Марк Зукърбърг надвива хакерите с най-обикновена лепенка

Марк Зукърбърг, като лидер на услуга, която колекционира личните данни на над милиард души всеки ден, е наясно със заплахата да бъде шпиониран.

Той обаче знае и как да елиминира всякаква вероятност за това.

Вчера медиите забелязаха интересен детайл в снимката, която Зукърбърг пусна, за да отбележи, че Instagram вече е достигнал 500 млн. потребители месечно.

На работното бюро на Зукърбърг (минали снимки потвърждават, че е неговото) се забелязва Macbook, чиято камера и аудио жак са покрити с лепенки.


Причината е, че умели хакери могат да поемат контрола над камера на лаптоп, но когато тя е покрита, шпионирането става невъзможно.

Разбира се, има известна ирония в това, че Зукърбърг се опасява да бъде шпиониран, когато в същото време Facebook печели именно от събирането на лични данни. Но когато състоянието ти се оценява на $38 млрд. е някак разбираемо да се нуждаеш от сигурност - дори с простички, но ефективни методи като този.

Зукърбърг не е първата важна личност, която прибягва до нещо такова.

През април директорът на ФБР Джеймс Коми призна, че е залепил лепенка на своя лаптоп, след като видял „някой по-умен" да покрива по този начин камерата си.

#2 Harry 23.06.2016 в 08:29:54

Е, това се знае отдавна, и аз съм залепил моята, и на телефона втората камера, ние го знаем, Те го знаят обаче защото именно Те са заложили тайно в хардуера и софтуера задни вратички и троянци за шпиониране, понякога хакери се добират до тях, но основните шпиони са корпорациите и тайните служби. Някъде от 2008 г. на всички комшютърни дънни платки и процесори са оборудвани за шпионаж, следене и контрол.

#3 Harry 23.06.2016 в 08:34:19

Не случайно руската служба ФСБ изхвърли електрониката и се върна изцяло на пишещи машини. Преди доста години САЩ ни предлагаха модерни комбайни със сателитна връзка, защото още докато жъне, измерва и изпраща добивите през сателита на който трябва в САЩ, и съответно там се ориентират за борсовата цена. А уж пазарът определял и регулирал всичко. Вервайте си!

#4 Илия 23.06.2016 в 12:57:14

Ей, тая параноя ще ни изяде главите - за Зукърбърг е ясно, но за един обикновен човек това е абсолютно безсмислено - голяма работа, че щели да ме видят - ами да заповядат!

Новините

Най-четените