Стръмните хълмове на северната италианска провинция Тревизо са ваяни от природата векове наред, за да се превърнат в онова, което са днес: свещена земя за лозарите в Италия.
Те са създадени първоначално от морските и езерните легла, а след това и от ледниците, заради които там почвата е дълбока, а в състава ѝ влизат скали, пясък и много глина. Склоновете с южно изложение, окъпани в слънчева светлина, нямаше обаче да са същите, ако трудът на хората там не ги беше дооформил.
Точно сред тези пейзажи Назарено Пола кара велосипеда си през 60-те години. По онова време той е професионален състезател по колоездене, но започва все по-често да се интересува и от работата на онези, които обгрижват безкрайните лозя в Италия.
Така Пола започва да черпи знания за дългия процес, който завършва с чашата хубаво вино, и научава първия си урок: трябва да откриеш земята, която ражда добрия му вкус.
Какво е Просеко
Както при класическото шампанско, просекото преминава през две ферментации: първата, алкохолната ферментация, е една и съща и в двата случая, за разлика от втората, която в случая с този метод се случва в общи неръждаеми метални съдове, вместо в бутилка. Бутилира се под високо налягане. Просеко означава и географско име, и сорт грозде (синоним на Глера), и тип вино.
Пола обаче има късмета вече да я е виждал и през 1984 г. се установява със семейството си сред хълмовете на Валдобиадене, най-престижното място за производство на висококачествено просеко в района*.
Там създава своята изба "Андреола" и отваря нова страница във винената история на района. За разлика от безличните и скучни плодови вина от Тревизо или от равнинните райони, вината от "невъзможните" лозя на Валдобиадене имат характер, сила, свежест и неповторима ароматна сложност.
Бързо обаче Пола научава и втория си урок - доброто просеко изисква внимателен, изтощителен и ежедневен ръчен труд по полегатите хълмове, отрупани с лозя. Труд, който заради сложния терен и необходимите усилия може да бъде определен като "героичен" и който носи на извършващите го истинско удовлетворение.
Ето защо "Андреола" от 2010 г. насам е част от международната организация Cervim. Тя събира под шапката си всички производители, които се занимават с "Героично лозарство" - тоест онези, които работят на терени с наклон над 30%, а системите им за лозарство стъпват на тераси и стълби.
Но освен терена, за вкуса на виното има принос и климатът - във Валдобиадене той е умерен, а гроздето изсъхва бързо поради постоянната вентилация след честите летни дъждове, южното изложение, надморската височина между 100 и 500 м., както и добрия диапазон в температурите.
А всичко това накуп засилва пищното развитие на ароматите, които се събират в чашата просеко.
Това е и идеалното място за сорта "Глера", от който се правят всички вина в Просеко. Той се чувства добре там вече 3 века - напоената почва, стръмните склонове и отдаденият човешки труд му помагат да следва естествения контур на хълмовете.
Неслучайно произведеното в този контекст се нарича "героично". Провинцията винаги е привличала семейства, които последователно и търпеливо са променяли пейзажа, за да се превърне той в онова, което виждаме днес - уникална земя, която ражда и уникално вино.
А техният труд служи за пример. Не е случайно, че днес избата е в ръцете на Стефано Пола - синът на Назарено, който продължава делото на баща си.
Той управлява "Андреола" като продължител на семейната философия и със съзнанието, че най-добрата защита на земите му се крие във вярата, че Prosecco Superiore не е просто продукт, а живо същество: резултат от еволюцията на лозата, нейната приспособимост към терена, климатичното разнообразие, но и факта, че всяко зрънце грозде се бере от човешка ръка.
Стефано е не само собственик, управител, но и основен уайнмейкър и енолог на избата. Той решава да съхрани най-доброто от древните методи, но и въвежда динамиката на съвременните технологии.
Резултатът е така нареченото "тероарно" просеко - гроздето идва само от един масив, бере се рано сутрин на ръка, използват само естествени дрожди, а ферментацията протича при контролирана температура.
По този начин в него се усеща изцяло и "характерът" на Валдобиадене - кремообразният допир върху небцето, както и интензивният плодов, но ненатрапчив аромат, който допълва свежата хармония в чашата.
С него "Андреола" печели и някои от най-престижните награди за вино като Gambero Rosso, Falstaff, Wine Enthusiast, Vinous, Doctor Wine, Bibenda, James Suckling или Vitae AIS.
За радост, просекото е пропътувало и разстоянието от Италия и днес можем да го опитаме и в България, благодарение на вносителите BNK Wines, като го поръчаме от техния онлайн магазин bnkwines.bg.
А отпием ли веднъж от това просеко, ще усетим в него и цялата му героична история.
---
* Просекото от областта Валдобиадене е с най-високия статус, който може да бъде присъден на италианско вино - DOCG (контролирано и гарантирано наименование за произход) и се етикетира като Valdobbiadene DOCG.