С двата крака върху мината

В първия ден от първата седмица на предизборната кампания Нова ТВ направи един доста хитър, но и спорен ход: предизвика на дебат двамата (предполагаеми) фаворити на президентските избори - Цецка Цачева и Румен Радев.

За разлика от всички останали случаи, сега предизвикателството беше публично, без тягостни и мъчни преговори с незнайните "фактори" от предизборните щабове. С ултиматума на националния ефир.

И този ход си има логика: Когато поканата за дебат е отправена открито и с предизвестие, няма начин кандидатът да се престори на недоразбрал. "Часът и мястото на срещата са известни".

Няма начин и да се оправдава, че "не е длъжен" да се яви, защото има неотложни ангажименти с предизборното си турне в Полски Тръмбеш, например. Точно сега всяка скатавка и всеки гаф се наказват. На война като на война.

Нататък историята е известна: Румен Радев стъпи с двата крака върху медийната мина, а Цецка Цачева се обзаведе с безплатни и комфортни 30 минути в сутрешния праймтайм при двоен зрителски интерес заради предварителното обещание за "първи президентски дебат".

В централата на ГЕРБ сигурно са отворили шампанското още в 8 ч. сутринта. Доколко в Нова ТВ могат да се гордеят с резултата - това е съвсем отделен въпрос.

Няма друг бизнес като шоуто по време на избори. Да водиш политически спор на живо, не е като да репетираш пред огледалото. Една неуместна реплика може да извади от играта дори най-сигурния победител (справка: ходът с компроматната папка на Петър Стоянов по време на единственото му участие в ТВ дебат през 2001 г.).

Неслучайно 100 милиона души в САЩ гледаха първия челен сблъсък между Клинтън и Тръмп - 90 минути пряк контакт са достатъчни, за да компенсират 365 дни отегчителни повторения на заучени речи, написани от някой друг.

Само че дори тази игра си има правила. Датите, локациите, форматите и водещите на президентските диспути в САЩ се определят една година преди изборите, а не в последния момент.

Теренът не е студиото на нечий сутрешен блок, а са университетски аудитории.

Ефирът е споделен от всички уважаващи себе си медии, а не е борба за "ексклузивитет".

Модераторите на дискусията не са местният Антон Хекимян, а са журналисти с десетилетен опит, рефлекси на хищник и няколко вагона книги разлика с българските си колеги. Само за сравнение: най-младият от четиримата водещи - Андерсън Купър от CNN - е на 49 години.

Нито Клинтън, нито Тръмп си позволяват лукса да бягат от дебати - дори в най-критичния за кампанията си момент. Нито нейната пневмония, нито неговият компроматен срив бяха извинение за отбой от поетия ангажимент.

На този фон - позакъснелите оферти за среща на "неутрален терен" от страна на Румен Радев изглеждат напълно смехотворно. Същото се отнася и за злорадството от страна на ГЕРБ, които не са се явявали на лидерски дебат от... 2009 г.

Кой се смята за недостижим и кой просто го е страх от мечки - няма как да гадаем. А междувременно луфтът се пълни с кебапчетата на Митьо Пищова, мустаците на Жорж Ганчев и висящите дела на Бисер Петното.

#1 vayk 11.10.2016 в 22:24:24

И кой ще ги води тия дебати, бе? Мухльото Хекимян или оня смачкан водещ от "Нова", дето и името му не мога да запомня? В момента не виждам нито един водещ, който може да модерира подобно мероприятие. както правилно е отбелязано в материала. За това се изисква сериозна подготовка и богата култура, каквато нито един от днешните телевизионери не притежава. Колкото и да е куриозно, единствените за които се сещам, че биха стоели адекватно в ролята на модератори са Кеворкян или Сашо Диков.

