Webcafe

Журналистиката "Ето я..."

Красимир ГрозевКрасимир Грозев
09.05.2018, 14:09 (обновена 15.05.2018, 21:30)
лешоядът

Снимка: © Nightcrawler

Некрофилската воайорщина реализира трафик - няма две мнения по въпроса. И не само, че реализира трафик, но е и безкрайно по-лесна за производство. За колко време ще се изровят снимки на покойниците или пострадалите? 5 минути? По-бързо?

„Ето я убитата...", „Ето го загиналия...", „Вижте жертвите..."

Всички сме попадали на подобни заглавия, а вероятно сме се и изкушавали да цъкнем на тях. В малките спретнати дописки неизменно откриваме снимки на усмихнати хора, които по правило са сполетeни от жестока съдба - убийство, автомобилна катастрофа, битов инцидент.

Понякога под снимките пише „фейсбук" (с малка буква), но така или иначе е ясно откъде са изкопани те - от публичните части на профилите на жертвите в социалната мрежа.

Ако може да използваме модерните термини - жертвите са виктимизирани отново. Веднъж са претърпели трагичен инцидент или престъпление, а втори път минават през некрофилската воайорщина на масовата публика. А смъртта и трагедиите провокират още и още кликове.

Една от последните публикации от серията „Ето я..." е от вторник. Поредна битова трагедия - мъж опитва да убие бившата си жена (за щастие неуспешно), след което опита да се самоубие. „Ето я фаталната Лили, която бившият й мъж едва не уби в Св. Влас", тръби сайтът на един от малкото останали всекидневници. Репортажът си има даже автор, а броячът показва над 100 000 прочитания.

„Ето я..." е на върха на класацията за най-голям читателски интерес.

„Кон ритна дете, то умря в болницата" е на второ място, а на трето по четения - „Поредна българска жертва на остров Крит" (гарнирано, разбира се, със снимка на жертвата от Facebook).

Да, некрофилската воайорщина реализира трафик - няма две мнения по въпроса. И не само, че реализира трафик, но е и безкрайно по-лесна за писане. За колко време ще се изровят снимки на покойниците или пострадалите? 5 минути? По-бързо?

А колко време ще отнеме на един репортер да провери дали жертвата на домашно насилие случайно не се е сблъскала десетки пъти със стената от бездушие в МВР, преди да бъде осакатена от насилника си? Ден - два, може би.

Медийната машина трябва да се захранва с публикации, а време за качествени разследвания няма.

За времето, за което журналист ще провери дали поредната фатална катастрофа е в резултат на дежурното оправдание „несъобразена скорост", или е причинена от некачествен ремонт в нелегален сервиз, същият журналист ще натряска поне 10 дописки, пълни с битови трагедии, лични драми или галерии с ваканционни снимки на поредното загинало в пътен инцидент семейство.

А и трябва да сме честни - публиката иска кръв и смърт, красиви и усмихнати хора, които внезапно са станали жертва на нещо отвратително. Все материал, който да ни държи в онази сладка скованост на ужас и задоволство - да чукнем на дърво, да кажем „Пази Боже" и да си налеем една ракия, която да прокара доброто чувство, че не над нас се е изсипало поредното нещастие. Докато не се превърнем в следващите главни герои на "Ето я..." журналистиката.

Oще: ето я  журналистика  журналистически разследвания  катастрофа  публика  сензации 


Още от Кофеин

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

4 Mile Manolov | 18.05.201800:31

бтв разговора беше в трамвай номер 9. сутринта към 8 подпийнали Усмивка
Има някаква вероятност да не сме се разбрали
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

3 Mile Manolov | 18.05.201800:28

В един от разговорите с редактор го питах що ползват "ужас", "шок" и етк/ и отговора беше готин.
Просто тая седмица са шок и ужас... другата седмица на работа е "потрес"
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

2 deowin | 09.05.201819:34

>Некрофилската воайорщина реализира трафик

Трафик реализира също и използването на напълно неуместни и некоректни, но пък гръмки и шокиращи думи и фрази.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 17.04.2012, 22:55

1 daysydogy | 09.05.201818:22

Небезивестният комсомолски секретар на в. „Отечествен фронт“ и основател на „24 часа“ петьо блъсков (каква фамилия само!!!) наредил да се публикуват поне по 3 (три) кошмарни материала във всеки брой на вестника, които да втрисат читателя!!! А помните ли гаврата с литературния български език в т.н. „часовите“ вестници!?!? В „зората на свободните демократични“ медии в БълХария...
   

оценка

+1 -0