За любителите на сладко-и-солено – един голям зрял домат и две праскови се режат на груби парчета. Салатата се подправя с дресинг от зехтин, оцет и мед и малко розмарин. Добавя се моцарела, фета или свежо сирене. По желание може да все посоли малко и да се сложат и други свежи подправки – магданоз, босилек или кориандър.
Снимка: iStock
Салата от червен лук
Ако много, ама много обичате лук, тази необичайна салата е за вас. 2-3 глави червен лук се режат на полумесеци и се объркват с щедра лъжица сол. Ако е необходимо, се отцежда. Подправя се със сол, черен пипер и малко лют червен пипер. Накрая се добавя накълцан магданоз и малко лимонов сок.
Снимка: iStock
Салата "Зелената богиня"
Името на салатата идва от дресинга, който се приготвя от едно голямо меко авокадо, много щедра струйка зехтин, две супени лъжици оцет и малко сол. Всичко това се намачква до хомогенна рядка паста. В дълбока купа се смесват отцедена консерва нахут, един домат и една краставица – на едро, и глава червен лук на полумесеци.
Салатата се залива с дресинга и се оставя в хладилник за около час, за да си поеме вкусовете. Най-вкусна е добре охладена и е още по-вкусна на следващия ден.
Снимка: iStock
Френска картофена салата
Разликата от добре познатата ни картофена салата е само в дресинга. Той се приготвя от две супени лъжици дижонска горчица, 4-5 смлени скилидки чесън, зехтин и бял оцет. Трябва да се получи гладка смес, подобна на емулсия. С нея се заливат килограм сварени и нарязани на кубчета картофи. Добавя се червен лук на полумесеци и магданоз и се разбърква много добре.
Салатата се оставя да се охлади напълно и картофите да си поемат вкусовете. Може да се сервира с купичка с още от дресинга.
Снимка: iStock
Салата с портокал и скариди
Скаридите и портокалът са си най-добри приятели, дори и да не ви се вярва. За салатата в дълбока купа накъсваме маруля или айсберг и добавяме едно авокадо на резени. След това прибавяме и два портокала на парчета и 2-3 шепи леко сварени или гриловани скариди.
Овкусяваме салатата с дресинг от сока от портокалите, зехтин, оцет, сол и пипер. Можем да добавим и малко горчица, както и зелени подправки по избор.
Снимка: iStock
Салата с оризови спагети
Един пакет оризови спагети се сваряват според указанията на опаковката. Оставят се да се охладят и през това време морков, краставица и чушка се режат на много фини лентички. Приготвя се дресинг от 5-6 супени лъжици соев сос, 3-4 супени лъжици зехтин, супена лъжица захар и супена лъжица оцет, по възможност – оризов.
Спагетите се смесват със зеленчуците и се заливат с дресинга. По желание се добавя магданоз, кориандър или сусам. Салатата може да се приготви и люта, като в дресинга се сложи лют червен пипер или чили. Сервира се добре охладена.
Снимка: iStock
Салата с диня и маслини
Много от нас обожават диня със сирене. Към една не много голяма зряла диня, нарязана на парчета, добавяме сирене по избор – бяло саламурено, фета, моцарела илик друго прясно сирене. Към това прибавяме и две големи шепи черни обезкостени маслини и овкусяваме със зехтин. Можем да добавим и лук на полумесеци.
Лятото официално дойде и салатите са на почит. Вечер нямаме търпение да забъркаме една шопска салата или само да нарежем домати и краставици, а отстрани да сложим бучка сирене.
Не се отказваме и от зелените салати, от кремообразното авокадо и дори от салатите с паста, които са чудесна лека вечеря.
Но можем да изпробваме и нещо ново и също толкова апетитно.
Рецепта за салата с праскови и още шест по-интересни салати можете да видите горе в галерията.
Мануела е отговорен редактор "Лайфстайл". Филолог по образование, "граматически нацист" по призвание и бивш мениджър по онлайн продажби по незнайни дори и от нея причини. Пише за нови технологии, джаджи, автомобили, ретро превозни средства, звезди, любимата ѝ родна Стара Загора и каквото друго ѝ грабне погледа. В свободното си време се интересува от хубаво (по възможност добре охладено) вино, интересни книги, настолни игри.
Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.