#2 sim4o 11.10.2016 в 22:59:02

.."И този ход си има логика: Когато поканата за дебат е отправена открито и с предизвестие, няма начин кандидатът да се престори на недоразбрал. "Часът и мястото на срещата са известни". Няма начин и да се оправдава, че "не е длъжен".. ----------------- Toчно не е длъжен! Да се оправят от НОВА! Ако искат - да си поканят Тризначките .. П.П И да ви кажа и за дебатите- аз , ако имам възможност ще си гласувам за Краси каракачанов .. добър, лош .. ама от 20 години говори едно , и то - правилно говори ... и също и не се извърта! Хубаво че всички националисти се обединиха! Бой по сганта седерастка! И ме боли к .. за дебати! Мрете , сган тъпа!

#3 Dox 11.10.2016 в 23:12:56

Вайк, На правилно поставеният от теб въпрос аз се сещам за други двама, които биха могли да модерират подобен телевизионен дебат - това са Тома Томов или Дмитрий Иванов. Или и двамата. Колкото до ГЕРБ и участието им в дебати - някой някога спомня ли си ББ да е участвал в дебат? Не в предаване, а в дебат, където на даден въпрос отговаря не само той ами и негов опонент. Сблъскват се гледните им точки и всеки един ги защитава. Аз не си спомням. До сега, по какъвто и да е повод ББ се явява по телевизията сам. Няма опоненти.

#4 sim4o 12.10.2016 в 00:25:29

vayk | 11.10.2016 22:24 И кой ще ги води тия дебати, бе? Мухльото Хекимян или оня смачкан водещ от "Нова", дето и името му не мога да запомня? .." ------------------- Няма значение, кой ще ги води дебатите, щото нормалното поведение е, след такава "покана" да се не участва! Идиотът, дето Кафенцето му е дало трибуна си мисли, че да се обяви в програмата, на някаква си телевизия примерно 18 часа - дебат е покана някаква, ама е толкова далече от истината .. и като натисне някой телетекст и види, че му е написано името за нещо си - да си счупи краката да бърза .. Нормално е срещата да се договори в подробности , като организаторът се обади на щабовете .. кога, къде, от кой вход да се влезне примерно, удобно ли е на всички страни, нямат ли друг предварителен ангажимент (ми може и да са обещали нещо за същото време и да не искат да лъжат!) ..какъв ще е регламента и т.н. .. бе то в книжките по Корпоративна Култура си пише за организиране на срещи бе .. верно ли сте такива малоумни?! И не е работа на никого, да се емва да разсъждава, каква друга работа имал този или онзи, освен да се завтири към вмирисаните студиа на НОВА? Ми ако иска- ще чете книга, ако иска - ще е на рожден ден , ако пък му се налага - ще е при болната си сестра, ако иска- ще иде в Полски Тръмбеш (както е обещал!) ако иска- ще иде на мач, а може и да му се ходи на по бира с приятели .. не е обещавал нищо, не се е ангажирал! .. той си решава и някакъв малоумник, от негово име да разсъждава е меко казано - нахално! Да се оправя НОВА Телевизия, дето е обявила дебат, а въобще не го е организирала?! П.П Лично аз, не се интересувам и от двамата кандидата .. Но ме подразни малко, тъпоумното разсъждаване на капута за "Часът и мястото на срещата са известни" .. и пълната липса на знания за елементарна култура. П.П И браво на Редакторите на Кафенцето за попадението ... гледам - продължавате да давате трибуна и на най-чудати автори изказващи какви ли не мнения .. Нека им видим акъла ..

#7 conscience 12.10.2016 в 04:04:10

Класическо родно самооплюване, само дето ми е адски трудно да приема 'мериканската политическа реалност като някакъв еталон. Модерната журналистика е пълна пародия.

#9 Dox 12.10.2016 в 08:15:49

Да-а-а, Иване - Боян Трайков! Също не бива да се пропуска. Хубаво си дал този линк към статията. Не знаех, че програма "Хоризонт" е създадена по негова идея.

