Мачът Беларус - България: 5 неща, които трябва да знаете за съперника

Преди няма и десетина години Тодор Батков се изказа за футболната Беларус като за комунистическа сбирщина от трактористи и колхозници, научили по случайност от коя страна се рита топката.

Левски – отборът на устатия адвокат, тъкмо се беше паднал да играе в плейофите за Шампионската лига срещу никому неизвестния отбор БАТЕ Борисов.

Беларуският тим дори не беше от столицата Минск, а от съседен неголям промишлен град, разположен на река Березина. Именно там преди двеста години е била разбита армията на Наполеон, а на великия френски пълководец му се наложило да избяга по най-позорен начин през речните папури, преоблечен във вражески шинел, за да не го пленят…

Две седмици след изявлението си, Тодор Батков, досущ като разгромения Наполеон, се чудеше как точно да се маскира и да изчезне по-скоро от стадиона в град Борисов.

Трактористите и колхозниците от БАТЕ първо спечелиха с 1:0 мача в София, а на реванша храбрият им тим удържа геройски 1:1 и се класира в елитната футболна класа на Европа. А Батков пи една студена вода.

Освен това трябваше да преглътне загубата на едни седем милиона евро, които се полагаха от УЕФА за влизане в групите, само че отидоха в джоба на тима от Беларус. Само година по-късно БАТЕ Борисов отново дойде в Ловеч, опуха Литекс с 4:0 и се класира вместо него в Лига Европа.

Така че на беларусите вече сме им сърбали попарата. Затова Петър Хубчев и момчетата му ще трябва много да внимават в петък вечер, когато отборът на България излиза срещу Беларус на „Борисов Арена” – новия луксозен национален стадион на страната, получила независимост от СССР през 1991 г.

След сензационната победа над Холандия с 2:0 в края на март, сега от националите ни се очаква да дадат всичко от себе си в името на успеха. Евентуална победа ще им даде кураж преди важните мачове с Швеция и Франция, които предстоят наесен в София.

Не, че някой вярва в класирането ни на световното през 2018 г., но поне да играем за честта си.

Какво всъщност представлява футболната Беларус? Вижте в галерията.

Новините

Най-четените