Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Леки и забавни десерти за лято без захар и без угризения

Те са с малко калории, но чудесни за топлото време Снимка: iStock
Те са с малко калории, но чудесни за топлото време

Захарта и лятото са първи приятели, както би казал Джейми Оливър. Но не тежките, декадентски сладкиши с масло, сметана и дъх на Коледа и грях. Те просто са немислими в жегата.

Лятото е времето на леките десерти, на плодовата захар, чистата съвест и лекия стомах. На топлото време просто му подхождат леките, плодови вкусове и студената, непрекомерна сладост.

Обикновено това е сладолед, и той е напълно достатъчен - кой би отказал сладолед всеки ден, че и по два пъти?

Но защо да не разнообразим? Има и други, по-леки и категорично здравословни десерти, които са изключително лесни за приготвяне, забавни и закачливи и най-вече с малко калории.

Те крещят "лято", "плаж" и "никаква вина". Ето ги и тях:

Пица от диня

Снимка: iStock

Продукти:

Половин купичка кисело мляко

1 ч.л. мед

¼ ч.л. ванилов екстракт

2 кръгли резена диня, отрязани така, че да са оградени с кора отвсякъде

1 купичка плодове - ягоди, малини или боровинки

Прясна мента

Начин на приготвяне:

Смесете киселото мляко, меда и ванилията в купа. Нанесете върху резените диня, след което ги нарежете на парчета като пица. Поръсете с плодове и мента.

Кисело мляко с горски плодове

Снимка: iStock

Продукти:

250 гр. замразени горски плодове

250 гр. кисело мляко

1 супена лъжица мед или кленов сироп

Начин на приготвяне:

Сложете всички съставки в кухненски робот и ги смелете за около 20 секунди, докато сместа заприлича на сладолед.

Близалки от диня

Снимка: iStock

Да влезем във форма заедно!

Скъпи читателю, този текст е част от Get in Shape 4 - инициативата, с която искаме да те мотивираме да водиш по-активен и здравословен живот. В това начинание ни партнират:

Next Level Fitness Club, Asics, Novo Nordisk, Shop.gladen.bg.

Продукти:

Резен диня

3 кивита

Начин на приготвяне:

Нарежете и почистете от семките около 400 гр. диня. Пюрирайте я с блендер или пасатор.  Напълнете формички за сладолед с пюрето, като оставите около една четвърт незапълнена. Оставете във фризера за поне 3 часа, докато стегне.

Обелете кивито и също го пюрирайте. Добавете пласт от около 2 см към замръзналата диня и върнете във фризера, докато и кивито стегне.

Ако имате зелена хранителна боя, може да оцветите част от кивито, с която да оформите най-тъмната част от "кората" на динята в края на всяка близалка.

Барчета с мляко и шам фъстък

Снимка: iStock

Продукти:

3 чаши кисело мляко

2 с.л. мед или кленов сироп

1 ч.л.ванилов екстракт

2 с.л. сладко от малини

¼ чаша нарязан шам фъстък

Начин на приготвяне:

Постелете в тавичка хартия за печене. Смесете киселото мляко, меда или кленовия сироп и ванилията в купа. Нанесете сместа върху тавичката. Поръсете сладкото на капки отгоре и леко го разнесете с нож. Поръсете с шам фъстъка.

Сложете във фризера за поне 3 часа. Преди сервиране нарежете на парчета.

Сладолед от авокадо

Снимка: iStock

Продукти:

200 гр. малини

1 авокадо

2 ч.л. балсамов оцет

½ ч.л. ванилов екстракт

1-2 ч.л. кленов сироп

Начин на приготвяне:

Отделете няколко малини. Останалите малини, обеленото и нарязано авокадо, оцета и ванилията смесете в робот или с пасатор до получаване на гладка консистенция. По желание сложете и кленов сироп, ако искате мусът да е по-сладък.

Разпределете муса в купички, сложете по една-две малини отгоре и замразете. Извадете от фризера 5-10 мин. преди консумация.

Замразено ягодово мляко

Снимка: iStock

Продукти:

140 грама ягоди

200 гр кондензирано мляко

500 гр кисело мляко

Начин на приготвяне:

Нарежете на малки парчета половината ягоди, а останалите смелете на пюре в робот или блендер. В купа смесете кондензираното мляко и пюрето от ягоди, а след това и с киселото мляко. Отгоре посипете нарязаните ягоди.

Нанесете на не много дебел пласт сместа в тавичка и я оставете за една нощ във фризера. Извадете я 10-15 минути преди консумация. Сместа може да стои във фризера до 1 месец.

---

Какво е Get in Shape 4? Инициативата на Webcafe.bg и нашите партньори има за цел да ви мотивира да "влезете във форма" - да се движите повече, да се храните по-добре, да тренирате, да полагате грижи за тялото си. Познати лица тренират в рамките на 3 месеца, за да ви докажат, че има ли желание, има и начин. Освен това ви очакват и съвети за фитнес и хранене. Всичко за инициативата, участниците и съветите може да откриете в платформата Get in Shape.

   

Най-четените