В шест марки майонеза няма яйца

В шест марки майонеза в България няма яйца. Това показва изследване на Асоциация „Активни потребители".

Освен липсата на яйца в 25% от тестваните марки, в 9 от 16 проби е регистрирано водно съдържание над 60% и наличие на въглехидрати над 20% при 4 продукта.

Освен това повечето майонези съдържат редица Е-та, консерванти, оцветители, нишесте и бета каротен.

Съдържат се съставки като емулгаторите гума гуар (Е412) и гума ксантан (Е415), консерванти и антиоксиданти - бензоат (Е211-213), пропил галат (Е310), калиев сорбат (Е203), нишесте (Е1420 - 1450), оцветители като бета каротен и анато (Е160б).

В България няма изискване и стандарт какво трябва да съдържа майонезата, каза пред bTV Богомил Николов от „Активни потребители". По-късно днес ще бъде публикуван целият доклад на асоциацията.

Наскоро "Активни потребители" представи резултатите от изследване на 36 марки сирене на пазара и откри непълно етикетиране, добавяне на немлечни мазнини, високо водно съдържание, ниска зрялост и твърде ниско ниво на съдържанието на протеини.

#1 angelvarna 13.06.2016 в 10:49:30

Напишете поне кои са тези марки

#2 белоризецплах 13.06.2016 в 13:04:54

Кои?!Нали е доказуемо?

#3 Dox 13.06.2016 в 18:49:27

Е как да ги напишат! Няма да ги напишат, защото частникът е светая-светих. Трябва да бъде пазен с всички средства и да му се прощава всичко. Как така ще го напишат?! Нали утре хората ще спрат да купуват боклуците му и .... той ще фалира, горкичкият многострадалник! Интересно - нали според апологетите на пазарния фундаментализъм "пазарът" се саморегулирал. Ако наистина беше така, тогава т.нар. "пазар" би трябвало отдавна да ги е изхвърлил тия измекяри /пардон - "честни" частници!/. Ма ..... карай бе - да живее демокрацията и пазара!!!

#4 vanko 13.06.2016 в 19:16:59

Ами, „Активни потребители" си имат сайт. Отнема много по-малко усилия да влезеш в сайта, отколкото да пишеш глупости... Който наистина се интересува го знае.

#5 Шрайка 13.06.2016 в 19:17:48

Проверете на сайта на направилите изследването. Там си има имена на фирми: http://aktivnipotrebiteli.bg/%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82/154/%D0%A2%D0%95%D0%A1%D0%A2-%D0%9C%D0%B0%D0%B9%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D0%B7%D0%B0-(2016)

#7 Dox 13.06.2016 в 22:09:02

Аз не знам дали пиша глупости, но не мога да разбера едно - защо човек, който произвежда и пуска на пазара подобен продукт, т.е., съвсем умишлено и съзнателно извършва престъпление, не трябва да бъде обявен публично за престъпник? За какви сайтове ми бленува един лумпен по-долу? Информацията за това не случайно е по такива малко изнестни сайтчета. А и колко са хората, най-вече в провинцията, които могат да си позволят компютър и интернет? Такъв "частник" трябва да бъде обявен публично по всички телевизии. След това да му бъде конфискувано цялото имущество - пари, машини, материали и пр. и да бъде обявено за публична продан. С част от парите да се платят заплатите и всички дължими на работниците обезщетения /с изключение може би на технолозите/. А т.нар. "частник" да бъде осъден на минимум 6 години затвор и полагане на обществено полезен труд, като му бъде забранено да се занимава повече с частен бизнес. Това, естествено, у нас вече няма как да се случи. Късно е. За да се случи, е необходимо във всеки един момент държавата да е по-силна от който и да било частник. Нещо, което направи Китай и което от 10-на години се опитва да направи и Русия. За това е и тоя вой от западните корпорации и западните държави, които отдавна са вече само техни лобисти. А пропо ..... след седмица-две дали пак ще трябва да влизам в това сайтче? И дали пак ще има резултати от нови тестове? Защото за нашите "частници" всяко чудо е за три дни. И после керванът пак си върви. А, на сайтчето има и коментари. Един беше задал интересен въпрос - а нямате ли резултати и от тестове на някои вносни марки? Което пък провокира у мен следния въпрос: При тези нива на корупция и всепроникващ лобизъм, продиктувани от вярата в мантрата за "все по-малко държава" и "колкото по-малко държава, толкова по-добре" - можем ли въобще да бъдем сигурни в някакви си там, "тестове".

#8 pixie 13.06.2016 в 22:42:13

Значи, има два варианта, тъй като няма да разберем кои точно са марките майонеза, която е нищо друго, освен шедьовър на химията. Вариант 1: правим си домашна майонеза, половин доза, да я изядем преди да се развали. Вариант 2 (криещ риск): купуваме вносна, двойно по-скъпа майонеза, в която, според етикета, почти няма консерванти, гуми и оцветители, и за която вярваме, че е така, предвид цената. А може и да не си купуваме често майонеза, защото не е особено здравословна и от нея се пълнее.

#9 deowin 13.06.2016 в 22:43:47

>"пазарът" се саморегулирал. Ако наистина беше така Капитализъм working as intended - когато българският потребител купува боклуци, защото са евтини, без да се интересува от качеството, то българският производител предлага точно това. В случая работата на контролния орган се противопоставя на този механизъм, според който пазарът естествено се нагажда към това на глупавите, безхаберни потребители да се предлагат подобаващи стоки. Ако не е контролният орган, който да каже, че в сиренето трябва да има мляко, то според изискванията, предпочитанията, вкуса и разума на българския потребител най-оптимално е да му се предлага евтини заместители. А престъпление би имало ако съставките на продукта не съответстваха на изброените на етикета. Ако на етикета пише "съдържание: семенна течност от коч" и потребителят Dox възнегодува, след като години наред е ял такава майонеза без да обръща внимание на етикета, и чак сега някаква комисия отсъжда, че тази съставка не е подходяща за майонеза, то престъплението е единствено чутовна глупост от страна на потребителя Dox, което - спокойно, Dox - дори не е наказуемо. За съжаление.

