Данък "Хлапе"

Собствениците на ресторант в Италия забраниха в него да влизат деца до 5 години, защото са „малък неконтролируем ужас". Собствениците на ресторант в Стара Загора сложиха такса от минимум 20 лева върху сметката, ако детето ви „играе" в ресторанта, който няма детски кът.

Италианските кръчмари са гадни и категорични - старозагорските са гадни и алчни.

Италианските са болезнено откровени и не ви искат парите, ако ще вечеряте с досадните си хлапенца - старозагорските са селски хитреци, които хем не спестяват на клиентите си крясъците, рева и досадното топуркане на малки крачета, хем цакат отгоре „наглите родители", позволили си да хапнат с цялото семейство.

Тъй като се оказва, че децата в Стара Загора са обложени с акциз като цигарите и алкохола, предлагам на родителите-посетители на въпросната кръчма при влизането в нея да слагат на хлапетата си лепенки на челата с предупредителни надписи „Аз вредя на вас и на другите около вас" или „Аз съм Пепи на 5 и причинявам инсулт и безплодие".

Няма да им се размине надценката, но поне на собствениците може и да им стане тъпо от собствената им простотия.

Освен това предлагам и други групи българи да бъдат облагани с акциз от предприемчивите старозагорски ресторантьори.

Ако отидете на ресторант с роднина или познат пенсионер, дължите минимум 20 лева отгоре върху сметката, защото видът на пенионера напомня на останалите посетители, че старостта е неизбежна и това ги депресира.

Ако излезете на заведение с млада и красива жена, дължите такса „секси гадже" от поне 50 лева, защото явно имате пари и потискате останалите в кръчмата със симпатични, но похабени вече съпруги. Особено - потискате тези без никаква половинка.

Ако вечеряте с тийнейджър, дължите 30 лева, защото пъпките не са приятна гледка за вечеря.

Пицата е за ядене, не е за гледане, както би казал всеки злобен осмокласник.

Ако, не дай си Боже, ви придружава някой известен, сметката автоматично се удвоява, понеже намалявате оборота на заведението - останалите зяпат звездата, вместо да ядат повече и да поръчват повече.

А ако сте от Стара Загора и изобщо никога не сте стъпвали във въпросния ресторант, намирам за удачно 5 процента от заплатата ви директно да отиват в месечния му оборот, щото какви патриоти и старозагорци сте вие, ако не подпомагате единствените бизнес-новатори в родния ви град!?

#1 rare case 22.01.2016 в 09:58:10

Твърде крайно и твърде тъпо!

#2 jens xp 22.01.2016 в 10:35:25

А за тъпи журналистки какъв е данъкът?

#3 partci 22.01.2016 в 11:30:01

@jens xp - данъкът са е такива скопеняци като теб.

#4 bludniq_sin 22.01.2016 в 11:40:37

Глупаво решение на ресторанта - чисто имиджово ще им изиграе лоша шега. Това не променя факта, че когато хората отиват на ресторант те плащат не само защото някой друг им готви и обслужва, но и за атмосферата в заведението. Неконтрлолируеми тичащи и пищящи дечица отнемат едно от удоволствията на ресторанта - да се храня на спокойствие, в добра компания и например да слушам лека приятна музика (не говоря за кръчми и механи). Оставя лошо усещане в мен като клиент и подсъзнателно ме отказва да посещавам това място отново - макар ресторантът и персоналът да нямат пряка вина за разваленото ми настроение. Дечицата са чудесно нещо и щастие за родителите си, но за да бъдат заведени на определени места се изисква те да са възпитани да се държат подобаващо там, а от родителите им се изисква да ги контролират за да не пречат на околните. Ако родителите нямат желание да сторят това или възможност (липса на родителски авторитет) мисля, че е редно сами да напуснат заведението или персоналът да ги покани да го сторят. Мен като клиент по никакъв начин не ме удовлетворява факта, че родителят може да няма проблем да извади от джоба и да плати въпросната глоба/такса или както там го наричат.

#5 Мунчо 22.01.2016 в 12:26:49

Бе, какъв е този зор да се ходи точно в тия кръчми? Не искат деца, значи не ходиш там и готово. Аз у нас не пускам цигани, така че от какъв зор ще държите сметка на човека на кого разрешава и не разрешава да влиза в НЕГОВИЯ си ресторант?!

#7 Verche 22.01.2016 в 13:36:52

Не е въпросът с деца или без, друг е проблема: самите родители и начинът, по който възпитават децата си. Моето дете определено прави разликата между детска площадка и ресторант и знае къде какво се прави. Един отговорен родител ще знае кога, къде и с кого да отиде. Ако искам да отида на кръчма или на официална вечеря няма да взема детето си с мен, защото не му е там мястото. То самото също ще се измъчва. Лошото е, че никога на пръв поглед по външността не можеш да разбереш кои родители възпитават децата си и кои ги неглижират... Кучето ми е по-възпитано от разни съседи и децата им...

#8 jens xp 22.01.2016 в 14:34:15

номер 3, неграмотнико, научи се първо на правопис, после се обаждай от клозета!

#9 erzsebet 22.01.2016 в 15:31:09

Наистина е тъпо да има такса "деца", но тази статийка е с добро начало и безумно продължение Темата за възпитанието е изчерпана в по-долните коментари, мога само да кимам в съгласие. Ако не искам в ресторанта ми да идват деца, старци, прошляци, кучета, зайци, вегани или нацисти, просто ще лепна съответните условия още на вратата. И на сайта ще го пише. Още нямаме деца и като ходим на почивка, предпочитаме хотели, в чиито сайтове изрично пише че не приемат деца. Да си почиваме докато можем. Обаче като си отчуваме челяд, ще си я мъкнем с нас почти навсякъде, и ще се съобразяваме с типа заведения и ресторанти. Примерно кръчмета с детски кът - колкото щеш. Или хотели с катерушки и пързалки в двора Естествено, ще положим всички усилия отрочетата да не врещят като обезумели. Липсата на възпитание може да им съсипе целия живот, чак до старини, затова трябва да се действа отрано.

#10 mima 22.01.2016 в 17:25:51

Нямам нищо против да има заведения, в които децата са нежелани, но това да е обозначено ясно още на входа. Ако седна, съблека отрочето и успея да го инсталирам на стола и чак тогава прочета, че дължа 20лв или повече ще побеснея. Определено не бих платила и стотинка от тази глоба на собственика, нека да си вика полиция и да доказва, че е имало детска игра.

Новините

Най-четените