Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Пивки петъци: Забравете Маргаритата - Палома е любимият коктейл на Мексико

Тази напитка те кара да си мислиш за Акапулко, плажове и летни страсти Снимка: Webcafe
Тази напитка те кара да си мислиш за Акапулко, плажове и летни страсти

Когато става въпрос за коктейлите и традицията на Мексико, повечето хора неминуемо се сещат за Маргарита. И с право - този коктейл е вкусен, приятен и освежаващ.

Но истината е, че ако питате самите мексиканци за коктейла, който улавя душата и вкуса на тази страна, отговорът ще бъде друг - Палома.

Мнозина стигат дотам дори да нарекат тази комбинация от текила, сок от лайм, сок от грейпфрут (или безалкохолно с вкус на грейпфрут) и сода "националната напитка на Мексико"... поне когато става въпрос за лъскавите коктейли.

"Пивки петъци"

Рубрика на Webcafe.bg, в която ви срещаме с познати и непознати коктейли, за да завършвате седмицата по един приятен начин.

Да, тук не говорим за напитка, показваща онзи дух на ожарени от слънцето пустини, кактуси и строго гледащи мъже с пончота, за който мнозина се сещат, когато говорим за латиноамериканската страна.

Не, по-скоро си представяйте лято на Акапулко, красиви жени с бронзов загар, лазурно море и паднали задръжки.

В оригиналния си вариант обаче напитката е далеч от сегашния си засукан и многопластов вид. Тя се появява като комбинация в средата на миналия век, когато започва производството на Squirt - безалкохолно с вкус на грейпфрут.

Снимка: Webcafe

Оказва се, че Squirt става особено популярна напитка в Мексико, където мнозина започват да я използват като разредител за текилата си - така, както човек използва съвсем натурално кола за рома или тоник за джина (макар че мнозина тук биха спорили, че истинският джин тоник може да бъде цяло изкуство... и аз самият съм сред тях).

Смята се, че името на коктейла идва от традиционна мексиканска народна песен, кръстена по този начин. На испански "paloma" означава "гълъб". 

Първата официална поява на Палома е в брошурата на Евън Харисън "Популярните коктейли на Рио Гранде" от 1953 г., която представя за американска публика различни смесени напитки от намиращия се в близост до Тексас район на Рио Гранде, Мексико.

Коктейлът в този му вид се свързва неотменно с легендарния бар La Capilla в град Сантяго де Текила, щата Халиско, и с неговия собственик дон Хавиер Делгадо Кордова.

В свои интервюта дон Хавиер коментира, че всъщност много малко барове в Мексико посочват Палома в своите менюта, но буквално на всяко място, където си поръчаш напитката, ще ти я сервират - именно заради простотата на коктейла.

Той разказва, че за него комбинацията от текила и Squirt е нещо като традиция още от детството му, когато на всякакви събирания тези две неща се намирали на всяка маса.

Снимка: Webcafe

През годините обаче коктейлът се развива и по-изтънчените вкусове започват малко по малко да променят съставките. Ако в началото се е смятало, че само някакви гражданчета слагат сок от лайм и сол в Палома, постепенно това става правило. Някои пък започват да използват пресни продукти вместо газирано безалкохолно.

Това води до много вариации на рецептата, които изискват различни пропорции и съставки. 

Официално признатата от Международната асоциация на барманите рецепта изисква:

  • 50 мл текила
  • 5 мл пресен сок от лайм
  • щипка сол
  • 100 мл безалкохолно с вкус на грейпфрут.

Коктейлът се прави директно в чашата. Висока чаша се пълни с лед, а след това се слагат съставките и се разбърква леко. За повече вкус можете да сложите предварително сол по ръба на чашата.

Снимка: Webcafe

Този вариант на Палома е по-сладък и по-газиран спрямо откровено плодовия. Ако предпочитате обаче да не използвате сода грейпфрут, а искате автентичния плодов вкус, можете да пробвате с този вариант:

  • 45 мл текила
  • 60 мл сок от грейпфрут
  • 7 мл сок от лайм
  • Сода за доливане в чашата

Тук можете отново да направите коктейла директно в чашата, или да използвате шейкър (моят опит говори в полза на втория вариант, защото това дава повече въздух в питието и смесва по-добре и по-хомогенно съставките).

Първо сложете сол по ръба на чашата. След това в шейкър с лед сложете основните съставки - текила, сок от лайм и сок от грейпфрут. Раздрусайте хубаво и сипете в чашата пълна с лед. Долейте с малко сода (не повече от 30 мл) и украсете с лайм.

Снимка: Webcafe

Ако комбинацията ви идва твърде кисела, можете да сложите и около 5-7 мл захарен сироп за подслаждане. Солта по ръба на чашата само засилва плодовите вкусове и аромата на текилата, издигайки коктейла на следващо ниво.

На вкус коктейлът напомня на Хрътката, но с повече характер и усещане от текилата. Коктейлът е лек, освежаващ и изненадващо утоляващ, предизвиквайки ви да го пиете на големи глътки.

Ако имате желание да засилите аромата на агаве, можете да ползвате мескал вместо текила. Винаги можете да се заиграете и с различните сокове, които могат да се използват като заместител на грейпфрута, като всеки от тях обаче води до сериозна промяна в характера на питието.

Какъвто и вариант да изберете, пийте с удоволствие и с мярка!

---

Ако си приготвите този коктейл, споделете снимката с резултата с нас - тагнете ни в сторито си в Instagram или ни я изпратете на .

 

Най-четените