Гърците, точно като нас, обичат да си угаждат с хубава храна.
Това означава, че след дзадзикито, сувлакито и другите пиршества за небцето идва и някой апетитен десерт.
Гръцките десерти са истинска сладка одисея, която с удоволствие ще си причиним.
А ето и четири от най-вкусните и съблазнителни сладкиши от южната ни съседка:
Портокалопита
Тя е лесна за приготвяне, а в същото време е сочна и с невероятен цитрусов вкус и аромат. За портокалопита са ни необходими:
- 1 пакет кори за баница
- 4 яйца
- 1 чаша кисело мляко
- 1 чаша захар
- 1 чаша олио или зехтин
- 1 пакетче бакпулвер
- Кората на три портокала
Корите за баница се накъсват грубо на не много малки парчета. След това яйцата и захарта се разбиват на гладък крем. Към тях се добавят останалите съставки и тестото се разбърква добре, за да има кори навсякъде.
Сместа се изсипва в намазнена тава, украсява се с резени портокали и се пече в добре загрята фурна на 180 градуса.
През това време си приготвяме захарен сироп от 3 чаши вода, 3 чаши захар и сокът на трите портокала. Когато сладкишът изстине, го заливаме с горещия сироп и оставяме да си поеме за една нощ.
Можем да сервираме с топка ванилов сладолед.
Локумадес
Изключително лесни и сладки топчета, които можем да похапваме както за десерт, така и следобед с кафето. За тях ни трябват:
- 350 грама брашно
- 50 грама царевично нишесте
- 100-150 грама захар
- 100 милилитра зехтин
- 1 пакет суха мая
- Олио за пържене
- Чаша мед и малко канела - за поднасянето
Маята се активира в малко топла вода и когато видим да се образуват малки балончета, значи е готова.
Брашното се пресява, прави се кладенче в средата и се изсипват маята, захарта, нишестето и зехтинът. Бърка се до получаването на меко, еластично и лепкаво тесто. Оставя се за около 20-30 минути да втаса, а през това време в дълбока тенджера загряваме много силно олиото.
С намазнени с малко олио ръце късаме от тестото, правим топчета и пържим в загрятото олио. Не е необходимо топчетата да са идеално оформени.
Още горещите локумадес заливаме с мед и канела. Хубави са както топли, така и изстинали.
Каридопита
Искате богатият орехов вкус на баклава, но без чак толкова суетене? Каридопитата е вашият десерт, който се готви почти от само себе си и не изисква часове в кухнята и около печката. Нужни са ни:
- 6 яйца
- 200 грама захар
- 300 грама брашно
- 250 грама масло
- 1 пакетче бакпулвер
- 1 малко пакетче канела
- 500 грама орехи - половината ситно смлени и половината, натрошени на едро
Яйцата и захарта се разбиват на гладък и пухкав крем. Към тях се прибавят брашното, бакпулверът и канелата, както и разтопеното масло. Бърка се до получаването на хомогенна смес.
Към нея се прибавят и орехите и сместа се изсипва в намаслена тава. Пече се в загрята на 180 градуса фурна до приятен загар (проверяваме дали е изпечен с клечка за зъби - ако излиза суха, значи сладкишът е готов).
Оставяме каридопитата да изстине, а през това време приготвяме захарен сироп от 2 чаши вода, 2 чаши захар и малко лимонов сок. Заливаме изстиналия сладкиш с горещия сироп и оставяме за няколко часа, но най-добре за една нощ.
Сервираме с украса от орехи, канела или с топка сладолед.
Гръцка халва
Това е идеалният десерт за онези, които не обичат сиропираните сладкиши и не си падат по прекомерно сладките десерти. Освен това продуктите са евтини и често ги имаме под ръка в шкафа. Трябват ни:
- 1 чаша царевичен грис
- 1 чаша захар
- 3 чаши вода
- ¾ чаша олио
- 1 пакетче канела
- Шепа стафиди
Олиото се загрява и в него се изсипва грисът. Бърка се енергично, за да не стане на бучки и за да не загори.
Когато грисът покафенее, към него прибавяме захарта и водата. Разбъркваме добре отново и прибавяме канелата и стафидите. Когато сместа се сгъсти и стане трудна за разбъркване, я изсипваме в подходяща форма, покриваме с капак или фолио и оставяме за поне 2-3 часа.
След това обръщаме грис халвата в чиния и поръсваме с още малко канела при сервирането.
Десертът много си подхожда със свежи плодове.