#11 sim4o 12.10.2016 в 10:40:01

Pavur Pezev | 12.10.2016 09:48 не знам кво точно очаквате от тоя ''дебат''.... що ли ви требе?.." --------------------- Не ни требе никакъв дебат .. Още повече - тия двамата въобще не ни интересуват! За тези ли какдидати, става въпрос ? Познавам ги - единия е много прост! Ама ни требе АДЕКВАТНОСТ, ЕТИКА И ЯСНИ ПРАВИЛА В ОБЩЕСТВОТО И МЕДИИТЕ , корпоративна култура на общуването! Не МОЖЕ да имаме странно и меко казано чудато оценяване на съвсем ясни събития! Не може, някакъв Неадекватник в тъпоумна статия , един път да дава следния пример : .."Датите, локациите, форматите и водещите на президентските диспути в САЩ се определят една година преди изборите, а не в последния момент." Ми да .. така е - това е нормалното .. който организира дебата , постъпва коректно - координира и обсъжда всичко, иначе кандидата ВЪОБЩЕ НЕ МУ Е ДЛЪЖЕН да си губи от времето, та да ходи където тъпанарят е преценил, че би трябвало да присъства! Негово право, негова свобода .. даже, като не се явява, показва КАК уважава личното пространство и свобода на всеки човек ! Да ама щом премине , на българска почва, неадекватникът разсъждава другояче: .."Когато поканата за дебат е отправена открито и с предизвестие, няма начин кандидатът да се престори на недоразбрал. "Часът и мястото на срещата са известни". Няма начин и да се оправдава, че "не е длъжен" да се яви, защото има неотложни ангажименти...." Ми то утре водещ Ник Щайн, ще организира в Кабелна Телевизия Попово (моите уважения и към Ник и към телевизията) - политически дебат , примерно .. .. и разни умници ще се емнат да анализират - що един или друг политически субект не се е явил.. И въобще не му е работа , на кандидата " да се оправдава" , пред някакъв кукуригал- аналлизатор.. ми да е обещавал да се явява? .. да има с него предварителна уговорка? .. да са обсъдени с него подробностите?... ами НАИСТИНА може, да си има друг, предварителен ангажимент за това време - примерно, разбрал се е със сестра си, да са заедно за нещо? И да си оте ..е ангажимента, и да се завтири за НОВА Телевизия, щото програмния редактор, решил да напише в програмата " 11 часа - дебат с участието на .. " Та пука ми за дебата .. ама не ми пука, за липсата на политическа и медийна култура! Реакцията ни, трябваше да е една-единствена .. да оценим НЕКОРЕКТНОСТТА на организаторите .. и до там!

#14 sim4o 12.10.2016 в 12:05:29

Mи и Каракачанов и Трайчо ясни! Трайчо - ясен отвсякъде .. и лобирането му за конкретни интереси .. службата му в Е.Он (или беше ЕВН) и до какво доведоха т.нар "договори за частни дистрибутори на електроенергия" българския народ. Краси пък си го познавам ..и приятели негови знам и знам за него какво ли не ... И ще си гласувам за националистите! По ред причини! .. дошло е, просто , време разделно и нещата са сериозни за България! Та не ми пукат дебатите, и нямам идея да ги гледам .. Но ми се струва, невероятно идиотско току що, ДА СИ ОБЯСНИЛ , как е културата на политическия дебат в САЩ, примерно и че има съгласувания и на мястото, и на времето, и на регламента .. и на темите за дискутиране .. И веднага, след американския пример, да се емнеш да разсъждаваш и да джумолиш .. как е трябвало, някой си, да се завтече към Нова Телевизия (или в моя пример - към телевизията на Ник Щайн) .. щото нещо си, някой бил написал или казал! Ми въобще не е така, а това са си тъпотии! И организаторът на т.нар. "дебат" в случая Нова Телевизия- е нещастник пълен! И пиша , та да коментирам на идиота-автор тъпотиите .. ако всички не мълчим - ще има в обществото ни, в медиите ни , в политическия ни живот .. по-малко смрад от некоректни инсинуации и манипулации .. Така мисля! А дебатите - не съм ги гледал и няма и да ги гледам .. не съм чел и програмите .. и не знам даже, кои са всички кандидати. Ако имам възможност физическа- ще гласувам, знам си за кого! Поздрави

