Извънземни, обадете се - но не за наша сметка

За мнозина почитатели на идеята за извънземен живот Джил Тартър е синоним на търсенето на интелект във вселената. Като директор по изследванията на SETI Institute - послужила като вдъхновение на героинята на Джоди Фостър във филма "Контакт" - тя е направила повече от всички за превръщането на търсенето на разумен живот в космоса от периферен експеримент в сериозна наука.

След като получи награда от TED през 2009 г., Тартър имаше грандиозни планове за масива от телескопи "Алън" (ATA) - 350 огромни сателитни чинии, които трябваше да бъдат единственият в света специализиран SETI телескоп (който освен другото щеше да бъде и най-чувствителният). Но преди дни орязване на бюджета прехвърли дори съществуващите 42 сателитни чинии на SETI в режим на хибернация. Така че всичко извън тях си остава само мечта.

Тъкмо когато има какво да се изследва, парите свършиха

Теоретично се очакваше с появата на собствената апаратура на SETI търсенето на извънземен интелект да навлезе в златната си епоха. След десетилия на заимстване на време от чужди телескопи за претърсване на небето за повтарящи се радиосигнали, които биха могли да показват съществуване на интелигентен живот, разположеният в Калифорния масив от телескопи трябваше да им осигури възможност да го правят сами.

Сателитът "Кеплер", който досега е намерил над 1200 възможни планети около други звезди, е предоставил на организацията цял куп обещаващи нови цели - с перспектива за още. Също така не липсват мощни електронни устройства и компютри, които да анализират постъпващите данни - средства за обработка на информация, които родоначалникът на SETI Франк Дрейк не би могъл да си представи, когато за първи път се е заслушал в сигналите от небесата през 1961 г. Но дойде кризата на финансирането - и масивът "Алън" замря.

Търсене на игла в космическа купа сено

Това не е първият път, когато SETI се изправя пред проблеми с финансовите средства. В началото на 80-те години сенаторът Уилям Проксмайър осмиваше цялата идея за търсене на извънземни и принуди НАСА да отреже финансирането на проекта. В крайна сметка лично посещение от Карл Сейгън го убеди да промени решението си.

След това през 1993 г. сенаторът Ричард Брайън направи същото с аргумента, че "нито един марсианец не е бил намерен". Оттогава търсенето на разум от SETI разчита основно на частни средства - най-вече на близо $25 млн., дарени от съоснователя на Microsoft Пол Алън, чрез които бе изграден ATA - на територията на обсерваторията "Хат Крийк" на Калифорнийския университет.

Дарението на Алън, заедно с парите на SETI Institute, се оказа достатъчно само за изграждането на масива, не и за поддържането на работата му. За това отговорността е на Калифорнийския университет - и подобно на повечето обществени институции в Калифорния, той е практически на ръба на фалита.

Нещата са толкова зле, че астрономите в Бъркли са принудени сами да почистват кабинетите си, тъй като огромна част от поддържащия персонал е освободен. Поради катастрофалното състояние на икономиката пък частните дарения за SETI Institute спадат. А Националната научна фондация на САЩ, която също отговаря за финансирането на "Хат Крийк", има проблеми наравно с всяка друга институция, разчитаща на федералния бюджет.

Институтът сега издирва нови потенциални инвеститори

След замразяването на проекта, SETI отправи нови призиви за частно финансиране с надеждата да възобнови изследванията. Също така е постижимо, макар и не твърде вероятно и Националната научна фондация да намери някакви финансови запаси. Ако не друго, има шанс военновъздушните сили на САЩ да откупят част от времето на ATA за станция за следене на останки в орбита, които биха могли да застрашават изкуствени спътници.

Ето какво казва Тартър за перспективите пред търсенето на извънземен разум и бъдещето на SETI.

Сателитите са в режим на хибернация. Какво всъщност означава това?

Тартър: Това означава, че масивът работи с намален персонал. Поддържаме временен персонал, поддържаме и електрическо захранване на антените, така че криогенните установки остават работещи и няма да се повредят. Просто ги поставяме в безопасен режим - но не можем да работим с тях или да получаваме данни.

