Растафарианството, противно на клишетата, е истинска религия, а не само расти на главата и музиката на Боб Марли.
И като всяка религия, и тази си има своите постулати на тема храна - такава, която позволява на последователите ѝ не само да са здрави и дълголетни, но и да са неразривно свързани с миналото и с културата си.
С други думи, растафарианците се хранят с домашно отглеждани и био продукти, много преди това да стане световна мода.
Самият Боб Марли винаги е започвал деня си с отвара от пресни червени карибски водорасли.
Напитката, вярвал и той, вярват и другите растафарианци, е един от ключовете към дълголетието заради съдържанието си на желязо, йод и калций.
И до днес денят на почти всички последователи на растафарианството започва не с кафе или стандартен чай, а с подобен тип отвари от листа, билки и водорасли.
Най-важното е и храната, и напитките да са домашно приготвени и с максимално натурални съставки. Растафарианската диета, наречена още "итал" (от vital), не е изрично веганска или вегетарианска, но в нея месото е почти напълно изключено.
Яденето на месо се свързва първо с жестокост към животните и второ - с колониализма и неговите консуматорски навици. Насърчава се обаче яденето на риба и морски продукти като локален и пресен източник на протеини.
Освен това растафарианците вярват, че чистата и органична храна засилва връзката им с природата и с корените им.
В основата на растафарианската диета са зеленчуците, бобовите култури и някои плодове.
Продуктите се намират в двора на почти всеки растафарианец - дървета авокадо, нар и кокос, банани, манго и тамаринд.
Като подправка най-често се използва лютата чушка Скоч боне, която в много случаи дори замества солта. Маслото и млечните продукти са заменени от кокосово мляко и масло.
Тъй като в диетата на растафарианците няма конкретни постулати, има голямо поле за импровизации.
Един от най-популярните влогъри на тема раста храна се казва Матю и има 740 хил. последователи в YouTube. В неговия канал има рецепти с тиква, тиквички, боб, изобилие от плодове и още по-голямо изобилие от риба и морски дарове.
Всичко това се готви в глинени съдове и по възможност - на огън, а не на електрически котлони и фурни.
Не е никак учудващо, че в кулинарни средища като Ню Йорк и Лондон вече започват да се появяват и първите ресторанти за раста кухня.
Клиентите харесват подхода на растафарианците да се хранят био и природосъобразно, но без строги ограничения и напрежение около храната. Допълнителен плюс са лесните за спазване рецепти с малко съставки и без засукани техники за готвене.
Растафарианците вярват, че както ние, така и всичко около нас има собствена енергия. По тази причина за тях е важно ястията да са сготвени с любов и спокойствие, за да им се насладим възможно най-много.
"Да се храниш итал значи да храниш и тялото, и ума си, и душата си", обобщава раста диетата Матю в своя влог в YouTube.