Пролетта е истински рог на изобилието що се отнася до зеленчуци.
Пресните салати са на почит, защото се радваме на зелени салати, репички, първите свежи краставици и домати, спанак, лапад, зелении. Въобще, зеленчуци да иска човек.
И все пак понякога ни се яде нещо топло, току-що извадено от фурната.
Какво, какво... пълнени чушки, разбира се! Те са лесни за приготвяне, нямат нужда от дълго готвене и с плънката може да се експериментира до безкрай. Разбира се, чушките на баба си остават на почит, но този път няма да говорим за тях.
Пълнените чушки могат да са както с месо - кайма, бекон, колбаси - така и да се сготвят по напълно веган рецепти в зависимост от вкуса и предпочитанията.
Освен това пълнените чушки можем да поднесем и на гости, защото ястието е цветно, красиво и изглежда прекрасно в чинията, особено ако изберем многоцветни чушки сорт "Калифорния", каквито вече се намират навсякъде.
Ето и няколко от по-нестандартните ни идеи за пълнени чушки:
Пълнени чушки с паста
Тази рецепта е на Гражданката в ранчото - Рий Дръмънд. Тя я използва винаги, когато има изостанали спагети, които се чуди как да оползотвори, макар че пастата може да се приготви и от нулата.
Необходими са:
- 4 по-тумбести чушки
- 300 грама тънка паста - спагетите са най-подходящи
- 200 грама бекон/панчета/гуанчале
- 1 домат - изчистен от семките и нарязан на малки кубчета
- 3-4 скилидки чесън - накълцани
- 1 малка глава лук - накълцана
- Сол, пипер, босилек, зехтин
Начин на приготвяне:
Спагетите се сваряват според указанието на опаковката и се отцеждат много добре.
В дълбок тиган с малко зехтин се запържват първо лукът и чесънът, след това и беконът. После се прибавят спагетите и се разбърква, за да се овкусят. Най-накрая се прибавя доматът на кубчета и се подправя със сол, пипер и босилек.
Чушките се пълнят с пастата и се нареждат в плитка тавичка. Поливат се с още малко зехтин и се запичат на 180 градуса до омекване на чушките.
Може при запичането зеленчуците да се поръсят с кашкавал или пармезан.
Пълнени чушки с киноа и нахут
Засищащо, но в същото време напълно вегетарианско - такова е това ястие.
Още повече, че въпреки липсата на месо, няма никакви компромиси с богатството на вкусове, защото киноата носи ядков привкус, нахутът е мек и хлебен, морковите и лукът внасят свежест. И всичко това - без почти никакво въртене в кухнята.
Необходимите продукти са:
- 4 чушки - разрязани на две и изчистени
- 70 грама готова киноа
- Малка консерва нахут - отцеден
- 1 среден морков - на малки кубчета
- 1 малка глава лук - накълцана
- 1 чаена лъжица доматено пюре
- Сол, пипер, зехтин, зелени подправки по избор - магданоз, босилек, риган
Начин на приготвяне:
В дълбок тиган се запържват лукът и морковът с малко зехтин. След това се добавят киноата и нахутът и се подправя на вкус. Най-накрая се прибавя и доматеното пюре, което има за цел да обедини всички вкусове и да направи сместа по-хомогенна.
Разполовените чушки се пълнят с киноата и се запичат до омекване. Може да се поръсят с малко кашкавал или пармезан.
При сервиране може да се поднесат с кисело мляко за още по-свеж вкус.
Пълнени чушки "Чили кон карне"
Тази идея е за истински пищно ястие с южноамерикански привкус.
Чили кон карне означава "чили с месо", макар че всеки приготвя ястието толкова люто, колкото на него му допада. Сместа от кайма, чили и царевица става бързо, а в комбинация с чушки се превръща в изцяло нова рецепта с изненадващ завършек във вкуса.
Необходими са:
- 4-5 големи тумбести чушки
- 500 грама кайма (традиционно е с телешка кайма, но можем да използваме и смес)
- 400 грама царевица от консерва
- 400 грама черен боб от консерва
- 750 грама белени домати от консерва
- Люти чушки - на вкус, но поне една
- 1 голяма глава лук - на ситно
- 4-5 скилидки чесън - накълцани
- Сол, пипер, зехтин, кориандър и кимион
Начин на приготвяне:
В дълбок тиган се запържват лукът и чесънът. Добавя се каймата и се готви, докато стане "на трохи". За по-бързо сготвяне на каймата може да се прибави малко студена вода.
След като каймата покафенее приятно, се добавят скълцаната люта чушка, бобът и царевицата. Разбърква се добре и се изсипват доматите, след което котлонът се намалява и сместа се готви до сгъстяване. Към края се прибавят подправките, за да са с по-силен вкус.
Добре е да изчакаме сместа да изстине леко и след това пълним с нея изчистените чушки. Запичаме за около 15-20 минути или до омекване на чушките.
Можем да запазим капачетата, за да сервираме по-ефектно ястието.
Кето пълнени чушки с шунка и яйце
Тази нисковъглехидратна рецепта е идеална за онези, които са на кето режим, но и за хора, които просто искат питателно и лесно ястие. Всъщност, чушките, приготвени по този начин, стават дори и за закуска, защото са вкусни и изстудени.
За тях ни трябват:
- 3-4 чушки
- 4 яйца
- 100-200 грама шунка на кубчета
- 100-200 грама сирене по избор - бяло, тип "Дунавия", кашкавал или друго
- 1 малък домат на кубчета
- Сол и пипер
Начин на приготвяне:
Чушките се разполовяват и почистват.
В дълбока купа се смесват яйцата, сиренето, шунката, доматът и подправките. Разбърква се до получаването на хомогенна смес. Пълним разполовените чушки и ги нареждаме в плитка тава.
Ако чушките са по-тумбести, долната им част може леко да се изреже, за да стоят в тавата.
Печем за 15-20 минути, докато видим, че яйчената смес е стегнала и придобила лек загар. Сервират се или току-що извадени от фурната, или добре изстудени.