#15 sim4o 12.10.2016 в 12:23:40

1. Краси, още от 1990 направи не малко за Българския национализъм .. той, един Боян Ангелов ( не ги помня вече) от БНДП на проф. Генчев , и на доктор Иван Георгиев 2-3 момчета .. това бяха хората, дето пишеха и разпространяваха мнения за дето седерастите потропчиха Ахмед Доган на Кръглата Маса, че се регистрира ДПС и то влезе във Великото народно събрание и т.н. 2. Краси организира ходенето на Манастира Рожен - да се бие ОМО "Илинден".. и ОМО въобще не беше малка заплаха тогава .. добре, че го унищожихме .. 3. Краси бе в основата на традицията на патриотичните чествания! Споделял съм тука-шествието по повод падането на Одринската Крепост .. вървим ние, с трибагрениците, а седерастката сган, като Роко примерно, от тротоарите "у-у-у-у националистиии".. 4.Краси събра екип, и от години говориха и разпространяваха факти по едни или други национални проблеми. Ми я го сравни с безродните соросоиди .. 5.Знам за него и разни други неща .. ама АЙДЕ ДА РАЗСЪЖДАВАМЕ ОБЕКТИВНО,, какво, от 1990 година направи Краси - за Българщината и какво - някакъв си Трайков? Ако искаш - да ти дам материали от 1990 та до сега - на ВМРО и другите патриотични организации какви позиции са застъпвали и след 26 години изминали да разсъдим , прави ли са били или не .. Че Краси и всичко патриотични организации не е с мнение за оградата и нелегалните от вчера ! Отдавна, какво ли не говорят и митинги и шествия правят и се мъчат да събудят племето заспало .. ама ... Та е ясно .. и иди сравнявай с Трайков .. Да , ама в един дебат седерастът Трайков може да се направи на какъв ли не, нали? А като го не знаем-да се излъжем. Ей за това-не гледам и нямам идея да гледам никаква предизборна пропаганда!

#16 cheung 12.10.2016 в 12:55:30

Стокхолм беше първият западен град който ми хрумна. Но можеше да е и Берлин и Цюрих. Идеята ми беше че ако тръгна да сменям града си, ще сменя направо държавата си. Щото Пловдив е същата мизерия като в София. А да твърдите ,че София или Пловдив или Каспичан били по-добре от Стокхолм... ми разгледайте ги във Мапс-а, аз цигания никъде не виждам. Но в България белите правят не по-малка цигания.

#17 паяка 12.10.2016 в 13:19:13

12 Pavur Pezev | 12.10.201611:47 ... Т.Т. и К.К.(баси,на сичките инициалите са им еднакви букви... имаш шанс и ти да се пробваш в тия среди, Р.Р., явно е предпоставка

#18 sim4o 12.10.2016 в 14:45:12

cheung | 12.10.201612:55 Стокхолм беше първият западен град който ми хрумна. Но можеше да е и Берлин и Цюрих. Идеята ми беше че ако тръгна да сменям града си, ще сменя направо държавата си. Щото Пловдив е същата мизерия като в София. А да твърдите ,че София или Пловдив или Каспичан били по-добре от Стокхолм... ми разгледайте ги във Мапс-а, аз цигания никъде не виждам. ------------------- До гарата и в целия квартал е циганията .. (но съм бил въобще в Швеция за няколко дена) В Копенхаген - освен в центъра циганията е и в квартала Кристияния .. В Цюрих не съм бил, в Берлин циганията си е в Кройцберг (но в Берлин не съм живял а съм бил 2-3 пъти на посещения) .. В Хамбург - покрай гарата, в Санкт Паули и в Санкт Георг (в Санкт Георг почти няма бял вечер ..) .. в Хамбург съм бил ок. 2 години , във Билщед живеех. Но не е и нещо мн.зле де, все пак- европейска цигания .. няма самонастанили се, по зелените площи и коптори с найлони и ламарини .. .. все пак, да сте в малките улички пешеходците надвечер 7-8-ма бели в радиус от 50 метра и останалите бели , освен тебе, да са яко май подпийнали си викат с висок глас един-другиму "Йеб..ем ти майку, Мухареме" ..да се тупат по гърбовете и да се смеят .. ..шведи (немци) да няма, а физиономиите дето надничат оттук-оттам да са 100% мургави - това хич не ме привлича да се заселя за постоянно и децата ми да раснат в такова място .. Но ако и Пловдив и София станат така скоро . .. не знам.

