с горещия сироп и оставяме за няколко часа, но най-добре за една нощ.

Сервираме с украса от орехи, канела или с топка сладолед.

Гръцка халва

Снимка: iStock

Това е идеалният десерт за онези, които не обичат сиропираните сладкиши и не си падат по прекомерно сладките десерти. Освен това продуктите са евтини и често ги имаме под ръка в шкафа. Трябват ни:

  • 1 чаша царевичен грис
  • 1 чаша захар
  • 3 чаши вода
  • ¾ чаша олио
  • 1 пакетче канела
  • Шепа стафиди

Олиото се загрява и в него се изсипва грисът. Бърка се енергично, за да не стане на бучки и за да не загори.

Когато грисът покафенее, към него прибавяме захарта и водата. Разбъркваме добре отново и прибавяме канелата и стафидите. Когато сместа се сгъсти и стане трудна за разбъркване, я изсипваме в подходяща форма, покриваме с капак или фолио и оставяме за поне 2-3 часа.

След това обръщаме грис халвата в чиния и поръсваме с още малко канела при сервирането.

Десертът много си подхожда със свежи плодове.

 

Най-четените