Означава ли това, че очаквате да ги пуснете отново?

Тартър: Правим всичко, което можем, за да ги изведем от хибернация. Но това, естествено, означава още средства. Водим преговори с военновъздушните сили и имаме големи надежди, но имаме нужда и хората да застанат зад нас, да подкрепят изследванията, за да ни удържат на повърхността. Ситуацията е твърде неприятна - тъкмо започвахме двегодишно претърсване на откритите от "Кеплер" светове. Надяваме се хората да разберат колко абсурдно е положението.

Преди изстрелването на "Кеплер" знаехме за няколкостотин екзопланети, повечето големи или в съседство със звездите, така че нямаше голяма вероятност да са обитаеми. Световете, открити от "Кеплер", са различни.

Имаме 68 открити планети с размери като Земята, от които поне 54 вероятно са в обитаеми зони. Общо има поне 235 такива планети, което ни дава статистическа екстраполация за около 50 милиарда планети в галактиката, от които към 500 милиона е вероятно да са населени. Можем вече да насочваме сателитите към места, където е вероятно да има подходящи обитаеми планети - което ни дава фантастичен нов потенциал.

Тоест спирането на телескопите идва в особено неподходящ момент?

Тартър: Много обезсърчително е. Старшият астроном на SETI Сет Шостак има една блестяща фраза по този въпрос: "Все едно "Ниня", "Пинта" и "Санта Мария" да бъдат прибрани на сух док." Сега се опитваме да предизвикаме реакция от страна на световната общност. Опитваме се да отворим за по-широк достъп търсенето, така че то да не се извършва в една обсерватория от малобройни посветени астрономи.

Всяка седмица през последната година сме записвали и публикували онлайн огромни количества данни, общо около 10 терабайта. Идеята е да позволим на хората, които са добри в обработката на сигнали, да ни помогнат в разработката на нови алгоритми за намиране на нови типове сигнали. Пуснахме и първата версия на възможност за гражданско участие в научната програма SETIQuest Explorer, която е в бета-тестове. Това е първият ни опит да проверим дали хората могат да ни помогнат да открием модели в данните, за които нямаме създадени алгоритми.

Налага се обаче да върнем сателитите отново в действие, преди да се заемем с тези проекти. Сега не е подходящо време за спиране. Не сме правили тези телескопи, за да ги държим хибернирани.

Какви други алтернативи остават за SETI?

Тартър: Все още съществува SETI@Home, поддържано от Бъркли, използващо записани данни от обсерваторията "Аресибо". Има и нов съвместен проект, стартиран от японци, наречен "Проект Дороти". LOFAR, нов телескоп, който търси сигнали над Холандия, Германия и Великобритания, също стартира своя SETI програма. Малобройни SETI дейности има и в Австралия, а SETI продължава и в Института по радиоастрономия в Аржентина.

Вероятността да успеем и да намерим извънземен живот е трудна за оценяване, но пък ако въобще не търсим, шансът за успех така или иначе е нулев.

#1 Гризли 02.05.2011 в 10:53:44

Хм, в интернет може да се намерят доста материали за това, че извънземни отдавна са идвали и все още са на Земя-та. Има факти и за познавачи, и за незапознати, просто иска гледане и всеки да избере на кое да вярва и на кое не... При положение, че има десетки официални снимки и видеоматериали от NASA, на които ясно се виждат летящи обекти, странни и неподходящи за мястото образувания, следи, исторически артефакти и др. не виждам какво толкова има да се търсят извънземните в Космоса... Този, който решава даването на парите за такива програми, е много наясно с това какво и къде да "търси"... Всъщност май по-скоро е наясно, че почти няма смисъл да търси, след като всичко вече е тук, и то отдавна... http://rutube.ru/tracks/4261339.html?v=62789d6fe5ad2fee765819218c5ac869 http://rutube.ru/tracks/3876279.html?v=8095eef2809105223010577d85c48256 http://rutube.ru/tracks/3530644.html?v=4dfecab4021786d0b6f6aee8ce47ec6f http://rutube.ru/tracks/3700648.html?v=0be34491fbd38a8e08dc24740856d1eb

#3 thaddeus 02.05.2011 в 11:21:51

Моето питане към Гризли е, не се и съмнявам че са тук на земята но по важния въпрос е КАК са дошли? Впредвид разстоянията между космическите обекти, и някой ограниячения, които поставя физиката... интересно ми е просто...

