Правилно го е казал народът - най-обичаме боба, "леба и... ей тия няколко неща.
Една гореща боб чорба или питателна бобена яхния стоплят и душа, и кокали в това студено и снежно време. Дори да е постен, бобът засища за дълго, защото е богат на фибри и протеини.
Понякога дори го наричат "месото на бедняка", а и пакет боб се намира във всеки кухненски шкаф.
Можем ли обаче да приготвим с него нещо по-интересно и необичайно? Да, разбира се!
Белият боб, който е най-разпространен в България, има фин маслен вкус, който се комбинира чудесно както с месо, така и с други зеленчуци. Подхождат му и силни подправки, които да засилят още повече ароматите и да предизвикат небцето.
Бобът е любим продукт за експерименти на имена като Джейми Оливър и Гордън Рамзи, които го претворяват във всичко - от разядки, през гарнитури, до основни ястия и даже десерти.
Затова ще се вдъхновим от тях и ще ви предложим пет не-български, но пък интересни рецепти с боб, които да изпробвате в минусовите температури.
Бобен дип
С малко и достъпни съставки се получава богат на вкус дип, който затвърждава вечната любов между боба и чесъна.
Може да се сервира с хляб, с плоски питки, със зеленчуци на пръчици, с каквото ви душа поиска за топване.
Необходими са:
- 400 грама сварен боб (може и от консерва)
- 6-7 скилидки чесън
- 2 супени лъжици лимонов сок
- Кората на един лимон
- Зехтин
- Сол, щедро количество черен пипер и пушен червен пипер
Начин на приготвяне:
Ако разполагате с блендер, този дип ще се приготви буквално за под минута, като всичко се смеси в купата на блендера и се пасира.
Ако ли не - не се притеснявайте, можете да намачкате продуктите с вилица и така ще се получи малко по-груба консистенция, в която ще се усещат по-ясно бобът и чесънът.
Към дипа можете да прибавите и свежи подправки като магданоз или розмарин. За по-мек вкус можете предварително да запечете скилидките чесън на сух тиган и след това да ги сложите в дипа.
Касуле
Касуле е френско ястие, което обаче е невероятно близко до българския вкус.
Богато е както на боб, така и на мръвки, като в тази област търпи импровизации. Най-общо са необходими:
- 400 грама боб
- 2-3 качествени наденици
- 2-3 патешки бутчета (може и по-големи пилешки)
- 200 грама бекон на кубчета
- 5-6 големи сочни домата
- 2 глави лук - накълцани
- 4-5 скилидки чесън - накълцани
- Сол, пипер, магданоз, салвия, мащерка и розмарин
Начин на приготвяне:
Бобът се сварява според указанията на опаковката или се използва готов боб от консерва.
В тиган се запържват лукът и чесънът, след което се прибавят беконът и наденичките (цели или на колелца). Междувременно бутчетата се запичат до полуготовност.
В дълбока тава се изсипват бобът, беконът, наденичките и подправките. Разбъркват се със смлените домати и отгоре се подреждат бутчетата. Пече се на 160 градуса за около 40 минути - до получаването на приятен загар.
Ако сместа е твърде гъста и доматите не са много сочни, може да се прибави чаша вода, за да не загори бобът.
Сервира се горещо и с хляб.
Чили кон карне
Тук на преден план е не белият, а червеният боб, който също вече се намира навсякъде по супермаркетите.
Чили кон карне е питателно ястие с интензивни вкусове. Направете го толкова пикантно, колкото на вас ви харесва, и го поднесете с тортила питки за по-автентично.
Необходими са:
- 400 грама червен боб от консерва
- 400 грама телешка кайма
- 200 грама сладка царевица от консерва
- 400 грама смлени домати
- Люти чушки - в зависимост от това колко пикантно искате да е ястието
- 1 супена лъжица доматено пюре
- 1 чаша бульон - телешки или зеленчуков
- 1 глава лук - накълцана
- Няколко скилидки чесън - накълцани
- Сол, пипер, щипка захар, щипка канела, кимион
Начин на приготвяне:
В дълбок тиган се запържват лукът и чесънът до покафеняване. Прибавят се накълцаните люти чушки и отново се разбърква, по същия начин се процедира и с каймата, която се готви, докато стане на трохи.
След това се добавят бобът, царевицата, доматите, доматеното пюре и бульонът, както и подправките. По желание може да се сложи още чили, люти чушлета или лют червен пипер. Традиционното чили кон карне е люто на вкус.
Ястието се готви до сгъстяване и се сервира, поръсено с пресен магданоз.
Кокосов ориз с боб
Придайте наистина необичаен вкус на боба, а освен това го съчетайте с друг достъпен продукт - ориза.
Единствената по-необичайна съставка тук е кокосовото мляко, което се намира в големите хипермаркети, на рафтовете с по-екзотични продукти и сосове.
Необходими са:
- 400 грама сварен бял боб
- 400 грама сварен ориз
- 1 консерва кокосово мляко
- 1 голям морков
- 1 глава лук - накълцана
- 2 скилидки чесън - накълцани
- Сол, пипер, риган
Начин на приготвяне:
В дълбок тиган се запържват лукът и чесънът, след което се добавя и морковът на ситни кубчета.
След това се добавят оризът, бобът и кокосовото мляко, подправя се и се готви до сгъстяване. Сервира се топло, макар че това е от ястията, които ще са по-вкусни на следващия ден, защото вкусовете са се смесили добре.
Ако не искате съвсем постно ястие, можете да добавите пилешко месо, което се съчетава прекрасно с кокосовото мляко.
Бобен десерт с ягоди
Да, десертите с боб съществуват и са супервкусни.
За този ни трябват:
- 400 грама сварен бял боб (добре отцеден)
- Половин чаша сушени ягоди (може и малини, боровинки, кайсии)
- Половин чаша мед
- Половин чаша тахан по избор
- 1 чаша брашно
- 1 щипка сол
Начин на приготвяне:
Бобът се смила с блендер или се пасира до съвсем фина консистенция. Смесва се с останалите съставки и се бърка до получаването на меко лепкаво тесто.
Пече се в добре загрята фурна на 180 градуса до получаването на златист загар. Десертът е готов, когато забодена клечка за зъби излиза суха.
Може да се сервира със сметана или топка ванилов сладолед.