#20 dedo adji 12.10.2016 в 15:00:05

Бе не ги ли виждате, че всички се цепят и люспят по седерастки. Даже червените бабички да се чудят кого да подкрепят, курнелия или първанката. Понеже това е само един пост, герберите няма какво да делят, нито държавни поръчки, нито министерски кресла, и ще са монолитни. Слава Богу и националистите се обединиха, ако не се разцепят до следващите избори вече можем да очакваме не патриотични шествия а патриотични действия. Така дръж Сим4о.

#21 dedo adji 12.10.2016 в 15:03:38

Смелият Чунг, дето иска да ходи в Стокхолм, да прочете, че Швеция има най-много имигранти на глава. Той си пада по източните обичаи, ама да не попадне на източни гьотчии.

#22 sim4o 12.10.2016 в 15:36:03

Pavur Pezev | 12.10.2016 09:48 не знам кво точно очаквате от тоя ''дебат''.... що ли ви требе?.." --------------------- Не ни требе никакъв дебат .. Още повече - тия двамата въобще не ни интересуват! Ама ни требе АДЕКВАТНОСТ, ЕТИКА И ЯСНИ ПРАВИЛА В ОБЩЕСТВОТО И МЕДИИТЕ , корпоративна култура на общуването! Не може, някакъв Неадекватник в тъпоумна статия , един път да дава следния пример : .."Датите, локациите, форматите и водещите на президентските диспути в САЩ се определят една година преди изборите, а не в последния момент." Ми да .. така е - това е нормалното .. който организира дебата , постъпва коректно - координира и обсъжда всичко, иначе кандидата ВЪОБЩЕ НЕ МУ Е ДЛЪЖЕН да си губи от времето. Негово право на кандидата .. негова лична свобода .. Да ама щом премине , на българска почва, неадекватникът разсъждава другояче , ето : .."Когато поканата за дебат е отправена открито и с предизвестие, няма начин кандидатът да се престори на недоразбрал. "Часът и мястото на срещата са известни". Няма начин и да се оправдава, че "не е длъжен" да се яви, защото има неотложни ангажименти...." -------------------- Ми то утре водещ Ник Щайн, ще организира , да речем , в Кабелна Телевизия Попово (моите уважения и към Ник и към телевизията) - политически дебат , примерно .. .. и разни умници ще се емнат да анализират - що един или друг политически субект не се е явил.. И въобще не му е работа , на кандидата " да се оправдава" , пред някакъв кукуригалник - аналлизатор.. .. ми да е обещавал Кандидатът да се явява? .. .. да има предварителна уговорка? .. .. да са обсъдени с него или с щаба му подробностите?... Че може НАИСТИНА да си има Кандидатът друг, предварителен ангажимент за това време - примерно разбрал се е със сестра си да са заедно за нещо? И значи да си оте ..е ангажимента със сестра си , и да се завтири за НОВА Телевизия, щото програмния редактор, решил да напише в програмата " 11 часа - дебат с участието на .. " .. па бил и длъжен! .. и при Ник Щайн, всички трябва да се завтичат одмах! Щото обявено в Програмата! И , а не идат- настъпват мини! Ма вие верно ли? Та така мисля и така коментирам на аналлизатора статията, Пезев .. а иначе дебат на тези двамата , ако беше се провел-нямаше да го гледам! А дето, според Автора- в щаба на Цецка отварят шампанско та да пият - ми хубаво, да си се веселят! Да пеят "Вземи ме, Лодкарю, в своята ладия лека" ..да има жизнерадост и дръзновение , при Цецка, да тържествува там единството, творчеството и красотата и да е детска планета! Що не?!

Новините

Най-четените