#4 Гризли 02.05.2011 в 11:25:50

Теа, според учените само в нашата галактика има над 300 млрд планети. Да припомним, че светлината минава от единия край на Млечния път до другия за около 100 хил. години - т.е. нашата галактика е една от малките във вселената. При положение, че (доказано) има галактики, през които светлината преминава за над 500 милиона години, можеш ли дори да си представиш там колко планети и слънчеви системи би имало?! И как можеш толкова уверено да твърдиш, че няма извънземен разум?! Защо си мислиш, че на Земята сме толкова късметлии само тук да има живот, по някакви неведоми вселенски закони?! Лично на мен такова твърдение ми звучи ненормално, да не кажа глупаво! Това, дадено във филмите, както можеш да видиш го твърдят от NASA, а не руските учени... Просто руснаците смеят да покажат свободно неща, за които другите не смеят да говорят! Всъщност аз ти дадох само малка част от фактите, които показват, че би могло да има извънземен разум... Много бих се радвал ти да ми дадеш малко факти, че доказано няма такъв разум...

#5 Гризли 02.05.2011 в 11:34:20

thaddeus, все още има много неща, които не се знаят... За съжаление! Все пак всички знаем, че цялата теория за света и космоса е на база на нещата на науките, развити на земята през годините - математика, физика и т.н. ... За нас те са верни и може би наистина е така, поне не разполагаме с други. Но нали според същите тези науки всичко спира до момента на създаването на Вселената преди около 14 млрд. години, от т.нар. Голям взрив... Доказано е, че Вселената постоянно се разширява - т.е. така или иначе всичко е започнало в определен момент. Но какво е станало преди този момент? Как така изведнъж, от "нищото", се е случил невероятен за разбиранията ни взрив, от който се е образувала вселената? Ето дотук спира (засега) известната ни наука... Така че е много вероятно да се окаже, че в науката ни има сериозни пропуски, или поне неща, които още не знаем... Може и на същите тези неизвестни все още физически закони и знания да се крепи пътуването през вселената... Всъщност и сега има теории за изкривяване на времето и за тунели във времето, които просто могат да позволят преместване на обекти през Вселената...

#7 thaddeus 02.05.2011 в 11:51:39

Гризли, Чета много космология, прав си за всичко. Червеева дупка, би дала възможност за пътуване през времепространството, но енергията за отваряне и поддържане на този проход е невъобраимо огромна.

#9 Гризли 02.05.2011 в 12:08:41

Теа, нещо много несвързано ми се видя това твое мнение! Кой точно умира за отрицателно време в космоса?! Космонавтите, които са излизали в орбита ли? Странно как тогава изобщо се връщат на земята... Ами астронавтите, които са били на луната? Те пък през какво са пътували, след като не е било космоса?! И кога съм твърдял, че извънземните са "хора", а още по-малко, че са ЗЕЛЕНИ?! Кой въобще учен е споменал, че извънземните са зелени?! Това го има само по филмите, има го и като нарицателно име - Зелени човечета! А колкото до формата на ракетата - с такава форма е, понеже според технологиите, които имаме сега, тази форма е най-подходящата. За да може ракетите да се "разпадат" малко по малко, изгаряйки горивото, разположено в отделните части. Сигурно не знаеш, но една совалка например изгаря около 10 тона за секунда, докато постепенно излеза в орбита - ако формата беше на чиния къде точно щеше да се събере толкова гориво?! Всъщност през втората световна война германците са имали прототипи на летящи чинии, даже са правени опити с тях - това е трябвало да бъде най-новото въздушно оръжие... Просто края на войната ги е изпреварил... А тези приказки за душата изобщо няма да ги споменавам! Душата може и да съществува, но "сродните" души от други планети са нещо съвсем друго! А дали нашите души са по-извисени не знам - щом още сме на това ниво на развитие, значи има още много да учим! Което не пречи на по-развитите форми на живот да са идвали вече или все още да са тук.. Всъщност преди да продължаваш да пишеш виж първо онези линкове, които дадох в първия пост - там има доста интересни факти, особено за пирамидите по света. Дори и да не вярваш в извънземни съвпаденията ще ти се сторят странни... С радост бих чул твоето тълкуване на фактите...

