Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Салата с праскови и още 6 идеи за апетитни летни салати

Можем да изпробваме нещо ново и интересно: Снимка: iStock
Можем да изпробваме нещо ново и интересно:
Домати с праскови и моцарелаЗа любителите на сладко-и-солено – един голям зрял домат и две праскови се режат на груби парчета. Салатата се подправя с дресинг от зехтин, оцет и мед и малко розмарин. Добавя се моцарела, фета или свежо сирене. По желание може да все посоли малко и да се сложат и други свежи подправки – магданоз, босилек или кориандър. Снимка: iStock
Домати с праскови и моцарела

За любителите на сладко-и-солено – един голям зрял домат и две праскови се режат на груби парчета. Салатата се подправя с дресинг от зехтин, оцет и мед и малко розмарин. Добавя се моцарела, фета или свежо сирене. По желание може да все посоли малко и да се сложат и други свежи подправки – магданоз, босилек или кориандър.
Салата от червен лукАко много, ама много обичате лук, тази необичайна салата е за вас. 2-3 глави червен лук се режат на полумесеци и се объркват с щедра лъжица сол. Ако е необходимо, се отцежда. Подправя се със сол, черен пипер и малко лют червен пипер. Накрая се добавя накълцан магданоз и малко лимонов сок. Снимка: iStock
Салата от червен лук

Ако много, ама много обичате лук, тази необичайна салата е за вас. 2-3 глави червен лук се режат на полумесеци и се объркват с щедра лъжица сол. Ако е необходимо, се отцежда. Подправя се със сол, черен пипер и малко лют червен пипер. Накрая се добавя накълцан магданоз и малко лимонов сок.
Салата "Зелената богиня"Името на салатата идва от дресинга, който се приготвя от едно голямо меко авокадо, много щедра струйка зехтин, две супени лъжици оцет и малко сол. Всичко това се намачква до хомогенна рядка паста. В дълбока купа се смесват отцедена консерва нахут, един домат и една краставица – на едро, и глава червен лук на полумесеци.

Салатата се залива с дресинга и се оставя в хладилник за около час, за да си поеме вкусовете. Най-вкусна е добре охладена и е още по-вкусна на следващия ден. Снимка: iStock
Салата "Зелената богиня"

Името на салатата идва от дресинга, който се приготвя от едно голямо меко авокадо, много щедра струйка зехтин, две супени лъжици оцет и малко сол. Всичко това се намачква до хомогенна рядка паста. В дълбока купа се смесват отцедена консерва нахут, един домат и една краставица – на едро, и глава червен лук на полумесеци.

Салатата се залива с дресинга и се оставя в хладилник за около час, за да си поеме вкусовете. Най-вкусна е добре охладена и е още по-вкусна на следващия ден.
Френска картофена салатаРазликата от добре познатата ни картофена салата е само в дресинга. Той се приготвя от две супени лъжици дижонска горчица, 4-5 смлени скилидки чесън, зехтин и бял оцет. Трябва да се получи гладка смес, подобна на емулсия. С нея се заливат килограм сварени и нарязани на кубчета картофи. Добавя се червен лук на полумесеци и магданоз и се разбърква много добре.

Салатата се оставя да се охлади напълно и картофите да си поемат вкусовете. Може да се сервира с купичка с още от дресинга. Снимка: iStock
Френска картофена салата

Разликата от добре познатата ни картофена салата е само в дресинга. Той се приготвя от две супени лъжици дижонска горчица, 4-5 смлени скилидки чесън, зехтин и бял оцет. Трябва да се получи гладка смес, подобна на емулсия. С нея се заливат килограм сварени и нарязани на кубчета картофи. Добавя се червен лук на полумесеци и магданоз и се разбърква много добре.

Салатата се оставя да се охлади напълно и картофите да си поемат вкусовете. Може да се сервира с купичка с още от дресинга.
Салата с портокал и скаридиСкаридите и портокалът са си най-добри приятели, дори и да не ви се вярва. За салатата в дълбока купа накъсваме маруля или айсберг и добавяме едно авокадо на резени. След това прибавяме и два портокала на парчета и 2-3 шепи леко сварени или гриловани скариди. 

Овкусяваме салатата с дресинг от сока от портокалите, зехтин, оцет, сол и пипер. Можем да добавим и малко горчица, както и зелени подправки по избор. Снимка: iStock
Салата с портокал и скариди

Скаридите и портокалът са си най-добри приятели, дори и да не ви се вярва. За салатата в дълбока купа накъсваме маруля или айсберг и добавяме едно авокадо на резени. След това прибавяме и два портокала на парчета и 2-3 шепи леко сварени или гриловани скариди.

Овкусяваме салатата с дресинг от сока от портокалите, зехтин, оцет, сол и пипер. Можем да добавим и малко горчица, както и зелени подправки по избор.
Салата с оризови спагетиЕдин пакет оризови спагети се сваряват според указанията на опаковката. Оставят се да се охладят и през това време морков, краставица и чушка се режат на много фини лентички. Приготвя се дресинг от 5-6 супени лъжици соев сос, 3-4 супени лъжици зехтин, супена лъжица захар и супена лъжица оцет, по възможност – оризов.

Спагетите се смесват със зеленчуците и се заливат с дресинга. По желание се добавя магданоз, кориандър или сусам. Салатата може да се приготви и люта, като в дресинга се сложи лют червен пипер или чили. Сервира се добре охладена. Снимка: iStock
Салата с оризови спагети

Един пакет оризови спагети се сваряват според указанията на опаковката. Оставят се да се охладят и през това време морков, краставица и чушка се режат на много фини лентички. Приготвя се дресинг от 5-6 супени лъжици соев сос, 3-4 супени лъжици зехтин, супена лъжица захар и супена лъжица оцет, по възможност – оризов.

Спагетите се смесват със зеленчуците и се заливат с дресинга. По желание се добавя магданоз, кориандър или сусам. Салатата може да се приготви и люта, като в дресинга се сложи лют червен пипер или чили. Сервира се добре охладена.
Салата с диня и маслиниМного от нас обожават диня със сирене. Към една не много голяма зряла диня, нарязана на парчета, добавяме сирене по избор – бяло саламурено, фета, моцарела илик друго прясно сирене. Към това прибавяме и две големи шепи черни обезкостени маслини и овкусяваме със зехтин. Можем да добавим и лук на полумесеци. Снимка: iStock
Салата с диня и маслини

Много от нас обожават диня със сирене. Към една не много голяма зряла диня, нарязана на парчета, добавяме сирене по избор – бяло саламурено, фета, моцарела илик друго прясно сирене. Към това прибавяме и две големи шепи черни обезкостени маслини и овкусяваме със зехтин. Можем да добавим и лук на полумесеци.

Лятото официално дойде и салатите са на почит. Вечер нямаме търпение да забъркаме една шопска салата или само да нарежем домати и краставици, а отстрани да сложим бучка сирене.

Не се отказваме и от зелените салати, от кремообразното авокадо и дори от салатите с паста, които са чудесна лека вечеря.

Но можем да изпробваме и нещо ново и също толкова апетитно.

Рецепта за салата с праскови и още шест по-интересни салати можете да видите горе в галерията.





 

Най-четените