Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Родна гордост със световен привкус: Как приготвят шкембе чорбата по света

Дори и на Карибите я ядат... Снимка: iStock
Дори и на Карибите я ядат...

И шкембето, и шкембето... ни е най-любимото нещо.

Оказва се, не само на нас. Шкембето и супите от него не само не са забранени по широкия свят, а и много нации имат собствен прочит на нашата родна гордост - шкембе чорбата с чесън, оцет и лют пипер.

Но първо към България, където шкембе чорбата е издигната до религия.

Снимка: iStock

На нея се придават почти чудодейни свойства - лекува махмурлук, сгрява отвътре и отвън, засища и най-гладните.

У нас този еликсир в купичка се прави от шкембе (свинско или телешко, срещат се и варианти с агнешко), бульона от варенето на шкембето, прясно мляко и запръжка от масло и червен пипер, която придава характерния огнен цвят на чорбата.

Супата се поднася с наситнен чесън в оцет и отделно - лют червен пипер на люспи.

Традиционната българска рецепта не включва брашно за сгъстяване на шкембе чорбата, макар че в някои домакинства тя се предпочита по-гъста. Има и кулинари, които приготвят супата с кисело мляко или част прясно и част кисело мляко, но това отново не е оригиналната рецепта.

Класиката е бира и шкембе (говорим за неделя сутринта), като има и ценители, които се кълнат в комбинацията шкембе чорба + ледена ракия.

Турска шкембе чорба

Снимка: iStock

Турция се смята за родината на шкембе чорбата.

Корените на супата могат да бъдат проследени някъде до XVII век, когато в по-бедни години нищо от животното не се е изхвърляло и когато турците открили, че млякото смекчава острия вкус и мирис на шкембето.

Комшиите обаче я приготвят малко по-различно от нас, като една от основните разлики е, че те разчитат на лимонов сок, който да подкисели бульона още при варене. Чесънът също се прибавя още при готвенето, а брашното за сгъстяване е задължително.

Турската шкембе чорба не се сервира със запръжка, затова когато я сервират, тя може да ни се стори необичайно бледа.

Вместо това в малка купичка се смесват оцет, лют червен пипер и още чесън и всеки подправя супата колкото иска.

И в южната ни съседка се смята, че шкембе чорбата лекува по вълшебен начин махмурлука.

Чорба де бурта

Снимка: iStock

С други думи - шкембе чорбата в Румъния.

Тук разликите с българския еквивалент вече са сериозни - чорба де бурта се приготвя със силен бульон от месо и зеленчуци, като последните се пасират за допълнително сгъстяване. В Румъния яйцата и сметаната са задължителна част то шкембе чорбата.

Още докато къкри на котлона, към супата се прибавят и чесън и оцет за пикантен вкус. След това се прави застройка от 5 жълтъка и чаша сметана, която придава на бульона ярък жълт цвят.

Не се прави запръжка от масло и червен пипер, пипер не се поднася и при сервирането. Застройката пък е достатъчна да сгъсти супата и не е необходимо да се използва брашно.

На север от Дунав шкембе чорбата се приема за питателно зимно ястие, което спокойно може да се консумира като основно с няколко филии хляб.

Сираби

Снимка: iStock

В Иран супата от агнешко/ телешко шкембе се приготвя съвсем семпло.

Води корените си от персийската кухня и донякъде наподобява начина, по който ние правим курбан. За сираби шкембето се сварява и нарязва на ситно. Запържва се леко в мазнина, след което се прибавят лук, чесън, сол, пипер и бульонът от варенето.

Иранците разчитат на много старателното измиване и изчистване на шкембето, което според тях след сготвяне е достатъчно богато на вкус и няма нужда от прекалено много подправки.

Има вариант, при който сираби се сервира с гарнитура от варени зеленчуци - картофи, моркови, пащърнак - които се топят в бульона и се ядат. Супата обикновено се подкиселява с лимонов сок.

Сервира се с плоски ирански питки.

Saure kutteln

Снимка: iStock

Така правят шкембе чорбата в Южна Германия.

Там консистенцията ѝ варира - от гъста супа до яхния, в зависимост от това кой я приготвя. Базовата рецепта е със сварено шкембе, костен бульон, червено вино и лъжица гъсто доматено пюре.

За вкуса допринасят и щедро количество оцет, дафинов лист и шепа боровинки. Понякога се добавя заквасена сметана за по-гъст бульон, допуска се и сгъстяване с брашно или нишесте.

Много често в немския вариант на шкембе чорбата се добавят и 2-3 лъжички захар и тя придобива необичаен за нас сладникаво-кисел вкус.

Супата се сервира с бира или червено вино.

Карибска супа с шкембе

Снимка: iStock

Ядат ли шкембе на Карибите? И още как!

На островите това е бистра супа, богата на зеленчуци и вкусове. Към шкембето и бульона от варенето му се добавят жълт грах, тиквички, моркови и плантан - зелени банани, предназначени специално за готвене.

Супата се овкусява с див лук, чесън, сок от лайм и пресни зелени подправки.

Тя се сервира охладена, но не и леденостудена. В някои случай към супата се прибавят бамя и жълти банани, както и тестени кнедли.

Върви си подправена с още сок от лайм и поднесена с една ледена текила.

---
Присъединете се към групатa Webcafe.bg във Facebook за свежи истории през целия ден:

   

Най-четените