Тараторът има специално място в сърцето на всеки от нас и се нарежда редом до други летни класики като сочните розови домати и ледената бира.
Колкото и вкусен да ни е обаче тараторът, той ни омръзва. И по законите на Мърфи ни омръзва точно в момент, в който ни се яде някаква студена супа, с която да разхладим и тялото, и душата.
Спокойно, рецепти за студени супи - колкото ви душа поиска!
Интересни, различни, нестандартни, те са всичко, за което копнеете в жежкото време, което не е за тежки ястия и твърде много суетене в кухнята.
Ето пет неустоими летни супи за по-прохладен делник или уикенд:
Студена крем супа от авокадо
Авокадото се превръща не само в прекрасни разядки, мезета и десерти, но и в копринена крем супа, която освен всичко друго е подходяща за тези, които се хранят високомазнинно и нисковъглехидратно.
Необходими са ви:
- 2 добре омекнали авокадо
- Кофичка пълномаслено кисело мляко
- 1 краставица - обелена и грубо нарязана
- 1 зелена чушка - изчистена и грубо нарязана
- Няколко скилидки чесън, сол, пипер и мента или джоджен
Начин на приготвяне:
Повече от елементарен - слагате всичко в купата на блендера или кухненския робот и пасирате до пълна гладкост. Опитайте на вкус и прибавете още подправки, ако е необходимо, защото само по себе си авокадото е безвкусно.
Ако супата е много гъста, разредете я малко с ледена вода. Можете да сервирате с кубчета краставица, крутони, репички или зелени подправки.
Динено гаспачо
Да, да, знаем, че звучи странно, но тази супа не е нито сладникава, нито блудкава, както може би очаквате.
За нея са ви необходими:
- Половин голяма и добре узряла диня, почистена от семките
- 3 месести, добре узрели домата
- 1 чушка по ваш избор - зелена или червена
- 1 глава червен лук, накълцана на ситно
- 3-4 скилидки чесън
- Сол, пипер, зехтин, оцет и лют пипер по избор
Начин на приготвяне:
За тази студена супа отделяте малко домати и лук за украса, а оттам нататък имате два варианта, като по-мързеливият е да пасирате всичко в блендер до пълна хомогенност.
При втория начин можете да смачкате всичко в голяма купа и така ще получите малко по-отчетлива текстура.
И в двата случая е добре да оставите супата за една нощ в хладилника, за да се смесят добре вкусовете. Сервирайте с накълцаните лук и домати за украса. На супата ѝ подхожда и малко сок от лайм, както и зелени подправки като босилек и розмарин.
Студена розова супа
Това е лека и съблазнителна с блестящия си цвят супа, която можете да прилъжете дори и децата да хапнат с думите, че ще им сервирате "розова супа".
Необходими са ви:
- Средно голяма глава червено цвекло
- 1 кофичка пълномаслено кисело мляко
- 1 краставица
- Сол, пипер, оцет, зехтин, няколко стръкчета магданоз
Начин на приготвяне:
Сварявате обелената и нарязана на едри парчета глава червено цвекло с малко сол и оцет. След като цвеклото омекне добре, отцедете го и запазете малко от водата.
Пасирайте първо цвеклото, след това прибавете киселото мляко, а после и краставицата и подправките, като запазите малко цвекло и краставица за украса. Разредете супата с водата от варенето до желаната гъстота.
Охладете добре преди консумация.
Студена супа от моркови и джинджифил
Често се оказва, че в хладилника имаме повече моркови, изостанали от някое готвене, и се чудим какво да ги направим. А защо да не изпробваме студена супа с моркови и джинджифил?
Трябват ни:
- 500 грама моркови
- Половин кофичка кисело мляко
- Парче джинджифил колко палеца
- Чаена лъжичка куркума
- 2-3 скилидки чесън
- Сол, пипер, зехтин и магданоз
Начин на приготвяне:
В дълбок съд загрейте малко зехтин и в него запържете чесъна и настъргания джинджифил. Прибавете морковите на кубчета, подправките и 800 милилитра вода, след което оставете да заври до омекване на морковите.
Пасирайте супата до пълна гладкост и оставете да се охлади много добре в хладилник. Сервирайте с лъжица-две кисело мляко във всяка купа.
Вишисоаз
Френското име на тази супа сигурно ви навява асоциации за часове висене около печката и за засукани рецепти от френската кухня, но всъщност Вишисоаз е лесна, вкусна, свежа и много лятна на вкус, защото се сервира задължително студена.
Необходимите продукти са:
- Бялата част на 5 стръка праз
- 500 грама картофи
- Половин чаена чаша пълномаслена сметана
- 1,5 литра зеленчуков бульон
- 3 супени лъжици масло
Начин на приготвяне:
Нарязваме праза на колелца и го запържваме в дълбок съд, в който вече сме прибавили маслото. Разбъркваме добре и похлупваме, докато празът се задуши, омекне и много леко започне да се карамелизира (около 4-5 минути).
След това прибавяме картофите, обелени и нарязани на кубчета, и бульона, който по възможност е домашен.
Оставяме супата да къкри на слаб до среден огън, докато картофите омекнат. Сваляме я от котлона, чакаме да изстине малко и пасираме със сметаната до пълна гладкост.
Супата, както казахме, се сервира много добре изстудена.