ЕС осъди България за замърсения въздух

Съдът на Европейския съюз осъди България заради неспазване на директивата за качество на въздуха в периода 2007-2014 г.

Българските власти системно не са изпълнявали задълженията си както за годишните, така и за дневните пределно допустими стойности на концентрация на прахови частици в София, Пловдив, Варна и зоните Северна, Югозападна и Югоизточна.

Съдът намира България за виновна за систематично и постоянно превишаване на средноденонощните и средногодишните норми за фини прахови частици (ФПЧ10) на територията на цялата страна, се казва в документа.

Делото беше заведено от страна на Европейската комисия срещу България през септември 2015 г. Българската страна като ответник е подпомагана от представители на Република Полша.

Страната е осъдена да понесе разноските, направени по делото от Европейската комисия.

#1 Nikkor 06.04.2017 в 12:13:43

Ами бравоооооо на ЕС.

#2 pixie 06.04.2017 в 12:32:10

А защо въздухът в България е замърсен, сетиха ли се да се позамислят тия от ЕС? Тук токът е скъп и народът масово се топли с твърдо гориво. Ако не беше така, всички щяха да използват за отопление ток или газ. Колите ни са стари, втора ръка, а не ми се мисли и с какви магически смеси от долнокачествени горива пълним резервоарите им. Много лесно е да критикуваш и наказваш, но не и да търсиш причината за проблемите. Друг е въпросът, че въздухът, дори и мръсен, си е над нашите глави, т.е. наш проблем и не виждам какво ги бърка европейците, че да ни съдят. Сякаш във Франция, примерно, е по-чист. Ама не, все ние да сме на....вани.

Новините

Най-четените