Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Пивки петъци: Как жадните за алкохол американци и бягащите от комунизма руснаци родиха нещо велико в Париж

Историята на коктейла "Блъди Мери" и как най-добре да си го приготвим у дома Снимка: Webcafe
Историята на коктейла "Блъди Мери" и как най-добре да си го приготвим у дома

Някои я смятат за неповторим лек срещу махмурлук, за други е прехвалена "салата в чаша", докато за трети тя може да бъде сравнена само с религиозно откровение. Нещо, за което всички могат да се съгласят обаче, е, че "Блъди Мери" (или "Кървавата Мери") е истинска класика, когато става въпрос за коктейли.

Тази комбинация от водка, доматен сок и различни подправки е напитка с характер, която оставя в теб своя отпечатък и просто не можеш да останеш безразличен.

Същевременно с това, при толкова много съставки, постигането на добра рецепта може да се превърне в предизвикателство. Както всяко добро предизвикателство обаче, успехът носи истинско удовлетворение.

Откъде обаче води корените си това впечатляващо питие?

"Пивки петъци"

Рубрика на Webcafe.bg, в която ви срещаме с познати и непознати коктейли, за да завършвате седмицата по един приятен начин.

Най-ранните свидетелства за произхода на подобна комбинация идват от Париж през 20-те години на XX век. По това време спокойно може да се каже, че градът е културната столица на света. Първата световна война е минала, Франция е сред страните победители и макар все още да се възстановява от разрушенията, тя привлича към себе си хора от целия свят.

Магнетизмът на Париж докарва множество американци, които от една страна желаят да попият културата на елитарна Европа, а от друга искат да се откъснат от налагащото се все по-сериозно табу върху алкохола в Щатите, което в крайна сметка ще доведе до налагането на Сухия режим.

Снимка: Webcafe

Френската столица също така е предпочитана дестинация за множество руснаци, опитващи се да избягат от терора на комунистическия режим, впил корените си в родината им.

С други думи градът е едно голямо гърне от култури, което привлича към себе си артистични натури, аристократи, богаташи, писатели, новоизпечени филмови звезди и обикновени декаденти. И всички те носят по малко от своята култура и вкусове със себе си.

По онова време един от популярните барове в Париж е "Harry's New York Bar" - заведение, вдъхновено от американската култура и американската идея за баровете с коктейли, където се изявява младият все още Фернан Петио (известен и като Пийт).

Легендата гласи, че Петио създал коктейла по вдъхновение, комбинирайки руска водка и американски доматен сок от консерва, давайки на комбинацията звучното име "Bucket of Blood" - "Кофа с кръв".

Сухият режим в САЩ кара много известни имена от американската култура да пътуват към Европа, за да се забавляват, и попадайки на "Harry's New York Bar" те откриват великолепието на коктейла на Петио.

След падането на забраната за консумиране на алкохол в Америка барманът се мести отвъд Атлантика и започва да приготвя коктейли в бар "King Cole" в Манхатън. Именно там той през 1934 г. успява да усъвършенства своята рецепта и да я превърне от проста комбинация на водка и доматен сок в това, което днес възприемаме като "Блъди Мери".

Снимка: Webcafe

"Аз създадох днешната "Блъди Мери". Джесъл (американският комик Джордж Джесъл - б.р.) твърди, че е създал коктейла, но неговата комбинация не е нищо друго освен водка с доматен сок. Аз покривам дъното на шейкъра с четири големи щипки сол, две щипки черен пипер, две щипки лют червен пипер и слой сос "Уорчестър". След това добавям малко лимонов сок и малко натрошен лед, слагам две унции водка и две унции гъст доматен сок, разклащам, прецеждам и изсипвам", казва самият Петио пред сп. "Нюйоркър" в интервю от 1964 г.

Действително Джесъл твърди шумно, че именно от него идва напитката и той е изявен неин почитател, но повечето историци се съгласяват, че ако има действителен създател на "Блъди Мери", то това ще е френският барман.

Далеч не толкова сигурност има относно това кой кръщава коктейла. Според някои той е кръстен на английската кралица Мария Тюдор, известна със своите преследвания срещу католици и наречена именно "Кървавата Мери".

Други имат не толкова исторически отговор на въпроса, който приписва името на поредица от различни Марии и Мерита - от сервитьорка в чикагски бар с името "Bucket of Blood", през канадската театрална актриса Мери Пикфорд, та до приятелка на комика Джесъл.

Според един от по-късните управители на "Harry's New York Bar" в Париж - Ален Да Силва, името било измислено от един от благодетелите на бара в началото на 20-те, който споделил пред Петио, че напитката му напомня за една негова "приятелка" Мери, която бил срещнал в едно от кабаретата на града - "Bucket of Blood". И оттам - "Блъди Мери".

Барманът не е потвърждавал тази история официално.

От неговото време досега коктейлът все пак е еволюирал доста и е станал доста по-малко алкохолен в името на по-добрия баланс.

Снимка: Webcafe

Ако искате да си приготвите този коктейл вкъщи по рецепта на Международната барманска асоциация, са ви необходими следните съставки:

  • 45 мл водка
  • 90 мл доматен сок
  • 15 мл лимонов сок
  • 2-3 пръски сос "Уорчестър"
  • сос "Табаско" на вкус
  • Сол
  • Черен пипер
  • Стебло целина (селъри) за украса

За украса може да се използват още колело от лимон, маслинки или дори кисела краставичка.

Начинът на приготвяне е предмет на спорове сред мнозина бармани - дали напитката трябва да направи в смесителна чаша или в шейкър, както и къде да се слага ледът.

Именно ледът е проблемният елемент, тъй като твърде сериозното му разтапяне води до лесно разводняване на напитката. Което не е най-приятният ефект.

Най-добре е да се използва кристално чист лед без примеси, тъй като той се топи по-бавно, особено когато е нарязан на по-големи парчета. Ако не разполагате с такъв, можете да използвате смесителна чаша и да разбъркате бързо и рязко, да използвате "сух шейкър" (без лед) или да използвате лед в шейкъра, но за кратко и доста енергично разтръскване, което да намали разтопяването на леда.

Аз самият не съм особено голям фен на сервирането на напитката в чаша пълна с лед, но според някои така е най-правилно. Истината е, че всичко е въпрос на личен вкус и светоусещане.

Както и да подходите към напитката, идеята е да получите леко кисел, приятно пикантен и доста освежаващ резултат.

Снимка: Webcafe

"Блъди Мери" е смятан, особено в САЩ, за много добро лекарство за махмурлук.

Водката помага да се успокои главоболието, доматеният сок е пълен с витамини, а солта възвръща електролитите в тялото. Не може да се каже, че при всички работи по този начин, но ако страдате, не пречи да го пробвате.

Коктейлът е добро решение за брънч, тъй като соленият му и пикантен вкус върви много добре с храна, включително като комбинация към нещо месно.

Съществуват редица вариации върху коктейла - от игра с мерките на алкохола и доматения сок, през смяна на самия алкохол.

Така например ако добавим текила вместо водка, получаваме "Блъди Мария". Джин ще ви даде "Проклетата Мери", а с ракия и украса от люта чушка получаваме "Люта Мара". Ако пък въобще не добавите алкохол, ще получите приятен безалкохолен коктейл с името "Върджин Мери".

А ако разсипете коктейла в шотове, се получава така любимата в "Студентски град" "Руска закуска".

---

Ако си приготвите този коктейл, споделете снимката с резултата с нас - тагнете ни в сторито си в Instagram или ни я изпратете на .

 

Най-четените