Бащата на Пипи Дългото чорапче вече няма да е негърски крал

Героинята на Астрид Линдгрен Пипи Дългото чорапче ще навърши 70 години през 2015 година. По този повод семейството на Линдгрен, което държи правата върху книгата, ще пусне нов, редактиран вариант, в който бащата на Пипи няма да бъде „негърски крал".

В оригиналния разказ бащата на Пипи Дългото чорапче живее в южните морета, където е негърски крал - понятие, което през последните години е критикувано като расистко.

През април ще бъде публикувано ново издание на книгата и в нея бащата на Пипи ще бъде "крал на Южните морета", съобщи Карин Ниман, дъщерята на Астрид Линдгрен, която заедно с другите членове на семейството има издателски права върху творбите ѝ.

"Решихме да заменим старото описание, защото е обидно. Авторката на "Пипи дългото чорапче не би приела и едно дете да бъде обидено", заяви Ниман. Астрид Линдгрен почина през 2002 г. на 94-годишна възраст. Написани са общо 3 книги за Пипи, първата през 1945 г., които по-късно бяха обединени в една

 

#1 янаки 17.02.2015 в 14:28:10

И на Чудомир му дойде ред да се редактира . Ей на, няколко поколения са го чели ама никой не се е усетил, че е расист, а те покрай него. Както казва г-н Магариди от „Криворазбраната цивилизация: „Прости българи сте, далече сте от цивилиЛИзацията (и от поликоректността на Европата). Не развъди ли цяло стадо от моята телица бе, чер ЦИГАНИНО, и не плюска ли мляко и масло през цялото време? Малчо живееше на края на Парцал махала, до ЦИГАНИТЕ, и ту по чужда работа в полето, ту ратай някъде по градищата, и вкъщи не се прибираше, кажи-речи. При него да идеш, че да се не върнеш! От гробищата да не излезеш гиди, дрипав ЦИГАНИНО! Да запретват ръкави евротрегерите и да поправят класиците!

#2 Verche 17.02.2015 в 14:55:10

Споко! след петдесетина години пак ще редактираме, защото афроамериканец и ром отново ще са нарицателни с негативно отношение... За негрите не знам, но циганина си е циганин.

#3 TheRock 17.02.2015 в 17:14:57

Това е прекалено!!!

#4 TheRock 17.02.2015 в 17:15:40

Това е една от любимите ми книги!!! Никога не съм възприемал нещата по расистки начин!!!

Новините

Най-четените