#10 Dox 13.06.2016 в 23:31:03

Чудя се, това, написаното под номер 9 - някакъв нескопосан опит за хумор ли е? Сериозно ли е? !!!!!!!! Нищо чудно и да е сериозно - до такава степен вече безнадеждно извратен мозък и липса на всякаква представа за морал не може да е резултат на друго, освен на безрезервно приемане и фанатична вяра в т.нар. "евроатлантически" /или какви бяха там/ "ценности". Значи, според Свинския този, който съзнателно извършва измама не е виновен по презумпция. Виновен е този, който се хване на измамата. А това, че той е по-беден и все пак е готов да си плати /забележете - не да открадне, а да си плати/ по-евтин продукт - също е виновен. Е защо? Ами - така! Свински, по едно време ми хрумна да не би в САЩ да учиш за адвокат. Но дори и американски адвокат не би могъл да е такъв изрод, честно и без извинения!

#12 deowin 13.06.2016 в 23:53:26

Абе Dox, аз може да не знам точно какъв съм и що съм, ама за едно нещо съм доста сигурен - че не ям майонеза със семенна течност от коч, и ако случайно си купех такава, нямаше после да се чудя кого да обвиня в "престъплението", че е успял да ми я продаде, щото знам, че за моята собствена глупост съм си виновен единствено аз. Апропо, погледни все пак на етикета на евтините марципанени вафли, дето ги обичаш, дали тоя "марципан" не е случайно с.. хм.. животински произход и отпадъчен характер.

#13 deowin 14.06.2016 в 00:13:19

>Защо е задължително в майонезата да има яйца? Именно. Има си етикет, ако съдържанието е обозначено правилно и пълно, то производителят има право да ръгне вътре каквото си иска, а потребителят трябва да чете и да си избере. Това е и целта на етикета. Така работи пазарният механизъм - търсене/предлагане в условия на (максимална) информираност. >би ме притеснило необозначеното .. каквото и да било. Ако не е правилно обозначено, тогава следва да говорим за нарушение, глоби и т.н. Това, което приемам за резонно да правят комисии за защита на потребителите, е да регламентират кои продукти могат да се наричат с това и онова име, и то просто като услуга на мързеливия/безхаберния потребител - вид shortcut, който му спестява труда да чете етикети и прочие. Принципно, обаче, не виждам изконна необходимост да се регламентира, че майонезата трябвало да съдържа яйца, стига потребителят да е напълно и коректно информиран за съдържанието на продукта, който производителят е решил да нарече "майонеза". А и не е кой знае колко добро решение - бай Пешо ще продължи да си купува възможно най-евтината пиячка по левче за три литра, независимо дали се казва "вино" или "винен продукт", точно както Dox ще продължи да си купува най-евтината майонеза, независимо дали се казва "майонеза" или "семеннотечностна слуз (коч)".

#14 Dox 14.06.2016 в 00:17:35

Свински, Как са кокошките? Снасят ли? Питам, щото единственият начин да си сигурен /та даже и "доста"/, че не ядеш майонеза със семенна течност от коч, е да гледаш кокошки и от яйцата да си правиш майонеза. Ма до колкото ми е известно, ти не си такъв човек, нали. Ей, ти да не би да си купуваш яйцата от магазина и от тях да правиш майонеза? Ако е така, доста ли си сигурен, че това са истински яйца? Да не се окаже, че това са яйца именно от кочове - генетично модифицирани, имам пред вид? И това спокойно може и да не го пише на етикета - просто към настоящия момент и специално за тези случаи законодателството не го изисква. А? Свински, ти най-добре си знаеш, но аз нещо не мога да се освободя от съмнението, че до сега не си погълнал стотици литри семенна течност /при това не само от коч/, опаковани подходящо, разбира се.

#16 Rodrigo Diaz de Vivar 14.06.2016 в 10:24:26

Я, прасето какви задълбочени познания има върху спермата... Явно е правил достатъчно анализи. Органолептични. Вкус, цвят, аромат...

#17 паяка 14.06.2016 в 13:03:13

В майонезата трябва да има яйца, щото тя е яйчен продукт, подправен с горчица, лимон и други . Ако няма яйца, значи не е майонеза. И етикетът лъже за продукта още от заглавието в този случай. Както сиренето е от мляко, иначе е имитация. Както шоколадът е от какао.

#20 Rodrigo Diaz de Vivar 15.06.2016 в 01:27:08

Palma Kaktusova Ами, не! Майонезата е смес от няколко продукта, единият от които е яйце. По същата логика може да се твърди, че е и слънчогледов продукт... Вземи се гръмни! Няма ли яйца, не е майонеза. Има точно определение какво точно е задължителното съдържание на продукт етикетиран, като майонеза, и то е: яйца, растително масло, оцет, сол. Без яйца не е майонеза. Дефиницията на FDA [Food and Drug Administration] е недвусмислена. Специално е уточнено. За вегани и потребители алергични към яйца, да не се бъркат. Може да е изписано по какъвто и да е начин, но не и майонеза. Това какво на теб ти се върти в недоучения мозък е без значение. Това и за прасето важи, да прочете.

Новините

Най-четените