#10 Оня Дето Го Трият 02.05.2011 в 12:14:04

Не вярвам много в извънземни, но ако ги има: - не е задължително да са точно зелени - не е задължително да са непременно "живи", т.е. органични като нас - не е задължително да летят на чинии (защо не с чайници? :wink - не е задължително да се подчиняват на нашите ограничения за скоростта на светлината и няма да им става лошо в някой по-бърз асансьор например

#11 Оня Дето Го Трият 02.05.2011 в 12:15:09

А, и не е нужно да ни се обаждат - може само да ни клип-нат

#13 fALLEN 02.05.2011 в 12:37:19

тея - ти като всеки мунчо разбираш от абсолютно всичко, нали?

#15 Jetero 02.05.2011 в 14:14:43

Колкото и да ви се иска да има други същества (100% има във вселената) ми се струва че сте по склонни да повярвате в зелени човечета и Дядо Коледа ...отколкото в собствените си сили........официални доказателства за извънземни НЯМА!!! Физиката като наука е доста добре развита от доста време и да се направи голям пробив няма да е много лесно (ако открият Х-бизона всичко свършва) така че Теа е права.....като кацнат на НДК и ги снимат по БНТ ще се съглася ....аа до тогава мисля на първо време да изкарам страхотно лято поздрави на всички и Наздраве

#16 Гризли 02.05.2011 в 15:21:51

Tea, по тази логика за какво ни е на нас въобще да хабим толкова време, пари и ресурси, за да летим в космоса? От какъв зор? Търсим някой, на който да помогнем ли? Или търсим някой, който да ни помогне? Всъщност не знам дали са дошли, специално за да помогнат, но със сигурност са оставили доста неща, които бихме могли да използваме след тях... Както и сме го правили. А че са направили (или са спомогнали за направата на) доста неща е ясно - дори само пирамидите в Египет, Мексико, Индия, Китай, Босна, Русия, ... са достатъчни, за да се види, че това е нещо, което не е било лесно да се направи без специални умения или техника... Всъщност вече е доказано, че всички тези огромни структури са много по-стари от 4000 години, колкото приблизително им се дава, има и достатъчно доказателства, че съответстват на звездни карти и че са построени със знания (дори самото им разположение едни спрямо други по цялата земя), които е малко трудно да са имали хората на онзи етап на развитие... Да не забравяме, че тогава дори колелото не е било открито още! Така че може да са тук или да идват по каквато причина искат - като започнеш от търсене на сходен разум, та до ново място за колонизиране... Никой още не знае защо са тук, може би съвсем скоро ще се разбере... За материята няма значение каква е, но ако се съди по американските секретни документи са намерени тела... Т.е. това би трябвало да са съвсем реални живи същества, без значение от точната им форма...

#17 Stupido 02.05.2011 в 15:25:11

мдаааммм... йош една хубава тема за верващи неверващи... и естетсвено Теа е тука да ни осветли с великите си прозрения. щом Теа каже че нЕма Е.Т.-та начи НЕМА! ясно ли е? а това че нема официални доказателства и не са го показали по теле-визоро не означава че наистина нема таково дживотно... абре ора оти се държите като шопо: "е па я такова животно не съм виждал, значи го нема..." същата работа като с деда ви господ - тука има тука нема... аре и таа тема е по-длибока от искаро така че по-спокойно с категоричните коментари

