Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Порцеланови приказки около масата

12 правила за красива маса и един невероятен сет VIVO by Villeroy & Boch благодарение на BILLA Снимка: Unsplash
12 правила за красива маса и един невероятен сет VIVO by Villeroy & Boch благодарение на BILLA

Порцеланът e официалната дреха на масата. Висококачественият порцелан пък е нещо като стопроцентовата, естествена, ръчно изработена коприна - елегантността му е присъща.

В миналото да притежава скъп и красив порцеланов сет за едно семейство е било маркер за неговия вкус и състоятелност. Днес изработените от този материал семейни сервизи продължават да се предават от поколение на поколение, не само като скъпо наследство, но и като добро капиталовложение, тъй като с времето цената му се покачва.

Инвестиция "Порцелан"

Затова защо точно днес например да не направите своето порцеланово капиталовложение за дома и семейството си? Още повече, че до 22 август имате реалната възможност да се сдобиете с красив сет VIVO с различни предназначения, произведен от VILLEROY & BOCH - една от световноизвестните марки за порцеланови и керамични продукти с неоспоримо качество.

За да ви дам ориентир за какво ниво говорим, нека уточня, че компанията е на пазара от 1748 година и оттогава произвежда истински порцеланови шедьоври с най-различен дизайн и форми.

Съвсем заслужено това качество струва скъпо, но добрата новина е, че само сега чрез специалната кампания на верига магазини BILLA можете да купите своя сет VIVO на половин цена.

Операция BILLA VIVO by Villeroy & Boch

Ако пазарувате в който и да е магазин BILLA в страната, за всеки 10 лева от направената от вас сметка, на касата ще получите по 1 промоточка. Събирате ги в малка картонена книжка, а накрая цялата "колекция" от лоялната кампания ви дава правото да закупите своя избран сет от серията VIVO by Villeroy & Boch с 50% отстъпка.

Промо точките могат да се събират до 22 август и да бъдат използвани до 05.09.2018 г. или до изчерпване на количествата. Серията, от която можете да избирате чаши за кафе или чаши за чай, десертни чинийки, двойни сетове от чинии за основно сервиране и купички, се нарича Flower Meadow и следва изчистената модерна линия на марката с лек намек за неотмираща класика.

Всички продукти са изработени от твърд порцелан и са изпечени при температура от 1400 °C, така че са здраво закалени и високозащитени от поява на пукнатини. Можете да разгледате продуктите тук.

Действие "Красива маса"

Качественият порцелан никога не губи красотата си, но тя най-добре се преживява там, където порцелановият сервиз е в действие - на масата. Затова ви представям няколко основни правила при подреждането на елегантна маса, около която да посрещате красиви събития с любими хора.

1. Ако притежавате особено красива, забележителна с дизайна си маса, можете да не използвате покривка. Тогава заложете на сервизни подложки от качествени и естествени материали - най-вече лен или памук.

Това, с което ще покриете масата (или части от нея) трябва да кореспондира по цвят със сервиза, който ще използвате, както и с общия цветови тон на дома, повода и сезона. В случай, че използвате някой от сетовете на серията Flower Meadow, можете да заложите например на бялото и бежовото и меките нюанси на лилаво, зелено и розово, тъй като те са основни в нея.

2. Заредете масата с чинии, като, ако нямате за бподложка такава, която да оставите от началото до края на вечерта пред всеки гост, за да сервирате останалите върху нея, просто сложете чинията за основно и върху нея тази за предястието.

3. Салфетката стои отляво, под вилицата. Ако сте решили обаче да се заиграете с нейната форма или ползвате пръстен, можете спокойно да я поставите и върху чиниите.

4. Колкото по-официално е събитието, толкова по-висок клас са приборите и чиниите, които използвате. На скъпия порцелан стоят добре сребърни, посребрени или дизайнерски прибори. Салатите и ястията в плата могат да се сервират и в единични, особено ценни и артистични съдове, които могат да нямат нищо общо с основния сервизен комплект.

5. Да припомним класическото правило за редене на посудата - вилиците стоят отляво, ножовете са отдясно, поставени с режещия ръб навътре към чинията, лъжицата за супа също е отдясно, а десертните прибори се редят или над чинията така, че да са удобни за хващане със съответната ръка (например дръжката на виличката за торта трябва да сочи наляво) или се сервират допълнително преди десерта.

Приборите, които ще се ползват първи, се поставят най-отвън от двете страни на чинията. Останалите следват реда на поднасяне на ястията нататък.

6. Най-дребни от приборите за основните курсове преди десерта са тези за предястието. Приборите за основното ястие са най-големи и те обикновено стоят най-близо до чинията, тъй като основното ястие се сервира последно.

В Западна Европа обаче може да се сервира салата като дижестив след основното ястие, така че около сета ви може да има и още една двойка вилица и нож за нея. Имайте предвид също, че не на всяка вилица съответства нож, така че ако предястието не предполага такъв, може отляво да има и просто една красива, но самотна вилица...

Не забравяйте и че приборите за риба са специални - ножът е плосък и няма резци, тъй като той служи само за отстраняване на кожата и оформяне на хапката, а вилицата е с три зъба.

7. Чашите стоят над ножовете и също следват реда на сервиране на питиетата - най-вдясно е чашата за аперитив, следва я тази за бяло вино, след нея идва тази за червено, после чашата за шампанско (ако ще има такова). Най-навътре е чашата за безалкохолно, защото се предполага, че него ще пием по време на цялата вечеря.

8. Хлябът и водата са нещата, които се сервират първи от уважение към тяхното значение. Във висококласните ресторанти се сервира специална чинийка за хляб отляво, малко над основната чиния. Разбира се, у дома можете просто да го сложите в красив панер.

Хлябът се пипа с ръце, като от него се откъсват залчета, които могат да се мажат със специално поднесено ножче за масло или друг вид апетитка.

9. Внимавайте с украсата на масата! Залагайте на сезонната такава като не прекалявате с обемните предмети, колкото и красиви да са те. Ако в началото сте я отрупали с най-различни икебани, статуетки и аксесоари, махнете най-големите от тях, когато започнете да сервирате.

10. За висококласен обяд или вечеря на масата се слагат само платнени салфетки. Не се слагат също клечки за зъби и т.нар. комплексен прибор с оливерник и оцетник. Когато събитието е в дома ви, съветвам ви обаче да оставите и красиви хартиени салфетки близо до гостите си. Що се отнася до зехтина и балсамикото, дръжте ги някъде наблизо и ги поднасяйте при нужда.

11. Ароматните свещи са хубаво нещо, но не и когато се храним, защото нарушават удоволствието от уханието на ястията. Тях оставете за времето на първото питие, когато все още не сте седнали на масата. На трапезата подходящите свещи са безароматните.

12. И малко базисни правила за етикета на хранене: Салфетката стои поставена на скута, а когато се наложи да станем, я поставяме отляво, където принципно следва да стои. Никога не я премятаме през облегалката на стола. Веднъж вдигнати от мястото си, приборите не трябва да докосват отново покривката, затова, когато почивате, слагайте ги вътре в чинията под широк ъгъл, в горната й част.

Когато приключите с блюдото, дайте знак за това, като поставите ножа и вилицата успоредно един на друг в чинията. В Европа не даваме оценка на храната като поставяме приборите си по определен начин, защото тук оценяваме усилието, а не резултата. На масата опитваме да водим разговор с всички около нея или поне с тези, които са най-близо до нас.

И разбира се, говорим само за хубави неща, които носят настроение на всички и превръщат събитието празник.

 

Най-четените