Ммм, диня! Перфектно сладка, сочна, узряла почти до огненочервено...
Само че как да я изберем точно такава сред изобилието от плодове на пазара? Някои гледат стеблото на динята, други я почукват с пръст, трети следят дали има пожълтели участъци.
Американски фермери споделят своят начин да познаем перфектната диня.
Правилото е "Два пръста" - тъмнозелените ивици на динята трябва да са около и малко над два пръста широки.
Has anyone ever heard of a two-finger rule for identifying a ripe watermelon?
— Russ (@SoCalRuss1983) July 17, 2024
Hold two fingers togethers lengthwise, if both fingers fit within the darker green area between two white stripes, the watermelon is ripe for eating. pic.twitter.com/n57BBxjQut
Доста земеделци, които отглеждат дини, пишат за това правило из социалните мрежи и са убедени, че то действа безотказно.
Логиката е, че щом тъмнозелените ивици са толкова широки, а светлозелените са толкова нарядко - значи динята е зряла достатъчно време и вече е сладка и неустоима.
От кулинарното издание The Kichn посочват, че след като са го изпитали, са установили, че методът е по-добър от всички други познати правила при избор на този плод.
Правилото "Два пръста" е особено полезно, когато продавачът не е разрязал динята, за да се види сърцевината ѝ, и продава само цели плодове. Освен това методът е по-дискретен от почукването, пляскането на динята и вдигането ѝ, за да се прецени колко е тежка.
И понеже сме в сезона на дините, и други потребители споделят своите хакове за познаване на хубавата диня.
Влогърът Джаг Синх в свое видео показва как избира диня според това как изглежда стеблото ѝ. Ако стеблото на динята е все още зелено и свежо, значи плодът е зрял и сладък, но не и презрял.
Ако пък стеблото вече е сухо и пожълтяло, динята вече е изгубила сладостта си и няма да е толкова сочна, колкото ни се иска.
Джаг посочва, че друг знак, че динята е била оставена достатъчно време да узрее, е яркожълтото петно по кората ѝ. Особено сладка и пълна със сокове ще е динята, ако при леко натискане по жълтото петно се усеща как кората поддава на натиска - така влогърът познава, че плодът е напълно узрял.
Той допълва, че неузрелите дини са с прекалено твърда кора, която по никакъв начин не се поддава на натиск с палец.
Не на последно място, динята трябва да се избира според формата ѝ.
Повечето потребители, които обожават диня, споделят, че кръглите дини винаги се оказват по-сладки от продълговатите.
А ако все пак случим на неузряла диня, винаги можем от нея да си приготвим свежо смути или салата, в която да ѝ добавим сирене, малко балсамов оцет и малко зехтин.
А защо не и да пробваме прословутото инжектиране на диня с мастика...