#18 thaddeus 02.05.2011 в 15:31:33

Гризли, Ти какви неща четеш бе човек, дай да ги видя и аз тия секретни документи ще ми бъде интересно, да се запозная с тях. Не разбрах само що си мислиш. че хората от преди 3000-4000 години са били толкова прости, и са нямали технология, за създаването на каменни монолитни постройки. Казваш имало тела, те къде ги сега тези тела, а и има и един запис от аутопсия, ако имаш познат патолог ще ти обясни, колко некадърна е тази "аутопсия" а ако имаш и познат оператор, ще ти обясни, колко некадърен е записа. Не те знам на колко, години си но прочети нещо сериозно. Като за начало си намери "ОТКРИВАТЕЛИТЕ" да попрочетеш за китайците малко от преди 3000 години. После ще си говорим за технологии

#19 Гризли 02.05.2011 в 15:51:43

За Откривателите не съм чувал, може и да я потърся... Но все пак това е само книга, написана от някой. Според някои други смешни книги, написани от някой, целия човешки род тръгва от Македония, според други от Турция, даже има и такива, според които тръгва от България... Така че не знам доколко може да се вярва на книгите за миналото, вярвам само на неща, които според мен са артефакти, показани и доказани от учените. Може би ще повярвам и на тази книга, не знам, но първо ще трябва да я видя... Не съм казал, че древните не са били способни да направят такива големи структури - имах предвид, че това най-вероятно е станало с помощта на друг разум... Т.е. специално със знанията на Египет ми се вижда абсолютно невероятно да може да се построи такова нещо! Но все пак се предполага, че пирамидите са много по-стари от египтяните, така че май наистина никой не знае кой точно ги е строил и как... Всъщност тази тема е още по-откачена дори от извънземните! Не знам дали си чувал за "Забранената археология", има една такава книга... Ето ти малко извадки от нея: http://www.xnetbg.com/new/40/115/298-0-q- Тези находки са факт, само че никой не знае как да ги обясни... Както и намерените в Пакистан (май беше там) останки от разрушени градове, в които има скелети и разрушения точно копие на разрушенията, които се получават при ядрен взрив. А същите тези скелети и досега излъчват радиация в много големи количества.. Т.е. предполага се, че някаква много древна цивилизация е изчезнала в резултат на ядрена война... Има и намерени камъни с гравирани на тях животни, подобни на динозаври... Както и хора, които ги ловуват... Така че, колкото и откачено да звучи, най-вероятно е имало някаква много стара цивилизация, която е била доста напред с материала. Луда работа, но бъдещето ще покаже!

#20 Kai 02.05.2011 в 15:54:05

Здравейте, земляни! Невероятна е вашата раса. От една страна държите са сте единствени и неповторими в цялата Вселена. От друга обаче не искате да сте сами. Ееее нема угодия От това най-засегнати сме ние, извънземните, както обичате да ни наричате. Замисляли ли сте се в какво сте ни превърнали? Някой от пишещите тук скоро гледал ли е "Star Wars" или "Star Trek", или някоя подобна простотия по наш адрес? А може би е гледал или чел някое високо научно произведение, което обяснява какви ли не странни събития с наша намеса. Строили сме пирамиди ... И защо? Сигурно имаме някакви странни култове ... Или ... Или не Ние сме твърде развити, за да имаме каквито и да било култове. Така е! Може би Знаете ли, мили земляни, кое е най-интересно в нашите отношения? Най-интересно е, че отдавна сте ни надушили, но предпочитате да не ни виждате и да ни оставите в сферата на фантастичното. Предпочитате да гледате "Star Trek", да се възхищавате на вулканците, а след това да си казвате "Те такова животно нема! " На нас пък ни е все едно. Далеч по-удобно се съжителства с вас като не ни виждате. Така поне няма да ни сподели съдбата на приказните герои и на личностите, свързани с която и да е религия. А относно пирамидите, праисторическото изкуство и други "наши следи" ще ви споделя все някога. Веднага щом узреете за тях.

Новините

Най-четените