Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Кунчев: Ресторантите са проблем, когато ударим три ракии

Кунчев: Ресторантите са проблем, когато ударим три ракии Снимка: БГНЕС

"Ресторантите стават проблем, когато ударим три ракии и дойде певицата" - това заявява донякъде на шега главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

В свое интервю за "Свободна Европа" той посочва, че е на "особено мнение" за намерението част от заведенията да отворят на 1 март, въпреки новия ръст в заболеваемостта.

Ако се спазват определени условия - ресторантите не са чак толкова опасни, убеден е Кунчев.

Той подчертава, че заведенията за обществено хранене не са проблем, когато масите са на 2 метра отстояние, сяда се, консумира се и след това клиентите си отиват. Проблем е обаче, когато след 23 часа заради употреба на алкохол посетителите започват да пренебрегват мерките, допълва Кунчев.

Премиерът Бойко Борисов също засега смята, че на 1 март ресторантите отново ще отворят врати. Министър-председателят заяви пред БНТ, че се разчита хората да взимат информирани решения, преди да решат дали ще отидат на заведение. "Никого не задължаваме", беше лаконичен Борисов.

Ресторантьорите обаче са с противоречиви мнения относно намеренията за повторното отваряне.

Представителите на съсловните организации се опасяват, че ще им бъде позволено да работят, но едва след няколко седмици отново ще бъдат принудени да затворят заради ръста на заболеваемостта.

Председателят на Българската асоциация на заведенията - Ричард Алибегов - изказва надежда, че ресторантите ще заработят от началото на март, но държи да отбележи, че това ще е "много скъпо начинание" след дългата неколкомесечна пауза. Мнозина са и освободили персонала си и тепърва трябва да набират хора.

Зам.-председателят на Българската хотелска и ресторантьорска организация - Атанас Димитров - също заяви, че не желае хотелите и ресторантите да бъдат отваряни за по няколко дена. По негово мнение възстановяването на бранша не само в български, но и в световен мащаб ще отнеме поне пет години.

"Няма да има ескалация на броя заразени при отварянето на ресторантите", смята Димитров.

В нито един ресторант и хотел няма доказано огнище на коронавирус, казва още той пред БНТ. Той е категоричен, че при отварянето ще се спазят всички необходими мерки.

Най-четените